Generelle forhold


For en beskrivelse af afdelingen, se venligst Om Regionspsykiatrien Midt.

Regionspsykiatrien Midt har for tiden i alt 4 H-stillinger: (Hoveduddannelsesstilling nr. 4, nr. 10, nr. 11 og nr. 13).

For de 3 førstnævnte gælder det, at opholdet i Regionspsykiatrien Midt ligger i slutningen af speciallægeuddannelsen (henholdsvis de sidste 12 måneder for stilling nr. 4, de sidste 18 måneder for stilling nr. 10 og nr. 11), hvorimod stilling nr. 13 har 24 måneder lagt i begyndelsen af uddannelsen; dvs. lige efter sideuddannelsen i neurologi.

Der er således ret stor forskel på uddannelseslægens erfaringsmæssige baggrund afhængigt af, hvilken af stillingerne, der er tale om.

For stilling nr. 4's vedkommende skal du regne med at skulle fungere som bagvagt fra starten af din ansættelse. Siden Vagtarbejde for læger beskriver nærmere omkring vagtforholdene for de 2 (3) vagtlag.

For stilling nr. 10 og nr. 11 afhænger det af antallet af henholdsvis for- og bagvagter på ansættelsestidspunktet. Sædvanligvis kommer uddannelseslægen ret hurtigt til at arbejde i bagvagtslaget. Dog må uddannelseslægen i stilling nr. 13 påregne indplacering i forvagtslaget – i det mindste i begyndelsen.

Uddannelseslægen vil – uanset hvilken stilling af de ovennævnte, der er tale om – i starten af ansættelsen sammen med afdelingsledelsen drøfte den nærmere indplacering i Regionspsykiatrien Midt, dvs. i hvilke enkeltafsnit (klinikker, ambulatorier og sengeafsnit), uddannelseslægen skal arbejde, herunder i hvilke tidsrum. I den forbindelse tages der i betragtning, hvad uddannelsen indeholder af elementer i øvrigt, således at uddannelsen samlet set kommer til at fremstå som en helhed. Dette gælder især for de tre første stillinger (stilling nr. 4, 10 og 13).

Uddannelseslægen har mulighed for at ønske et specielt interesseområde tilgodeset i den forbindelse. Regionspsykiatrien Midt har imidlertid ikke forhåndsviden om alle stillingerne besættes. Der kan derfor ikke udarbejdes en skematisk fastlagt rotation for de enkelte stillinger. 

Uddannelseslægen modtager i god tid forud for tiltrædelsen en dokumentsamling, som man forudsættes bekendt med ved tiltrædelsen. Der er endvidere praktisk information om arbejdsstedet, parkeringskort, mødetidspunkt mm. Du gennemgår et omfattende introduktionsprogram i løbet af den første uge efter din startdato.

Da det ikke på forhånd er fastsat, hvilket specifikt arbejdsområde (klinik, ambulatorium eller sengeafsnit), uddannelseslægen kommer til at arbejde i, kan der ikke præciseres en specifik uddannelsesplan for hver enkelt af stillingerne.

Derimod kan der gives en generel beskrivelse af læringsmuligheder i de forskellige afsnit, hvilket følger herunder.

Læringsmuligheder i sengeafdelingerne i Søndersøparken 1 i Viborg


Der er i hovedbygningen, 'Højhuset', Søndersøparken 1, i alt 7 sengeafsnit:

1 modtagelses/intensivt afsnit, 1 affektivt afsnit, 2 psykoseafsnit og 2 retspsykiatriske afsnit. Det ene retspsykiatriske afsnit har 2 sengeafsnit.

Der er uddannelseslæger af forskellige kategorier på samtlige afsnit. Sædvanligvis er der også en overlæge tilknyttet hvert afsnit.

I forbindelse med morgenkonferencen, hvor læger fra sengeafdelingerne deltager, aflægger afgående forvagt (evt. også  bagvagt og overlægebagvagt) rapport om foregående døgns indlagt patienter og andre væsentlige hændelser.

Til tider udvikler morgenkonferencen sig til en mindre behandlingskonference om de pågældende patienters problematikker, hvor der bydes ind med diagnose eller behandlingsforslag. Der drøftes visitationsmuligheder. Der diskuteres også henvisninger på specielle patientkategorier (domspatienter, tvangsindlæggelser m.m.) Nattens tvangsforanstaltninger godkendes, i det omfang det ikke er sket tidligere på døgnet.

Morgenkonferencen er tværfaglig, idet repræsentanter fra psykologgruppen, plejepersonale (oftest afdelingssygeplejerskerne eller deres stedfortrædere) samt afdelingens medicinstuderende deltager. 

