Organisation

MED-organisationen:

Du kan kontakte HMU’s formandskab, hvis du har spørgsmål eller bemærkninger til HMU.

Formand for HMU

Sygeplejefaglig direktør
Jannie Falk Bjerregaard
Telefon: 2843 1334
Mail: jannbj@rm.dk

Næstformænd for HMU

FTR

Henrik Ørskov Larsen

Mail: henrilse@rm.dk

Telefon: 2094 2571

TR

Peder Appel Würtz

Mail: peder.wuertz@psykiatrien.rm.dk

Telefon: 2177 8789

Kontaktperson for spørgsmål vedr. HMU

Kim Centio

Psykiatristaben

Chefkonsulent

Mail: kim.centio@ps.rm.dk

Telefon: 2933 5766

Dagsordener og referater

Se alle
  • Udvalg: HMU Psykiatrien
  • Mødedato: 31. oktober, 2024 kl. 10:30
  • Mødested: Konference 1, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg

 


Sagnr.: 1-13-3-83-23

1. Godkendelse af dagsorden og referater (10.30-10.35)

Det indstilles, at HMU

  • godkender dagsorden for mødet
  • godkender vedlagte referat

Beslutning

Peder Appel Würtz bød velkommen og noterede, at der var en del afbud til mødet. Dagsordenen blev ændret, så mødet kunne afsluttes lidt før end planlagt.


Der blev desuden bemærket en datofejl i referatet fra den 20. juni 2024, hvor det under punkt 8’s sagsfremstilling fejlagtigt er anført, at der er indgået en trepartsaftale den 4. december 2024.


HMU besluttede

  • At godkende dagsorden og referat
Sagnr.: 1-13-3-83-23

2. Orientering om aftale vedr. ny strukturreform (10.35-11.20)

Det indstilles, at HMU

  • drøfter aftalen og dens betydning for Psykiatriens virke

Sagsfremstilling

Det forventes at regeringen, inden HMU mødet vil præsentere aftale om ny strukturreform. HMU drøfter denne aftale - herunder dens betydning for Psykiatriens virke.


Såfremt at der ikke foreligger en aftale med relevant substans for Psykiatrien, vil punktets tid istedet blive anvendt til en hurtig "bordet rundt" session, hvor alle kommer til orde og fortæller om hvad der fylder pt.

Beslutning

Tina Ebler bemærkede at der ikke er kendskab til at der er indgået en aftale. Den seneste melding lyder, at det forventes at ske i løbet af november 2024.


Det blev ydermere bemærket, at der angiveligt er fremsendt adskillige henvendelser til sundhedsministeren fra forskellige parter med bekymring for, om det er hensigtsmæssigt at integrere psykiatrien i somatikken. Der udtrykkes en frygt for, at psykiatrien risikerer at miste momentum i forhold til implementeringen af 10-årsplanen, og at dette vil kunne stille psykiatrien svagere i det tværsektorielle arbejde.


Når der kommer en officiel udmelding, vil der sandsynligvis blive indkaldt til et ekstraordinært HMU møde for at drøfte de videre konsekvenser.


HMU besluttede

  • at tage orienteringen til efterretning
Sagnr.: 1-13-3-83-23

3. Orientering om status vedr. sag hos RP Randers (11.20-11.30)

Det indstilles, at HMU

  • tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

Hospitalsledelsen giver en mundtlig orientering om den aktuelle sag ved Regionspsykiatrien Randers.

Beslutning

Tina Ebler introducerede til punktet med henblik på at HMU gav input til, hvad der er relevant at drøfte. HMU bemærkede et ønske om at drøfte, hvordan der kan sikres læring af sagen.


Her var der fokus på, hvordan bekymringer og advarsler om lignende forhold kan høres og tages alvorligt, før de udvikler sig til whistleblower-sager. Endvidere blev det drøftet, hvordan afdelingen i Randers kan bringes tilbage på rette spor og genopbygge et stærkt fagligt fundament, herunder håndtering af det ledelsesmæssige tomrum, som sagen har medført, specielt i relation til at sikre tilstrækkelig støtte til yngre læger (YL) i afdelingen.


Hospitalsdirektør Tina Ebler orienterede om, at der aktuelt udarbejdes en redegørelse fra koncernniveau til regionsrådet. Redegørelsen til regionsrådet forventes at blive offentliggjort, hvilket sandsynligvis vil medføre øget medieinteresse.


Der gennemføres en patientgennemgang af godt 1.500 sager, som den pågældende tidligere ledende overlæge har været involveret i. Mediedækning forventes ligeledes i forbindelse med at der sendes vejledninger om erstatning til patienter på baggrund af gennemgangen. Aktuelt er der desuden videresendt en del sager til Styrelsen for Patientsikkerhed på baggrund af fund, der viser en behandling under faglig standard.


Sagen har desuden været med til at sætte fokus på behovet for systematisk registrering og håndtering af henvendelser om bekymringer lokalt – blandt andet gennem dialogmøderne mellem HL og afdelingsledelsen og en mere struktureret registrering af sådanne indberetninger i afdelingerne. Dette er iværksat.


Drøftelsen berørte også ønske om, at ledelsen handler, når det er nødvendigt – eksempelvis i tilfælde, hvor en leder vurderes ikke at være et passende match for et afsnit. Det er vigtigt at understrege, at ledere har samme ansættelsesmæssige rettigheder som medarbejdere.


Der blev nævnt en konkret aktuel bekymring vedrørende Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling (BUA), hvor der et sted har været mange opsigelser blandt sekretærer og gentagne henvendelser fra medarbejdere til ledelsen. Dette uden at medarbejdere har oplevet reel handling. Der blev opfordret til, at tillidsrepræsentanter og afdelingsledelsen holder et møde med hospitalsledelsen om sagen, da hospitalsledelsen aktuelt ikke er bekendt med problematikken.


Der blev ligeledes fremhævet et ønske om mere kommunikation på tværs i forbindelse med sådanne sager. Det er vigtigt at der også sikres en god kommunikation og informationsdeling til modtagere, som ikke er en del af den berørte afdeling. Dette vil dog vurderes i hver enkelt sag.


Derudover fremhævede HMU at der fortsat bør være fokus på at styrke TRIO-samarbejdet.


Der er en stigende utryghed blandt medarbejderne, når bekymringer ikke bliver håndteret af ledelsen, eller når der ikke tages konkrete skridt. Tillidsbaseret ledelse er en prioritet, og HL er afhængige af, at den lokale ledelse handler rettidigt og orienterer opad. Denne sag et eksempel på konsekvenserne, når denne rettidighed og kommunikation udebliver. HMU understregede at der er behov for at styrke tilliden til både ledelsessystemet og MED-strukturen. Dermed således at svære emner og bekymringer kan komme frem og drøftes i et trygt rum.


Det blev foreslået, at emnet drøftes på et kommende HMU-møde og at punktet ligeledes drøftes i LMU’erne, hvor emnet kan behandles i forhold til de lokale udfordringer og erfaringer. Der udarbejdes en sagsfremstilling til dette, som kvalificeres af en lille gruppe bestående af HMU’s formandsskab samt medlemmer Marianne Johansen og Maria-Louise Meyer. HMU sekretariatet udarbejder et udkast, som kvalificeres skriftligt af gruppen.


Endvidere blev det fremhævet, at HMU-medlemmer bør være med til at formidle vigtigheden af, at bekymringer drøftes og håndteres i tide, så de ikke ender i whistleblower-ordningen. Whistleblower-ordningen kan være en god kanal, men processen kan være langvarig og ikke altid tilstrækkelig for en hurtig håndtering af eventuelle problematikker. Derfor er tillid og åbenhed i ledelses- og MED-systemet helt afgørende.


Der blev også drøftet behov for yderligere understøttelse af yngre læger i afdelingen i Randers samt hvordan læger, der har været under uddannelse under tidligere ledende overlæge, bedst kan støttes nu.
FTR YL blev opfordret til at drøfte dette direkte med lægefaglig direktør. Der er siden HMU mødet indkaldt til dette møde.


Der er igangsat et arbejde med at genoprette og styrke fagligheden i afdelingen Der skal i den forbindelse kigges på forbedret samarbejde, faglighed og ledelse. Indledningsvist skal der være fokus på sengeafsnit, hvor der arbejdes med faglig opkvalificering, patientfordeling og kultur. MED og personalet skal inddrages aktivt. Efterfølgende rettes fokus mod klinikkerne og samarbejdet om patientforløb. HMU opfordres til at sprede budskabet om at der er igangsat disse tiltag.


Drøftelsen omfattede således en gennemgang af de mange aspekter i sagen. HMU var enige i at det havde været en god drøftelse. Punktets drøftelse gik udover den fastsatte tid.


HMU besluttede:

  • at tage orienteringen til efterretning og drøfte sagen med henblik på læring
  • at der udarbejdes en sagsfremstilling til LMU’erne som kvalificeres i en lille gruppe. Dette med henblik på en drøftelse lokalt af, hvordan der kan sikres tillid til at give, modtage og handle på bekymringshenvendelser og lignende
  • at der på et kommende HMU møde skal være en drøftelse af hvordan der kan skabes tillid til at give, modtage og handle på bekymringshenvendelser og lignende
  • at FTR YL og og lægefaglig direktør drøfter forhold vedr. yngre læger og læger, som har været under uddannelse i afsnittet
Sagnr.: 1-13-3-83-23

4. Frokost (11.30-12.00)

Beslutning

.

Sagnr.: 1-13-3-83-23

5. Tema: "Gæst" i patientens journal (12.00-12.55)

Det indstilles, at HMU

  • drøfter temaet og dilemmaet ift., at journalen af mange patienter ses som patientens ejendom

Sagsfremstilling

Der er tidligere udtrykt en bekymring omkring den igangværende ændring, hvor journalen skifter karakter fra at være de sundhedsprofessionelles arbejdsredskab til at være patientens ejendom. Dette skift rejser spørgsmål om personalets rolle som "gæster i patientens journal".


Formål med punktet er at drøfte disse ændringer og bekymringer i HMU for at sikre en fælles forståelse og opmærksomhed på udfordringerne. Det er vigtigt, at adressere disse spørgsmål, da de har direkte indvirkning på både personalets arbejdsvilkår og patientbehandlingen.


Journalen fungerer som arbejdsredskab for de involverede sundhedspersoner til at understøtte den kliniske beslutningsproces og sikre en god og sikker patientbehandling. Samtidigt giver den patienten mulighed for inddragelse og for at varetage egne interesser.


Diskussionsspørgsmål:


  • Hvordan kan vi som sundhedspersonale navigere i denne realitet, hvor vi er "gæster" i patientens journal og hvordan påvirker denne ændring vores måde at føre journal på?


Fra retningslinjen Patientjournal, regional retningslinje:


Formålet er at sikre, at patientjournalen indeholder de oplysninger, der fremgår af lovgivning, bekendtgørelser og vejledninger om sundhedspersonalets journalføring af patientdata. Journalen fungerer som arbejdsredskab for de involverede sundhedspersoner og skal understøtte den kliniske beslutningsproces samt sikre god og sikker patientbehandling.

Journalen giver også patienten mulighed for inddragelse i behandlingen og for at varetage egne interesser. I forbindelse med klage- og erstatningssager udgør patientjournalen tillige en vigtig dokumentation for den behandling m.v., som en patient har modtaget.


Proces:

  • Introduktion til punktet - 5 min.
  • Gruppedrøftelser ved bordene - 30 min
  • Fælles opsamling/drøftelse - 20 min


Beslutning

Tina Ebler introducerede til punktet som derefter blev drøftet i plenum.


Der blev påpeget en stigende tendens til at nogle vrede patienter kontakter sundhedspersonale kort tid efter, at oplysninger er blevet indført i deres journal. Det har skabt en række ubehagelige oplevelser for personalet.


En mulig løsning kunne være, at journalnotater forbliver i kladdeformat, indtil der er lejlighed til at gennemgå og forklare indholdet for patienten. Dette ses dog ikke, som en gangbar løsning, da journalnotater ikke unødigt bør fremgå som kladder, hvis der reelt er tale om et færdigt journalnotat. HMU var enige om, at patientsikkerheden altid skal prioriteres, og at indhold i en kladde ikke må anvendes, som beslutningsgrundlag for behandlingsmæssige forhold. Der skal foreligge et færdigt journalnotat.


HMU drøftede desuden, hvordan der udarbejdes journalnotater, herunder muligheden for at udarbejde kortere journalnotater og i nogle tilfælde dokumentere i samarbejde med patienten, når det er hensigtsmæssigt. Det faglige sprog og præcise fagterminologier i journalen blev også fremhævet som væsentligt. Journalen er et professionelt arbejdsredskab, som skal anvendes til korrekt og fyldestgørende dokumentation af patientens behandlingsforløb. Der var enighed om, at sundhedspersonalet ikke må føle sig begrænset i deres sprogbrug og faglige udtryk.


Der blev peget på behovet for at sikre en dokumentationspraksis, som understøtter både fagligheden og relevante plejeoplysninger, samtidig med at mindre relevante detaljer undgås. Arbejdet med kulturen omkring journalskrivning, herunder at fastholde fokus på faglighed og anvende et fagligt sprog, er centralt for at sikre kvaliteten af dokumentationen. Det er desuden afgørende, at journalnotaterne ikke bliver for mangelfulde.


Det blev foreslået, at der i højere grad skabes ejerskab i journalføringen gennem samarbejde med patienten, hvor det er muligt og relevant.


Der blev også peget på, at lægesorteringsknappen, som fungerer i somatikken, desværre ikke virker i psykiatrien, hvilket komplicerer journaladgangen for læger. Det skal undersøges, hvordan denne kan virke igen.


Mulighederne for at anvende AI (Artificial Intelligence)-løsninger blev også diskuteret. Eksempelvis kan AI potentielt anvendes til at opsummere journalnotater eller assistere patienter med at indføre relevante oplysninger. Det blev dog understreget, at AI i den offentlige sektor kræver forsigtighed på grund af de mange personfølsomme data, som håndteres, og der blev derfor lagt vægt på behovet for datasikkerhed i udviklingen af sådanne teknologier.


Der blev ydermere opfordret til at der afholdes undervisning i EPJ med henblik på at integrere fagsproget bedre i journalskrivning.


HMU sluttede af med en generel drøftelse om, hvordan opfølgningen bedst kan varetages. Flere forslag blev fremsat, og det blev aftalt, at opfølgning kan aftales på et formandskabsmøde. Emnet kan eventuelt drøftes i følgende fora, som LMU’erne, DMPG’erne, kvalitetsorganisationen og dokumentationsrådet – herunder kvalitetsnetværket og blandt EPJ-superbrugere.


HMU besluttede

  • at drøfte punktet
  • at det skal undersøges om lægesorteringsknappen kan virke igen
  • at formandskabet drøfter opfølgning på punktes drøftelse og Jannie Falk Bjerregaard tages med i denne drøftelse, da den har sammenhæng til arbejdet vedr EPJ
Sagnr.: 1-13-3-83-23

6. Høring af forslag til omorganisering af administrative funktioner hos RP Midt (12.55-13.10)

Det indstilles, at HMU

  • afgiver bemærkninger til høringsforslaget

Sagsfremstilling

Hospitalsledelsen har sendt forslag om omorganisering af det administrative område i Regionspsykiatrien Midt i høring.


Baggrund

Siden 2018 har Psykiatrien i Region Midtjylland arbejdet på at ensrette administrative funktioner mellem Psykiatristaben og afdelingerne for at støtte organisationens fælles målsætning som ét psykiatrihospital. Ensartede samarbejdsflader vil bl.a. fremme digitaliseringen og optimere arbejdsprocesser. Hospitalsledelsen har derfor besluttet at samle udvalgte administrative funktioner mellem RP Midt og Psykiatristaben.


Der henvises til det vedlagte høringsmateriale.


Forslaget er i høring i MED systemet. Høringssvar fra de to berørte LMU områder (Regionspsykiatrien Midt og Psykiatristaben) vedlægges punktet efter den 24. oktober.


Jævnfør nedenstående tidsplan for høringen i MED.


Forventet tidspunkt

Aktivitet

7. oktober 2024 kl. 15.00

Udsendelse af høringsmateriale om forslag - til HMU og LMU ved RP Midt og Psykiatristaben

24. oktober 2024 kl. 12.00

Deadline for fremsendelse af høringssvar fra LMU´erne til kim.centio@psykiatrien.rm.dk, som samler disse, og sender alle høringssvar til HMU og HL.

