Send en mail ved henvisning
Er du fagperson (praktiserende læge, sagsbehandler, familierådgiver, privat praktiserende psykolog m.fl.) og vurderer, at patienten skal henvises til os, så skal du sende en henvisning. Vi har til visitationen brug for din faglige vurdering af patienten. Skriv sikker mail til os efs@rm.dk.
Er du fagperson med adgang til EPJ, oprettes henvisningen til: 66.00.51.c.psy-selv
Henvisning til ambulant behandling i den østlige del af Region Midtjylland
Enhed for Selvmordsforebyggelse er et shared-care behandlingstilbud, hvor egen læge varetager den medicinske behandling inkl. den evt. psykofarmakologiske behandling. I enheden tilbydes korttidsterapeutisk samtaleterapi.
Inden der sendes en henvisning eller der tages kontakt til Enhed for Selvmordsforebyggelse på anden vis, er det vigtigt, at der er taget stilling til følgende inklusions- og eksklusionskriterier.
Der skal kunne svares ja til begge inklusionskriterier samt nej til samtlige eksklusionskriterier, før der kan sendes henvisning til Enhed for Selvmordsforebyggelse.
Inklusionskriterier
- Aktuel selvmordsproblematik
(selvmordsforsøg eller plagsomme selvmordstanker) - Adresse indenfor optageområde
Eksklusionskriterier
- Tilstand der skal udredes/observeres under indlæggelse
- Svær eller kronisk psykisk lidelse
- Aktuel rusmiddelproblematik
(skadeligt brug eller afhængighed) - Aktuel relevant behandling i andet psykiatrisk regi
- Målgruppe for og evt. allerede henvist til andet relevant udrednings- eller behandlingstilbud (herunder også kommunale tilbud og rusmiddelbehandling)
Diagnoser for henvisning
Hoveddiagnoser for henvisninger til Enhed for selvmordsforebyggelse er tilpasnings- og belastningsreaktion.
Ved henvisning skal følgende beskrives:
- Aktuelle symptomer, herunder varighed
- Aktuelle belastninger
- Tidligere og nuværende behandlingstiltag samt udbytte heraf
- Aktuelt funktionsniveau
Patienter med nedenstående diagnoser kan tilbydes behandling, såfremt det i visitationen vurderes, at patienten ville kunne profitere tilstrækkeligt af et korttids-samtaleterapeutisk tilbud. I en sådan vurdering vil der være fokus på, om der er aktuelle belastninger, som vurderes at være udløsende for selvmordsproblematikken samt graden af kompleksitet.
- Let til moderat depression (enkelt episode)
- Angstlidelse af lettere grad
- Velbehandlet ADHD
- Autismespektrumforstyrrelse
Ved henvisning af patienter med autismespektrumforstyrrelse skal der forud for henvisningen tages stilling til, om patienten er visiteret til og modtager af relevant og tilstrækkelig socialpædagogisk støtte i sin hverdag. Derudover bedes der vedlægges en beskrivelse af patientens funktionsniveau og aktuelle støtteforanstaltninger.
Akut hjælp døgnet rundt
Har borger/patient brug for en akut vurdering, skal vedkommende visiteres til en akutmodtagelse/skadestue. Dette kan gøres ved at kontakte egen læge. Uden for egen læges åbningstid skal lægevagten kontaktes.
Læs mere her:
- Akut hjælp og rådgivning om psykisk sygdom (via psykiatrien.rm.dk)
- Lægevagt, skadestue og akutklinikker (via sundhed.rm.dk)
Selvmordstanker og selvmordsforsøg skal altid tages alvorligt
Alle mennesker kan komme i krise – og det er forskelligt, hvordan vi reagerer, når vi er i en meget presset og vanskelig situation. For nogle mennesker kan det medføre tanker eller planer om selvmord – og får vi som professionelle kendskab til det, bør vi handle.
Selvmordstanker og selvmordsforsøg er altid tegn på, at et menneske er ved at miste kontrollen over sin situation. Tag ansvar ved at vise opmærksomhed – og støt personen i at få den relevante hjælp.
Viden
Selvmordsforebyggelse
Søges der viden om selvmordsforebyggelse henvises der til Det Nationale Partnerskabs hjemmeside eller Danish Research Institute for Suicide Prevention (DRISP):
Hjælp til pårørende
Søges der hjælp til efterladte efter selvmord kan informationer findes hos Landsforeningen NEFOS - Netværket for Selvmordsramte eller Landsforeningen for efterladte efter selvmord: