Afstigmatisering af psykisk sygdom

Det er et mål for Dansk NeuroforskningsCenter at gøre op med opdelingen i fysiske og psykiske sygdomme i hjernen og dermed afstigmatisere psykisk sygdom. Hjerneforskningen kan hjælpe med at forklare årsagerne til psykisk sygdom, beslyse sygdomsmekanismerne og dermed skabe grundlaget for bedre behandling og forebyggelse.

Opbakning fra fonde

For at realisere byggeriet har Aarhus Universitet og Aarhus Universitets Forskningsfond (AUFF) besluttet at bidrage med 75 mio. kr. til det nye hovedkvarter. Salling Fondene står klar med et tre-cifret million beløb. 

Med de donationer er DNC et godt skridt på vej mod optimale rammer for at avancere yderligere i verdenseliten indenfor neuroforskning. 

DNC søger fortsat personer, fonde og virksomheder, der vil være med til at sætte et markant præg på dansk neuroforskning ved at bygge et unikt center på AUH.

Inspireret af hjernens anatomi

Dansk NeuroforskningsCenter (DNC) er et murstensløst center. DNCs skannere og forskningsapparatur er nu placeret i Skejby, mens forskerne selv er spredt over mange forskellige adresser i Aarhus.

DNC tiltrækker internationale forskertalenter, men det tværfaglige samarbejde er udfordret af forskergruppernes spredning.

Den nye bygning skal derfor samle forskerne under ét tag og danne rammen om nye gennembrud for diagnostik og behandling af hjernens sygdomme. Ud over forskningsaktiviteter skal bygningen også være bindeled til den brede offentlighed.

Bjarke Ingels Group har tegnet byggeriet med udgangspunkt i hjernens struktur. Bygningen skal, ligesom hjernen, fungere som et netværksrum, der skaber nye forbindelser, sammenhænge og fælles forståelse.

Gå til Dansk NeuroforskningsCenters hjemmeside

Fakta om byggeriet

  • Byggeriet bliver på cirka 19.000 kvadratmeter med plads til omtrent 500 forskere
  • I et centralt placeret eksperimentarium vil forskningscentret udstille og holde oplæg om det nyeste inden for hjerneforskning til den brede befolkning
  • Bygningen skal ligge mellem Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital Psykiatrien.