Efter enhver vagt (bortset fra fredags- og lørdagsvagten) gives supervision til afgående forvagt. Dette sker af enten en overlæge (om muligt en anden end den overlæge, der har været i bagvagt eller haft overlægeberedskabsvagten) eller en erfaren bagvagt i uddannelsesstilling (fortrinsvis en H2-læge). For fredags- og lørdagsvagtens vedkommende gives supervision af tiltrædende bagvagt. Se i øvrigt om Vagtarbejde for læger.

Der afholdes lægemøde for samtlige læger fra 'Højhuset', klinikkerne i henholdsvis Skive og Viborg, hver onsdag efter morgenkonferencen af 30-45 minutters varighed.

Hvis vagttravlheden tillader det, og lægemødet ikke har for mange punkter på dagsordenen, vil der på mødet blive fremlagt en klinisk case af afgående forvagt. Der summes over emnet et par minutter i grupper af 2-3 personer blandt de tilstedeværende læger og psykologer. Uddannelseslægen, der fremlægger casen, konkluderer på baggrund af de input, de tilstedeværende er kommet med.

Det daglige arbejde i sengeafdelingerne omfatter allehånde lægeopgaver, som de forekommer på et travlt psykiatrisk sengeafsnit. Under supervision og vejledning udfører uddannelseslægen stadigt sværere opgaver. Patientsamtalen, der foregår i tværfagligt miljø, med inddragelse af plejepersonalets observationer, er central.
Uddannelseslægen arbejder også med bl.a. psykofarmakologisk behandling, erklæringsudfærdigelse, deltagelse i diverse møder (se nedenfor) og iværksættelse af tvangsforanstaltninger, udarbejdelse af behandlings- og koordinationsplaner samt udfærdigelse af instrukser og andre e-dok dokumenter.

Der er herudover mulighed for at arbejde med kvalitetssikring og udvikling i form af deltagelse i projekter. Projekterne er oftest flerårige og dermed mest aktuelle for uddannelsesstillingen med det 2-årige Viborgforløb.

Der er to UKYL-er (Silkeborg og Viborg) og en TR (fælles for Silkeborg og Viborg) i afdelingerne.

Middagskonferencen på hverdage er et hovedomdrejningspunkt for uddannelseslægens daglige kliniske arbejde i 'Højhuset'. Der fremlægges (afrapporteres), og kliniske problemstillinger fremlægges i forsøget på at finde gode løsninger. Der er overlægesupervision med flere tilstedeværende overlæger.

Hver torsdag, bortset fra ferieperioder afholdes undervisning med skiftende undervisere.

Der er tale om enten interne ((primært uddannelseslæger (af samtlige kategorier)) eller eksterne undervisere. Undervisningen er fastlagt til 2 timers varighed. Er der kun emne til én time, anvendes resten af tiden til vejledning. UKYL lægger program for flere måneder ad gangen.

En eller flere af H-lægerne forestår undervisningen af de studerende. Den foregår over 3 gange à 2 timers varighed over en 4 ugers periode.


Om klinisk vejledning ('kaskade-vejledning')


Psykoterapi

Der er mulighed for individuel supervision af psykoterapi, både psykodynamiske og kognitive forløb;  enkelt- og gruppeforløb.

 

De enkelte sengeafsnit i 'Højhuset'

P0 Daglig tværfaglig stuegangskonference på hverdage af ½-1 times varighed (overlægesupervision). Ugentlig tværfaglig konference af op til 2 timers varighed (overlægesupervision). Tværfaglige netværksmøder (med eksterne samarbejdspartnere (bosteder, ambulatorier, kommuner, KIF evt. i form af udskrivningsmøder), statusmøder ved langtidsindlagte og pårørendesamtaler.

A1 Daglig tværfaglig morgenkonference på hverdage af ½ times varighed (overlæge­supervision). Herudover afholdes enkeltpatientkonference 3/4 time ugentligt (overlægesupervision). Netværksværksmøder mm., som det er beskrevet ovenfor.

P2 Daglig tværfaglig morgenkonference på hverdage af ½ times varighed (overlægesupervision). 2 timers behandlingskonference om ugen med oplæg fra plejepersonalet (overlægesupervision). Netværksværksmøder mm., som det er beskrevet ovenfor.

M1 Daglig tværfaglig morgenkonference på hverdage af ½ times varighed (overlægesupervision). Ugentligt tværfaglig behandlingskonference à 1½ times varighed med gennemgang af alle patienter, dog med speciel fokus på komplicerede patienter. Personalemøde 3 timer månedligt. Netværksværksmøder m.m., som det er beskrevet ovenfor.

