For en generel beskrivelse af afdelingen, se Om Regionspsykiatrien Midt    

Generelt om uddannelsesforløbet

Overordnet set omfatter uddannelsesforløbet en fortløbende træning og uddannelse under vejledning i undersøgelse, diagnostik og behandling af patienter med de diagnosegrupper, der knytter sig til afdelingens sengeafsnit og klinikker.

Hertil kommer den uddannelseserfaring, der erhverves som vagtbærende i det to-delte vagtlag.

Der vil i forløbet være muligheder for både tværgående patientforløb samt for rotation mellem de forskellige afsnit og klinikker. Den uddannelsessøgendes interesseområder kan således tilgodeses i størst muligt omfang.

Der er i afdelingen et godt formelt undervisningsmiljø, hvor det forventes at den hoveduddannelsessøgende på lige fod med øvrige uddannelsessøgende bidrager med undervisningssessioner.
Samtidig er det et åbent og ofte muntert læringsmiljø. Vi forsøger at lære af vore fejl. Vi tilstræber også, at den uddannelsessøgende i trygge rammer - under hjælp og supervision af mere erfarne kolleger - kan få lov at prøve kræfter med sværere arbejdsopgaver.

På det administrative område bidrager de uddannelsessøgende med funktionsopgaver som UKYL, EPJ-ansvarlig YL og udfærdigelse af e-dok-dokumenter. Tillidsmandsfunktionen løftes også oftest  af en YL i uddannelsesstilling.

Organisation af specialer og faglige arbejdsfunktioner (funktionsbeskrivelse)

Den uddannelsessøgende modtager i lighed med andre nyansatte et introduktionsforløb af ca. en uges varighed med indføring i lokale forhold. Forløbet inkludere bl.a. introduktion til vagtforhold, alarmer, MidtEPJ, gennemgang af psykiatriloven samt et teoretisk/praktisk kursus i ECT.

Vagten i Regionspsykiatrien Viborg-Skive er for forvagtens vedkommende organiseret som en 8-skiftet døgnvagt (vagt fra vagtværelse). Bagvagten indgår i en 9-skiftet døgnvagt med tilstedeværelse i dagtimerne frem til kl. 18. Herefter varetages vagten fra bolig.
En del af afdelingens overlæger indgår som vagtbærende overlæger.

Afhængigt af erfaringsniveau indgår den uddannelsessøgende i henholdsvis for- og bagvagtslaget. Såfremt bagvagten ikke har speciallægeautorisation, er der yderligere en overlæge i beredskabsvagt.

Der gives hver morgen supervision til afgående forvagt. Der er også mulighed for supervision af den uddannelsessøgende bagvagt i forbindelse med morgenkonferencen og telefonisk til overlægeberedskabsvagten i løbet af vagten. Se endvidere Vagtarbejde for læger og om forvagtsbogen

Der afholdes en middagskonference på hverdage med mulighed for fremlæggelse af relevante kliniske problemstillinger.

Elektive tilsyn til patienter med psykiatriske problemstillinger på Regionshospitalet Viborg varetages hver tirsdag og fredag formiddag. Dette sker fortrinsvis af de uddannelsessøgende læger i specialet. I den forbindelse er der mulighed for vejledning ved middagskonferencen eller hos overlægeberedskabsvagten.

Akutte tilsyn til patienter med uopsættelige psykiatriske problemstillinger på Regionshospitalet Viborg varetages af bagvagten. Også i disse tilfælde har den uddannelsessøgende bagvagt mulighed for vejledning og telefonisk supervision af overlægeberedskabsvagten.

Afhængigt af ansættelsessted (sengeafsnit eller klinik (team)) indgår den uddannelsessøgende overordnet set i den daglige lægelige opgaveløsning i det pågældende afsnit.

Opgaverne i de enkelte sengeafsnit, klinikker, teams mv. varierer naturligvis afhængigt af den enkelte enhed og retter sig mod den patientgruppe, der er tale om.

Overordnet set vil der eksempelvis være tale om: visitationer, henvisninger, forsamtaler, diagnostiske interviews, udarbejdelse af behandlingsplaner, erklæringer til og deltagelse i patientklagenævnssager. Opgaverne inkludere også udfærdigelse af erklæringer til Politiet vedrørende sigtede samt til Statsadvokaturen vedrørende foranstaltningsdømte. Der vil også være tale om patientsamtaler med behandlingssigte, psykoterapeutiske samtaler, risikovurderinger (farlighedsvurdering, selvmordsrisikovurdering, stillingtagen til udgang), stuegangsarbejde, samtaler med pårørende, tværfaglige konferencer på afsnits- eller enhedsniveau. Deltagelse i netværksmøder med eksterne samarbejdspartnere, bl.a. kommunerne (visitatorer, sagsbehandlere, støttekontaktpersoner og personale fra bosteder), Kriminalforsorgen og Misbrugsbehandlingscentrene vil også indgå.

På afdelingen er der også læger i andre uddannelsesforløb: KBU-læger (6 måneders ophold), AP- (5 måneders ophold) og H-læger (1-2 års ophold). Desuden er der ind i mellem neurologer i sideuddannelse (3 måneders ophold). Vi har studentervikarer i sommer- og (nogle gange i) vinterperioderne. En del af disse arbejder videre i punktvikariater 1-2 dage månedligt, ligesom de indgår i et studentervagtlag lørdage i dagtiden. 

Afdelingen deltager i studenterundervisning og modtager 4-6 studenter hver 4. uge.
 

