November 2021 - oktober 2024

Omkring 350.000 danskere rammes årligt af angst. Angstlidelser er blandt de hyppigste psykiske lidelser.

Angstlidelser viser sig med både psykologiske, adfærdsmæssige og kropslige symptomer. I den vanligt anbefalede og praktiserede behandling med kognitiv adfærdsterapi, eventuelt suppleret med medicinsk behandling, fokuseres der på de psykologiske og adfærdsmæssige symptomer.

De kropslige symptomer, som fx hjertebanken, hurtig vejrtrækning, kvælningsoplevelse og muskelspænding er imidlertid ofte svært invaliderende og forstærker den samlede angstlidelse.

Det er derfor oplagt at undersøge, om en målrettet intervention relateret til de kropslige symptomer kan øge den samlede effekt af behandlingen.

Projektets formål

Projektet skal undersøge, om Basic Body Awareness Therapy (BBAT) kan bruges som supplement til kognitiv adfærdsterapi i behandlingen af mennesker med angst.

BBAT en fysioterapeutisk behandlingsmetode. Den anvendes ofte i behandlingen af angstlidelser, men effekten er ikke tidligere undersøgt videnskabeligt.

Projektet gennemføres som et klinisk, kontrolleret lodtrækningsforsøg, hvor mennesker med social fobi eller panikangst enten tilbydes kognitiv adfærdsterapi (vanlig behandling) eller kognitiv adfærdsterapi + Basic Body Awareness Therapy (vanlig behandling + BBAT).

Deltagere til projektet rekrutteres fra Afdeling for Depression og Angst ved Aarhus Universitetshospital Psykiatrien.

Om Basic Body Awareness Therapy

Basic Body Awareness Therapy har til formål at bedre bevægekvalitet, herunder at bedre balance, frihed og koordination i bevægelser og vejrtrækning. I behandlingen arbejdes der med enkle øvelser i stående, siddende og liggende i et roligt tempo med mange gentagelser med henblik på at bedre mental nærvær og styrke kropsbevidsthed.

I det planlagte projekt varetages den supplerende behandling med Basic Body Awareness Therapy af fysioterapeuter med videreuddannelse og erfaring i behandlingsmetoden.

Forud for deltagelse, undervejs i behandlingsforløbet samt ved afslutning registreres deltagernes samlede angstsymptomer, funktionsniveau og livskvalitet. Statistiske analyser vil danne grundlag for sammenligning og vurdering af de to forskellige behandlingstilbud. Herudover vil der gennem dybdegående interview med deltagere blive samlet viden om deltagernes vurdering af behandlingsforløbet.

Lene Nyboe

Fysioterapeut

lenejc@rm.dk

Pure: Lene Nyeboe

Mikkel Arendt

Specialpsykolog

mikare@rm.dk

Pure: Mikkel Arendt