Organisation

MED-organisationen:

Du kan kontakte HMU’s formandskab, hvis du har spørgsmål eller bemærkninger til HMU.

Formand for HMU

Sygeplejefaglig direktør
Jannie Falk Bjerregaard
Telefon: 2843 1334
Mail: jannbj@rm.dk

Næstformænd for HMU

FTR

Henrik Ørskov Larsen

Mail: henrilse@rm.dk

Telefon: 2094 2571

TR

Peder Appel Würtz

Mail: peder.wuertz@psykiatrien.rm.dk

Telefon: 2177 8789

Kontaktperson for spørgsmål vedr. HMU

Kim Centio

Psykiatristaben

Chefkonsulent

Mail: kim.centio@ps.rm.dk

Telefon: 2933 5766

Dagsordener og referater

Se alle
  • Udvalg: HMU Psykiatrien
  • Mødedato: 19. maj, 2022 kl. 09:00
  • Mødested: Gl. Skovridergaard, Marienlundsvej 36, 8600 Silkeborg

 


Sagnr.: 1-13-3-135-21

1. Ankomst og morgenmad (09.00-09.30)

Sagsfremstilling


Beslutning

Tina Ebler bød velkommen til HMU's temadag og præsenterede kort programmet for dagen.

Sagnr.: 1-13-3-135-21

2. Rundkredsøvelse (09.30-10.30)

Det indstilles, at HMU

  • gennemfører rundkredsøvelsen

Sagsfremstilling

Mødet starter med rundkredsøvelse, hvor der vil være plads til en uformel dialog. Alle medbringer en genstand som man fortæller om. Det kan være noget, som er personligt eller vedrører sit arbejde. Det er op til den enkelte.

Beslutning

Rundkredsøvelse blev afholdt udenfor. Alle fortalte om en medbragt genstand.


HMU besluttede:

  • at gennemføre rundkredsøvelse
Sagnr.: 1-13-3-135-21

3. Godkendelse af dagsorden og referater (10.30 - 10.35)

Det indstilles, at HMU

  • godkender dagsorden for mødet
  • godkender vedlagte referat


Sagsfremstilling


Beslutning

HMU besluttede:

  • at godkende dagsorden og referat
Sagnr.: 1-13-3-135-21

4. Status Psykiatrien (10.35-10.45)

Det indstilles, at HMU

  • tager orientering om Psykiatriens status til efterretning

Sagsfremstilling

Der gives en kort mundtlig status af Psykiatrien.

Beslutning

Tina Ebler orienterede kort om aktuel status for Psykiatrien. Der blev bl.a. orienteret om følgende:


  • Psykiatriens 10 års plan: Der er ikke sket så meget med 10 års planen siden sidste HMU møde. Psykiatrien har dog, hvor det har været muligt fortalt om vores holdning og ønsker til planen og dens indhold. På nuværende tidspunkt afventes der udmelding fra nationalt niveau.
  • Lægefaglig direktør fratræder: Der blev orienteret om at lægefaglig direktør Phuong le Reisinia fratræder sin stilling. Processen har været håndteret af koncerndirektionen. HL har ikke været involveret, hvilket er efter vanlig procedure. Stillingen kommer i opslag efter sommerferien. HL har foretaget en intern fordeling af opgaver, hvor både afdelingsledelser og psykiatristaben er inddraget.
  • Fyring af koncerndirektør Ole Thomsen. Beslutningen blev truffet ved et ekstraordinært møde i regionens forretningsudvalg. Der blev givet en kort orientering om dette.
  • Robust psykiatri: Robust psykiatri fylder fortsat en del i organisationen og er paraply for flere større indsatser, som skal være med til at robustgøre psykiatrien.
  • Flytning til Gødstrup: Regionspsykiatrien Vest er nu flyttet til Gødstrup og har desuden ændret navn til Regionspsykiatrien Gødstrup. Flytningen forløb godt og der var en god indvielse af de nye bygninger med besøg af dronningen.
  • Pressenedslag: Der ses en række pressenedslag for tiden. Blandt andet vedrørende alarmpåbud til serviceafdelingen i Gødstrup, som hører under somatikken, men også betjener psykiatrien samt ift. høj belægning hos psykiatrien generelt. Der vil løbende være en del udsving vedrørende belægning, men tendensen pt. er, at den er høj, men dog lidt faldende.


HMU besluttede:

  • at tage orienteringen til efterretning
Sagnr.: 1-13-3-135-21

5. Orientering om Psykiatriakademiet (10.45-10.50)

Det indstilles, at HMU

  • tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

Der gives en kort status ift. arbejdet med Psykiatriakademiet.

Beslutning

Tina Ebler gav en status for arbejdet med Psykiatriakademiet. Det går langsomt fremad med lanceringen, som blev udskudt til november 2022 pga. tekniske udfordringer, da Region Midtjylland er ved at opsætte ny hjemmeside, som psykiatrien også er en del af.


Opsætningen bliver ligesom i dag i Plan2learn. Det vil derfor være genkendeligt at tilmelde sig kurser. Nogle lokaler kurser, som kører i enkelte afdelinger vil også blive gjort tilgængelige, således de kan søges af medarbejdere og ledere i hele psykiatrien.


Der vil være omkring 70 kursustilbud ved lanceringen. Flere vil blive tilføjet løbende.


HMU besluttede:

  • at tage orienteringen til efterretning
Sagnr.: 1-13-3-135-21

6. Pause (10.50-11.00)

Sagsfremstilling


Beslutning

.

Sagnr.: 1-13-3-114-20

7. Underudvalget f. Arbejdsmiljø og Sikkerhed, en status fra sidste møde (11.00 - 11.10)

Det indstilles, at HMU

  • tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Underudvalget orienterer fra deres møde 8. april 2022, herunder de lokale arbejdsmiljøkoordinatorers udarbejdelse af tips til reduktion af arbejdsulykker.

Beslutning

Peder Appel Würtz gav en status for arbejdet i underudvalget.


Der har pt. været to ordinære møder.


Underudvalget kan selvstændigt tage temaer op til drøftelse, men HMU kan også sende emner til udvalget, som HMU ønsker at udvalget skal forfølge.


Der er udarbejdet et skriv med tips til reduktion af arbejdsulykker. Der henvises til vedlagte bilag.


Den årlige arbejdsmiljøtemadag afholdes den 20 september.


HMU besluttede:

  • at tage orienteringen til efterretning
Sagnr.: 1-13-3-135-21

8. Aktuelle byggerier (11.10-11.20)

Det indstilles, at HMU

  • tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

Der gives en kort mundtlig status på aktuelle byggerier i Psykiatrien

Beslutning

HL fortalte kort om aktuelle byggerier. Blandt andet:


Gødstrup: Forskellige fejl og mangler begynder at vise sig, hvilket er helt forventeligt ved nyt byggeri. Der arbejdes på at løse dette. Psykiatrien flyttede ind sammen med somatikken. Serviceafdelingen i Gødstrup oplever nogle vanskeligheder pt. Somatikken arbejder på at løse disse, men det har også afsmittende effekt på Psykiatrien. Der opleves desuden nogle vanskeligheder med forplejning samt parkering. Overordnet set er patienterne dog tilfredse med de nye rammer. HL sikrer en systematisk opsamling af erfaringerne med byggeriet i både Skejby og Gødstrup. Disse erfaringer bringes med ind i byggeriet i Viborg, som er af en anseelig størrelse.


Viborg: Byggeriet er fortsat i forberedelsesfasen. Man er pt. ramt af stigende priser på byggematerialer, som vil gøre byggeriet dyrere end først antaget. Der har dog været en god brugerprocess, hvor der er modtaget gode input.