31. oktober 2024

HMU møde (Næstformandskabet udarbejder endeligt høringssvar efterfølgende)

Fra 04. november 2024

HL forholder sig til de indkomne høringssvar


Beslutning

Tina Ebler introducerede til punktet og forklarede formålet med høringen. Det blev understreget at der er tale om en proces, som ligner den, der tidligere blev gennemført i forbindelse med flytningen af psykiatrien fra Risskov til Skejby, samt den tilsvarende proces ved RP Gødstrup. Det handler om at skabe større ensartethed på tværs af Psykiatrien og den måde vi løser visse administrativer opgaver på inden for bl.a. regnskab og HR. Der er tale om en høring af et forslag, hvor der endnu ikke er truffet endelig beslutning.


Forslaget indebærer at nogle få medarbejdere vil få et nyt ledelsesreferenceforhold. De direkte berørte medarbejdere vil fortsætte med deres nuværende opgaver og flere vil blive på nuværende placering, men med en ny reference, hvilket betyder at de fremover vil være en del af fællesskabet i Psykiatristaben og opnå en bredere faglig berøringsflade. Forslaget omfatter dog kun udvalgte administrative medarbejdere. Der er dog modtaget flere høringssvar fra medarbejdergrupper, som ikke selv direkte er omfattet af ændringen.


HMU bemærker at man kan tilslutte sig forslaget. Dog viser høringssvar, at mange medarbejdere føler sig påvirket af forslaget og her nævner oplevelse af manglende inddragelse og ordentlighed i processen – herunder, at processen virker forhastet og at MED aftalen ikke er overholdt, hvilket dog ikke kan genkendes.


På baggrund af høringssvarene fremhævede HMU, at det er vigtigt at overveje en tidligere inddragelse af TR og LMU i fremtidige processer – også før den formelle høring, som beskrevet i MED-aftalen, igangsættes. Det blev dog understreget, at et MED-udvalg som udgangspunkt ikke kan pålægges tavshedspligt.


Bemærkninger til processen blev taget til efterretning.


HMU besluttede:

  • at afgive bemærkninger til et høringssvar, som endeligt udarbejdes af næstformandskabet og sendes til HL
Sagnr.: 1-13-3-83-23

7. Pause (13.10-13.20)

Det indstilles, at HMU

Pause

Beslutning

.

Sagnr.: 1-13-3-83-23

8. Status på projekter i relation til 10 årsplanen, finanslovsmidler og robust psykiatri (13.20-14.00)

Det indstilles, at HMU

  • tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

Der gives en orientering om status vedr. projekter relateret til 10 årsplanen, finanslovsmidler samt udvalgte dele af robust psykiatri:


Projekter i relation til 10 års plan og finanslovsmidler – status

Oversigt over indsatser og Region Midtjyllands andel af midlerne i udmøntningsaftalen fra 2024

Mio. kr.

Aktuel status, herunder status for de tilførte midler i 2024

2024

2025

2026+

Lettilgængelige behandlingstilbud i kommunerne til børn og unge med psykisk mistrivsel

Psykiatrien vurderer, at de 2,5 mio. kr. skal anvendes til at udvide den nuværende rådgivningsindsats, der findes i BUA. Udvidelsen skal bidrage til, at Psykiatrien kan kompetenceudvikle, supervisere og rådgive de kommunale behandlere.



De tilførte midler for 2024 forventes ikke benyttet.

2,5

2,5

2,5

Forløbsbeskrivelser for voksne og børn og unge med psykoselidelser

Psykiatrien lægger op til, at der kan oprettes en regionsdækkende OPUS-indsats i Region Midtjylland, hvilket vil betyde OPUS-teams i flere afdelinger. Behandles politisk september 2024.



De tilførte midler for 2024 forventes ikke benyttet.

23,1

23,1

23,3

Botilbudsteams

Der er kommet faglige rammer for botilbudsteams (vedlagt som bilag til orientering). Hospitalsledelsen har besluttet at igangsætte en kortlægning af udgående funktioner i Psykiatrien, hvorefter der på baggrund af den pågældende kortlægning forventeligt skal igangsættes et arbejde ift. den endelige udmøntning af midlerne.



De tilførte midler for 2024 forventes ikke benyttet.