R2 Daglig tværfaglig stuegangskonference af ½ -1 times varighed (overlægesuperviseret). Fælleskonference 1 time pr. gruppe hver 14. dag (2 grupper overlægesuperviseret). Dvs. i alt 2 timer/14. dag. Netværksværksmøder mm., som det er beskrevet ovenfor.

R1 (to sengeafsnit): Tværfaglig psykiatrikonference på alle patienter hver måned af 1 times varighed (overlægesuperviseret). Enkeltpatientkonference af 1 times varighed sker hver 14. dag. Tværfaglige netværksværksmøder mm., som det er beskrevet ovenfor, dog med den tilføjelse, at udskrivningsmøder i langt de fleste tilfælde er forudgået af statusmøder.

For samtlige sengeafsnit gælder endvidere, at der afholdes Patientklagenævnsmøder. Her giver uddannelseslægen møde for sygehuset (overlægesuperviseret i starten i forbindelse sin deltagelse i mødet – og under alle omstændigheder med vejledning i erklæringsudfærdigelse).  

 

Læringsmuligheder i de ambulante funktioner i Viborg, Silkeborg og Skive

 

ADHD-team – Viborg

Teamet består af speciallæge og erfarne sygeplejersker. Der er behandlingskonference hver onsdag fra kl. 9.45-11.00. Her drøftes patientsager, behandling og træffes beslutning om evt. videre udredning af anden psykopatologi.
Det daglige arbejde består i lægesamtaler med sigte på medicinsk behandling, yderligere udredning samt ansøgning om medicintilskud etc.. Endvidere er der mulighed for at deltage i gruppe-behandling. Der gives supervision ved teamets speciallæge.

 

Psykoseteam – Viborg og Skive

Teamet består af speciallæge, læge, psykolog og erfarne sygeplejersker. Der er tværfaglig konference ugentligt, hver onsdag fra kl. 9.45-12.00. Det daglige arbejde består i lægesamtaler med psykose patienter, behandlingsdømte patienter også tilhørende psykoseenheden. Derudover er der OPUS med tilbud til de nydiagnostiserede skizofrene. Der er 2 timers behandlingskonference hver 2. uge. Også denne er tværfaglig og her deltager ca. 3-4 speciallæger, da denne enhed går på tværs i Regionspsykiatrien Midt (Skive, Viborg og Silkeborg)

 

TVU – Team for vurdering og udredning i Viborg

Teamet består af speciallæger, læger, psykologer og erfarne sygeplejersker.

Alle psykiatriske patienter (dog ikke behandlingsdømte), som henvises fra egen læge eller anden enhed (undtagen egne sengeafsnit), får optaget journal og bliver udredt i TVU. Hver dag starter med en tværfaglig konference kl. 8.00, hvor dagens patienter kort gennemgås og fordeles. Her deltager minimum 1 speciallæge, som også står til rådighed for vejledning.

Der er middagskonference dagligt fra kl. 11.30 til 12.30, hvor gårsdagens eftermiddagspatienter og dagens formiddagspatienter fremlægges og psykopatologien gennemgås (overlægesuperviseret). Der tages stilling til videre udredning og behandlingsforløbet tilrettelægges. 1 - 2 x ugentligt deltager speciallæger fra andre teams.

 

Team for patienter med dom og patienter med misbrug – Viborg

Der er p.t. ingen uddannelseslæger tilknyttet teamet.

 

Affektivt team  - Viborg og Skive 

Team for affektive lidelser består af speciallæge(r), yngre læge(r), erfarne distriktssygeplejersker og psykologer. Alle er geografisk fordelt i Viborg og Skive.

Målgruppen for behandling er patienter med depression, bipolar affektiv sindslidelse og personlighedsforstyrrelse. Behandling foregår fortrinsvis i pakkeforløb. 

Lægens opgave er oftest at varetage de mere komplicerede medicinsamtaler og samtaler mhp på videre udredning i forhold til differentialdiagnostik og comorbiditet. Lægerne er desuden indirekte inde omkring behandlingen af rigtig mange patienter. Dette sker i forbindelse med løbende konference med sygeplejersker og psykologer, der står med den daglige behandling af patienterne.

Der er en ugentlig tværfaglig konference i teamet onsdag kl. 10.30-12.30. 

Hver onsdag fra kl 9-9.45 er der en monofaglig lægekonference for de ambulante læger. Her drøftes bla. komplicerede patientcases.