Horsens: Et kontorområde genetableres som sengeafsnit. Der opleves ligeledes udfordringer med stigende priser ligesom der er en opmærksomhed på brandsikkerheden.


Retspsykiatrien: Finanslov 2019 betød at alle regioner blev pålagt at udbygge retspsykiatrien. I Region Midtjylland er det besluttet at styrke udslusningen for at tage trykket på almenpsykiatrien. Der vil være tale om et offentlig-privat projekt. Her ses der også udfordringen med stigende byggeomkostninger, hvilket kan føre til større husleje for Psykiatrien. Dermed vil driftsomkostningerne blive øget, hvilket også skal behandles af regionsrådet. Byggeriet er dog pt. fortsat i indledende fase.


HMU besluttede:

  • at tage orienteringen til efterretning
Sagnr.: 1-13-3-135-21

9. Orientering fra seneste RMU møde (11.20.11.25)

Det indstilles, at HMU

  • tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

Referat fra det ordinære RMU-møde den 7. april er frigivet og tilgængelig via First Agenda.


De væsentligste informationer fra RMU-mødet til videreformidling til HMU'erne:


  • Der blev orienteret om, at der har været afholdt møder i begge følge- og dialoggrupper om henholdsvis "sammen om opgaven" og "personale og mangfoldige arbejdspladser". Der blev drøftet en række bemærkninger til kommissorierne. De tilrettede kommissorier kan ses i bilag til punktet om 360 graders planen.


  • Der blev drøftet og kommenteret et udkast til koncernledelsens principper for fordeling af vagt. Udmøntningen af principperne drøftes lokalt og eventuelt bilateralt med faglige organisationer, hvis det ønskes.


  • Der blev orienteret om arbejdet med Udviklingsplanen for Aarhus Universitetshospital med afsæt i de plancher, som er vedlagt referatet.


  • Der blev orienteret om status vedrørende ekstraordinær aktivitet på alle hospitaler. Der opleves stort pres, og der blev opfordret til opmærksomhed på de understøttende afdelinger/aktiviteter.


  • Der blev drøftet forslag til input fra RMU til budget 2023. Bl.a. forslag om flere midler generelt til et underfinansieret sundhedsvæsen samt midler til konkrete og målrettede personalerettede tiltag fx i forhold til introduktion, kompetenceudvikling og fastholdelse evt. inden for udvalgte områder som sengeafdelinger.


  • RMU og forretningsudvalget mødes 17. maj 2022, og RMU drøftede forslag til temaer med udvalget.


  • RMU afvikler sit årlige døgnseminar 1.-2. september 2022. Det blev aftalt at HMU-formandskaberne inviteres til at deltage begge dage, og der blev drøftet forslag til temaer.


  • Der blev orienteret om, at det er besluttet at udarbejde en teknisk løsning, således at det fremadrettet ikke bliver muligt at foretage opslag på sig selv i MidtEPJ. Der vil blive orienteret ud i organisationen om den nye løsning, som forventes at træde i kraft fra 1. maj.


Dagsordener og referater kan ses i First Agenda og på hjemmesiden: http://www.rm.dk/om-os/organisation/koncern-hr/medhjemmeside/regions-medudvalget/dagsordner/


Beslutning

Henrik Ørskov gav en kort orientering. Herunder at selvopslag i EPJ nu ikke længere vil være teknisk muligt.


Der er nedsat en arbejdsgruppe (der hedder "sammen om opgaven"), som skal arbejde med; hvad skal der til for at vi kan tiltrække og fastholde medarbejdere. Ole Thomsen var formand. Det vides ikke pt., hvem der overtager formandsposten. RMU medlemmer deltager i arbejdsgruppen.


HMU besluttede:

  • at tage orienteringen til efterretning
Sagnr.: 1-13-3-135-21

10. Eventuelt (11.25-11.30)

Det indstilles, at HMU

  • drøfter eventuelt
  • evaluerer mødet

Sagsfremstilling


Beslutning

Der var intet til eventuelt.

