På billedet fra venstre ses: Solveig Gjems, Helene Helgeland, Maria Pedersen, Ingrid B. Helland, Linn Breen Herner, Charlotte Ulrikka Rask, Jette Barslev og Karen Hansen Kallesøe

23.04.2024

Erfaringsudveksling på programmet

Funktionelle lidelser dækker over symptomer fra kroppen, hvor der ikke findes en veldefineret fysisk sygdom som forklaring. Netop det arbejdes der med i vores børne- og ungdomspsykiske afdeling, og derfor var et team af specialpsykologer, børnelæger og en børnepsykiater fra Rikshospitalet i Oslo på studiebesøg ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien.  

Formålet med turen var at udveksle viden og erfaringer, der kan styrke deres egen kliniske praksis i Norge.  

– Vi er et tværfagligt team, der tilbyder specialiseret behandling og udredning af funktionelle lidelser. Derfor er det værdifuldt for os at se, hvordan andre arbejder med lignende problemstillinger, fortalte Linn Breen Herner, specialpsykolog ved Barne- og ungdomsklinikken, OUS Rikshospitalet.  

Besøget varede to dage og omfattede besøg både ved Afdeling for Funktionelle Lidelser for voksne patienter og ved Team for funktionelle lidelser for børn og unge ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling. Overlæge og klinisk professor Charlotte Ulrikka Rask samt afdelingslæge og seniorforsker Karen Hansen Kallesøe havde sammensat programmet for de norske kollegers besøg i Psykiatrien.  

– Vi er meget imponeret over det program, der var lagt for de to dage på AUH. De er langt fremme – særligt på forskningsområdet – og mine kolleger og jeg tager en masse læring og inspiration med os hjem, fortæller Linn Breen Herner, specialpsykolog ved Barne- og ungdomsklinikken, OUS Rikshospitalet. 

Hun og kollegerne var især interesseret i de behandlingsmodeller og forskningsresultater, som Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling arbejder med og har udviklet i Aarhus. 

– Det er erfarne klinikere fra Norge, som ved meget om at arbejde med børn og unge med komplekse funktionelle lidelser. Vi har haft gode diskussioner og drøftelser – også i forhold til vores organisering af udredning og behandling af patientgruppen, fortalte Charlotte Ulrikka Rask. Hun ser besøget som en god mulighed for at skabe kollegiale relationer på tværs af landegrænser. Det kan både gavne den kliniske praksis og fremtidens forskningsprojekter.