31.10.2022

For første gang er alle landets børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger gået sammen om at afprøve en ny innovativ støtte til familier med børn med autisme. Det sker i forskningsprojektet DAN-PACT, hvor forskere og terapeuter i børne- og ungdomspsykiatrien afprøver en metode, som har vist sig succesfuld i England.

Metoden går ud på at oplære forældrene i at indbygge særlige elementer i deres leg med børnene, så de får lyst til fx at kommunikere og agere socialt.

Forældrene videofilmer legesituationerne og gennemgår dem efterfølgende med en terapeut.

Projektet kan starte i efteråret 2022

DAN-PACT har været forberedt i fire år og er nu gjort mulig med en samlet donation på 33 mio. kr. fra TrygFonden, Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og Simon Fougner Hartmanns familiefond. Det betyder, at projektet kan starte i alle landets fem regioner i efteråret 2022.

I Region Midtjylland er professor Per Hove Thomsen leder af projektet. Han udtaler:

Projektet er et spændende samarbejde mellem børne- og ungdomspsykiatrien i alle landets regioner. Vi vil i projektet afprøve, om vi med denne specifikke indsats kan støtte børn med autisme, sprogligt og socialt.

FAKTA

Autisme-diagnose kan stilles i alle aldersgrupper. Antallet af autisme-diagnoser i Danmark er stigende og fx fordoblet fra 2008 – 2018. I dag får cirka 2 pct af alle børn diagnosen.

Tidligere har man talt om mange forskellige former for autisme, såsom infantil autisme, atypisk autisme eller Aspergers syndrom. Ifølge WHO skal man væk fra denne inddeling og blot tale om autismespektrumforstyrrelse.

Børn med autisme kan bl.a. have store problemer med at kommunikere og svært ved at sætte sig ind i andre menneskers tanker og følelser.