Sagnr.: 1-13-3-135-21

11. Frokost (11.30-12.00)

Sagsfremstilling


Beslutning

.

Sagnr.: 1-30-74-6-22

12. Temadrøftelse: Det attraktive sengeafsnit (12:00 - 15:00)

Det indstilles, at HMU

  • drøfter hvordan HMU kan bidrage til processen om at etablere en bedre forståelse af kerneopgaven i sengeafsnit
  • drøfter hvordan HMU kan bidrage til en kvalificeret drøftelse af bedre sammenhæng mellem sengeafsnit og ambulatorier samt hvordan de rigtige faggrupper inviteres med ind i opgaven

Sagsfremstilling

Ved sidste HMU-møde d. 14. marts 2022 blev der afholdt gruppedrøftelse af transformationssporet ’attraktive arbejdspladser i sengeafsnit for alle faggrupper’. HMU kom med en række input, som blev fremlagt for AL-kredsen d. 28. marts 2022, hvor der blev arbejdet videre med at udvælge fokusområder for transformationssporet. HL har på baggrund af HMU og AL-kredsens arbejde udvalgt fire temaer, der skal sikre, at målene for transformationssporet indfries. Disse temaer er:

  1. kerneopgaven i sengeafsnit
  2. Introduktion af nye medarbejdere
  3. Rekruttering og fastholdelse af unge
  4. Ledelse


På dette møde vil temadrøftelsen tage udgangspunkt i det første af de fire fokusområder: kerneopgaven i sengeafsnit, da denne er fundamentet for de øvrige temaer. Det er derfor her, at HMU's bidrag kan gøre en forskel for den samlede proces.


I arbejdet med Robust Psykiatri har det hele tiden været vigtigt, at HMU er inddraget i processen. Drøftelserne i dag går derfor på, hvordan HMU kan kvalificere processer, så det sikres at de relevante medarbejdere og faggrupper inddrages. Dette er i forhold til beskrivelse af kerneopgaven i sengeafsnit og de kompetencer, som de forskellige faggrupper kan bidrage med i forhold til at få løst kerneopgaven. Desuden er der behov for at få drøftet, hvordan der skabes en proces for at sikre bedre sammenhæng mellem ambulatorie og sengeafsnit.


Der vil indledningsvis blive fremvist en video af, hvad der gør det attraktivt at arbejde i sengeafsnit. Der vil herefter være et oplæg om status for transformationssporet og en temadrøftelse af ønskede temaer fra HMU.

Beslutning

Tina Ebler introducerede til punktet via slides - jf. disse. Der blev i forbindelse med introduktionen fremvist en video med udtalelser ift., hvad der gør det attraktivt at arbejde i et sengeafsnit.


Efter introduktion til punktet og gennemgang af oplæg om status for transformationssporet (jf. slides) var der gruppedrøftelser.


Første gruppedrøftelse

Hvilke ideer og input har I så, der kan kvalificere processen, så vi sikrer, at vi får beskrevet kerneopgaven præcist og tiltrækkeligt?

Hvordan får vi afdækket, hvilke kompetencer de enkelte faggrupper kan bidrage med?


Plenumopsamling

  • Anvendelsen af fokusgruppeinterviews
  • Belønningsstruktur
  • Branding af sengeafsnit og deres arbejde. Retorikken og formidling af kompleksiteten og det vigtige i arbejdet
  • De gode patientforløb - tværsektorielt sammenhæng. Sikring af at de rigtige myndigheder har opgaven
  • Tydeliggørelse af begreberne "kerneopgaven" og "den gode behandling" Hvad menes der?
  • Forstærke de monofaglige grupper for at styrke det tværfaglige samarbejde
  • Tydelighed omkring hvem gør hvad og hvorfor - god ledelse
  • Kigge på og identificere det som er bedst for patienten
  • Hvordan dokumenterer man bedst. Kigge på krav til dokumentation. Undgå for meget dokumentation
  • Få Ambulatorierne tidligere ind i processen. Forventninger mellem Ambulant og sengeafsnit
  • Blive mere konkret på opgaverne - hvad ligger der i begrebet "pleje"?
  • Ords betydning. Kunne det hede døgnafsnit. Hvilke billeder får vi skabt via ordene
  • De “gode” afsnit - hvor der er mindre flow, som eksempel
  • Tale med faggrupper om hvad de kan bidrage med
  • Kigge på lovgivning
  • Tale med kommunerne om gensidige forventninger.