Ca. en gang om måneden er der ekstern supervision vedr. komplicerede patienter. Der er mulighed for sammen med en erfaren sygeplejerske at undervise psykoedukationsgrupperne for depressive og bipolare patienter. Der er også mulighed for i uddannelsesøjemed at have psykoterapiforløb i kognitiv eller psykodynamisk retning.

Ratingskemaer vedr. diagnostik og monitorering af depression, bipolarlidelse (HAM-D, HCL-32 og stemningsregistreringsskemaer) bruges dagligt. Desuden stifter man i forbindelse med udredning for comorbiditet og kendskab med udredningsredskaber for ADHD og autisme. (DIVA, AQ,EA). Udredning af personlighedsforstyrrelse foregår via klinisk interview og/eller SCID-II.

 

Retspsykiatrisk klinik – Viborg 

Teammøde 1½ time/uge, hvor 50% er personaleforhold og den resterende del omhandler kvalitet, EPJ, dokumentation, NIP og ydelsestal m.m.

Gennemgang af hele patientmassen 45 min./uge mhp. ugentlig risikovurdering.

Daglige tværfaglige enkeltpatientkonferencer, 2-3 cases dagligt af ca.15 minutters varighed (i alt ca. 45 minutter dagligt) med overlægesupervision.

Terapigruppe for udskrevne retslige patienter 1 time/14. dag. 1 psykolog (gennemgåede) og 1 uddannelseslæge er terapeuter. Der er tale om et kognitivt gruppeterapiforløb med psykoedukation. Der gives overlægesupervision.

Der tilbydes uddannelseslægen retslige patientforløb med overlægesupervision.

Der tilbydes supervision af enkeltpatienter (særligt komplicerede forløb) til samarbejdspartnere med deltagelse af uddannelseslægen 1½ time/måned.

Retspsykiatrisk klinik tilbyder løbende undervisning i tværsektorielt regi overfor bosteder, kommuner, Politiet, jurister og bistandsværger, hvor uddannelseslægen kan være (med)underviser.

Der afholdes pårørendeundervisning én gang årligt (4 timer), hvor uddannelseslægen kan være (med)underviser.

Endelig er der en retspsykiatrisk læsegruppe 1 time/14. dag, hvor relevant litteratur for interesseområdet gennemgås. Uddannelseslægen kommer – ligesom de øvrige – til at fremlægge dagens emne.

 

 

Læringsmuligheder i ambulante funktioner i Silkeborg

 

Psykoseteam

Består af overlæge, sygeplejersker og psykologer. Der afholdes konference 2 timer ugentligt. Supervision gives til alle i gruppe. Der gives individuel supervision og vejledning til uddannelseslægen ved teamets overlæge.

 

Affektivt team

Består af overlæge, læger, psykologer og sygeplejersker. Der afholdes konference 3 timer en gang ugentligt. Supervision finder sted i gruppe, og supervision af behandlingsarbejdet foretages af teamets overlæge.

 

Team for angst og tvang

Teamet omfatter overlæge og psykologer. Der er Ingen uddannelseslæger.

 

Team for personlighedsforstyrrelser

Består af overlæge og psykologer. Der er ingen uddannelseslæger.

 

Team for ADHD og misbrugspsykiatri

Består af overlæge, læger og sygeplejersker. Der afholdes konference 2½ time ugentligt og gives fælles supervision i gruppe. Individuel vejledning foregår ved teamets overlæge.

 

Ambulant akutteam

Består af overlæge, læger, sygeplejersker og SOSU-er. Konference daglig af ½ times varighed. Supervision finder sted i gruppe og individuel vejledning gives ved teamets overlæge.

 

Udredningsteam

Består af læger og psykologer deltager i udredningsteam på tværs. Der er en ugentlig konference, hvor der kan ydes vejledning.

 

Uddannelseslægen placeres i et af de nævnte teams. En overlæge er vejleder, og kan sammen med daglige vejleder godkende kompetencer.

Under ansættelsen er der mulighed for at følge retslige patienter.

 

Der er mulighed for individuel supervision af psykoterapi, både psykodynamiske og kognitive forløb.

 

Der er en tværfaglig undervisning af læger og psykologer 2 timer hver anden uge.

 

Læringsmuligheder i ambulante funktioner i Skive 

Der er ingen uddannelseslæger tilknyttet til ambulatoriet i Skive.

 

 

Afslutningsvis vedrørende læringsmetoder og kompetencevurderingsmetoder henvises til uddannelsesprogrammets punkt 3.2., hvor den relevante stillings forskellige lærings- og kompetencevurderingsmetoder systematisk er gennemgået.

 

 

Kontakt

Uddannelsesansvarlig overlæge
Trine Dürr Grue 
e-mail