Psykologen Nadi Fernando er fra Westmead Children's Hospital i Sydney. Gennem et stipendium har hun fået mulighed for at besøge nogle af de afdelinger i verden, der har størst viden om funktionelle lidelser hos børn og unge. Hendes ambition er at undersøge, om der er best practices eller innovative løsninger, som hun kan bringe med tilbage og anvende i arbejdet med australske børn og unge med funktionel lidelse.

I løbet af ugen har Nadi fulgt det kliniske arbejde fra sidelinjen og udvekslet idéer og erfaringer med teamet i BUA. Hun betegner selv sit ophold som meget lærerigt med masser af tankevækkende og inspirerende samtaler.

- Jeg er meget inspireret af de spændende projekter, som både klinikere og forskere er involveret i. Det er projekter som gruppebaserede programmer og internetbaseret behandling, siger Nadi og fortsætter:

- Og så er det dejligt at høre, at sundhedsmyndighederne og Dansk Selskab for Funktionelle Lidelser støtter op om at udvikle konsistente og evidensbaserede forløb til udredning, diagnosticering og behandling af funktionelle lidelser. Det kan vi uden tvivl lære noget af i Australien.

Seniorforsker Karen Kallesøe er også meget begejstret for besøget. Hun fortæller:

- Det har været givende at diskutere funktionelle lidelser ved børn og unge og dele vores kliniske og forskningsmæssige erfaringer. På mange måder har vi en ens tilgang til patientgruppen. Besøget er helt sikkert med til at styrke vores internationale samarbejde, hvilket er yderst vigtigt, da der fortsat er få fagpersoner internationalt, der arbejder dedikeret inden for området.

Om funktionelle lidelser

  • En funktionel lidelse er en samlebetegnelse for en gruppe af sygdomme, hvor man er belastet af eller bekymret over fysiske symptomer, som gør det svært at fungere i dagligdagen
  • Det er en betingelse, at symptomerne ikke kan tilskrives en anden kendt og veldefineret diagnose. 
  • Man kan forstå en funktionel lidelse som en tilstand, hvor hjernen og kroppen er overbelastet og ikke fungerer normalt.

Kilde: Funktionelle lidelser, Aarhus Universitetshospital