Anden gruppedrøftelse:

Jeres forslag til, hvordan vi som samlet hospital får en kvalificeret drøftelse af, hvordan vi skaber bedre sammenhæng mellem sengeafsnit og ambulatorier og dermed bedre sammenhængende patientforløb
Hvordan sikrer vi, at alle relevante faggrupper bliver involveret i processen?


Plenumopsamling

  • Vigtigt at få synliggjort fordele og ulemper ved den del som omhandler det at arbejde på tværs
  • En kvalificeret drøftelse forudsætter at man ikke på forhånd lukker ned for dele af drøftelsen
  • Alle klinikere vil være relevante. Også i Ambulatorier og ikke kun i sengeafsnit
  • Spørgsmålet kan med fordel omformuleres til "Hvordan ser det gode patientforløb ud og hvad skal der til for at sikre dette"
  • Det er et værdiladet emne. Vi skal turde tænke ud af boksen. De faglige begrundelser skal mere frem. De skal også kunne udfordres
  • Organisatorisk fokus - mange patienter kommer aldrig i sengeafsnit
  • Proces omkring indførelse af F-ACT team. Kan man lære noget derfra
  • Faglig ledelse af alle faggrupper. Faglig inspiration
  • Behandlingsansvarlig læge følger patienten - både i ambulatoriet og sengeafsnittet
  • Er det praktisk muligt med delt ansættelse?
  • Kigge på de steder hvor det fungerer godt – hvorfor lykkedes man med det
  • Hvordan undgår vi snakken om at vi er en psykiatri, som er delt op i sengeafsnit og Ambulatorier
  • Økonomisk kompensation som gulerod.
  • Kan de unge identificere sig selv når de ansættes i et sengeafsnit. Ikke kun problematikken omkring vagter. Får vi onboarded folk hurtigt nok.
  • Prioritere kompetencemidler fra eksempelvis ambulatorier til sengeafsnit
  • Er vagtplanlægningen den mest optimale
  • Blive inspireret udefra, hvor det lykkedes at fastholde medarbejdere i sengeafsnit. Også i somatikken


HMU besluttede

  • at drøfte temaet
Sagnr.: 1-13-3-135-21

13. Evaluering (15.00-15.05)

Sagsfremstilling


Beslutning

Fint at sidde udenfor i starten.

Spændende dog interessant dialog.


HMU besluttede

  • at evaluere mødet
Sagnr.: 1-13-3-135-21

14. Transport (15.05 - 15.30)

Sagsfremstilling


Beslutning

.

Sagnr.: 1-13-3-135-21

15. Besøg på Museum Jorn (15.30-17.00)

Sagsfremstilling

Besøg og rundvisning hos Museum Jorn. Besøget starter med kaffe og kage. Man kan gå eller køre til museet.


https://goo.gl/maps/uqrvRyJtzm13KUQ28


Vi mødes ved indgangen senest kl. 15.30



https://museumjorn.dk/


Beslutning

.

Sagnr.: 1-13-3-135-21

16. Transport og pause (17.00 -18.00)

Sagsfremstilling


Beslutning

.

Sagnr.: 1-13-3-135-21

17. Middag og afslutning (18.00 - )

Sagsfremstilling

Vi mødes kl. 18.00 hos Gl. Skovridergaards restaurant.

Beslutning

.

Revideret 13-02-2025