Sengeafsnit

 

Hvis I-lægen er tilknyttet et sengeafsnit, vil vedkommende indgå i et lægeteam, der under daglig ledelse og supervision af overlægen varetager alle de lægelige opgaver i afsnittene. Lægeteamet består sædvanligvis af 2-4 læger og i sommerperioderne endvidere evt. en medicinstuderende. Teamet fordeler patienterne mellem sig for at sikre kontinuitet i behandlingen. Patienterne fordeles, således at mindre erfarne læger under supervision ser et bredt spektrum af patientforløb.

Antallet af arbejdsopgaver og disses sværhedsgrad vil efterhånden øges. Dette vil ske i takt med, at man kan opfylde målbeskrivelsens kompetencer i forhold til samarbejdsrelationer, herunder med kommunen, og får rutine i journalføring, erklæringer af forskellig art samt håndtering af Psykiatrilovens særlige krav. Hvis man er tilknyttet et sengeafsnit, vil man typisk være til stede 3 dage om ugen, når man modregner vagter, kurser og enkelte tværgående opgaver (ECT og tilsyn).

Der er mulighed for supervisionsforløb af psykoterapipatienter, idet der er DPS-godkendte vejledere i såvel kognitiv som psykodynamisk terapi.

 

Klinikophold

Hvis I-lægen tilknyttes en af klinikkerne i Regionspsykiatrien Midt, vil dette typisk ske efter aftale, således at der sikres et sammenhængende forløb. Klinikkernes målgruppe er under udvikling, således at der tilbydes både korte og længere forløb. Man må derfor påregne, at der indenfor en kortere årrække vil ske en betydelig ændring af det ambulante tilbud i hele psykiatrien.

Lægen indgår i et tværfagligt team med sygeplejersker, psykolog og socialrådgivere. Lægen varetager under supervision af speciallæger alle lægelige opgaver for teamets patienter og har vidtgående mulighed for selv at tilrettelægge sin tid. Der er enkelte udgående opgaver, men generelt foregår arbejdet i klinikkernes lokaler. Aktuelt er der ikke tilknyttet egentlige konsulentfunktioner til uddannelsesstillingerne.


I Viborg er de mest behandlingskrævende retslige patienter samlet i en specialklinik. Der er mulighed for at følge enkelte retslige patienter efter målbeskrivelsens krav i regi af dette ambulatorium.

Der er mulighed for supervisionsforløb af psykoterapipatienter. Afdelingen har DPS-godkendte vejledere både i psykodynamisk terapi og i kognitiv terapi.

 

Undervisning

Konferencer: Der er rig mulighed for læring i forbindelse med den uddannelsessøgendes deltagelse i lægekonferencerne i sengeafsnittene, der afholdes henholdsvis kl. 8 og 12 på hverdage. De enkelte deltagere fremlægger kliniske problemstillinger, hvorefter der finder en åben drøftelse sted med forslag til løsning. I klinikkerne finder tilsvarende konferencer sted. I flere af såvel klinikker som sengeafsnit har man konferencer 1-2 gange/uge med grundig gennemgang af patienterne.

Øvrige arbejdsområder: Der er i forbindelse med ovennævnte arbejdsopgaver gode muligheder for at tilegne sig de færdigheder, der forventes i forbindelse med gennemførelsen af I-forløbet.
Der skal herudover peges specielt på de læringsmuligheder, den uddannelsessøgende møder i forbindelse med vagtarbejdet.


Om klinisk vejledning ('kaskade-vejledning')

 

Formaliseret undervisning

Afdelingsundervisning: Der foregår – bortset fra ferieperioder – en formaliseret undervisning hver torsdag i tidsrummet fra kl. 13 til kl. 15. Underviserne er dels afdelingens egne læger og psykologer, dels eksterne undervisere. De medicinstuderende deltager naturligvis på lige fod med psykologer og læger.

Det forventes, at den uddannelsessøgende bidrager med undervisningsindslag ligesom afdelingens øvrige læger og psykologer. De enkelte sessioner veksler mellem teoretisk gennemgang af et specifikt emne, patientklinikker, ratings og gennemgang af litteratur.

Undervisning i teoretisk psykoterapi: Der gives et teoretisk undervisningstilbud i psykoterapi hver tirsdag fra kl. 1330 til kl. 1500 i såvel forårs- som efterårssemesteret. Uddannelsesforløbet indgår som en del af uddannelseskravet i forbindelse med speciallægeuddannelsen.

Studenterundervisning: Der kan i begrænset omfang blive tale om at inddrage den uddannelsessøgende i undervisningen af studenterne.

Introduktionsundervisning: Den uddannelsessøgende indgår i undervisningen i forbindelse med nyansatte kollegers introduktion.

Psykiatriskolen: Der vil for særligt interesserede være mulighed for at undervise patienter og pårørende i udvalgte emner på Psykiatriskolen.

 

Kurser og kongresser

Ud over de obligatoriske uddannelseskurser, hvor der gives tjenestefri med løn og dækning af rejse/opholdsudgifter, vil der være mulighed for at ansøge om tjenestefrihed (med løn) med henblik på deltagelse i relevante kurser og kongresser. Det kan dog ikke forventes, at afdelingen kan afholde større udgifter (kongresgebyrer, høje kursusafgifter) i forbindelse med deltagelse i sådanne uddannelsesaktiviteter.

Ved deltagelse i ovennævnte arrangementer forventes det, at den uddannelsessøgende efterfølgende formidler sin nyerhvervede viden. Dette kan eksempelvis ske i forbindelse med afdelingens undervisningsanledninger.

 

Forskning

Det forventes, at forskningstræningen henlægges til ansættelsen på AUH Risskov, hvor der er universitetsfunktion, men mindre projekter vil kunne gennemføres lokalt. Der er ansat en overlæge med PhD, ligesom der er en læge, der er dr. med.