13,0

13,3

13,3

Tryghedspakke for medarbejdere i psykiatrien

Der opstartes en proces i regi af underudvalget for arbejdsmiljø og sikkerhed, hvorefter det drøftes i HMU.



En del af de tilførte midler for 2024 forventes benyttet, afhænger dog af mulighed for indkøb af udstyr mv.

10,9

Forløbsbeskrivelse for børn og unge med autisme

Afventer faglig beskrivelse af indsatsen. Psykiatrien har dog igangsat kapacitetsudvidelsen i BUA, hvilket psykiatri- og socialudvalget har godkendt i april 2024.



De tilførte midler for 2024 forventes ikke benyttet.

7,6

4,3

4,3

Forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg*

Behandles på PSU, Forretningsudvalg og Regionsrådet i august.



Halvdelen af de tilførte midler i 2024 forventes også benyttet i 2024.

8,8

11,7

11,7

Hurtig opstart af behandling i børne- og ungdomspsykiatrien

De faglige rammer for indsatsen vil forventeligt være klar i 3. kvartal 2024. Psykiatrien har dog igangsat kapacitetsudvidelsen i BUA, hvilket psykiatri- og socialudvalget har godkendt i april 2024.



En del af de tilførte midler for 2024 forventes benyttet. Der skal dog ansættes personale, men det er uklart, hvor mange der kan nå at blive ansat i 2024.

11,0

13,0

13,0

Systematisk opfølgning efter endt forløb i børne- og ungdomspsykiatrien

Afventer faglig beskrivelse af indsatsen. Psykiatrien har dog igangsat kapacitetsudvidelsen i BUA, hvilket psykiatri- og socialudvalget har godkendt i april 2024.



De tilførte midler for 2024 forventes ikke benyttet.

4,3

6,5

6,5

Styrket hjælp til mennesker med spiseforstyrrelser

Alle 6,5 mio. kr. er øremærket (forventet RM-andel) til etablering af et dedikeret afsnit til behandling af patienter med svær spiseforstyrrelse i Skejby.



De tilførte midler for 2024 er udmøntet.

6,5

6,5

6,5​​

Mindre tvang i psykiatrien

Er i proces. De midler som ikke kan nå at anvendes på den fokuserede indsats i 2024, anvendes i stedet på den brede forebyggelsesindsats i afdelinger til indkøb af f.eks. aktivitetsredskaber.



De tilførte midler for 2024 forventes benyttet.

3,5

3,7

3,9

I alt


91,2

84,6

85,0



Robust Psykiatri - Status transformationssporet Midt-EPJ

I transformationssporet for MidtEPJ er der gang i flere sideløbende projekter.


Patientsikker og effektiv psykiatrisk patientjournal

I dette projekt er en fælles standard indlæggelsesplan implementeret på alle psykiatriske sengeafsnit, hvor der ligeledes er gennemført undervisning i denne samt i relevant dokumentationspraksis for alle faggrupper.


Projektet er nu gået ind i næste fase, som har fokus på Harmonisering af MidtEPJ på det ambulante område. Her er det besluttet at:

  • 24 kliniske ydelser og tilsvarende bookingopgaver skal anvendes af alle afdelinger
  • mindst 80 % af SFI-indholdet i de kliniske ydelser skal være ens på tværs af afdelinger
  • rækkefølgen af kliniske ydelser i udgangspunktet bør være ens.

Implementeringen er i gang i AUH-ADA og RP-Midt. De resterende afdelinger igangsættes i par og det forventes at implementeringen er gennemført i alle afdelinger i sommeren 2025. Hver afdeling skal afholde en række arbejdsmøder, hvor deres standardpatientforløb optegnes og kobles til de 24 kliniske ydelser. Derefter vil der være lokalt tilpasset undervisning af alle behandlere vedr. de 24 kliniske ydelser, de lokale standardpatientforløb samt faglig undervisning i dokumentation vedr. udvalgte SFI’er.


Ensartet undervisning i MidtEPJ

Projektet har fokus på at udvikle ensartet undervisning i MidtEPJ til nyansatte inden for fire personalegrupper (miljøpersonale på sengeafsnittene, læger, ambulante behandlere og lægesekretærer). Undervisningsmaterialet udarbejdes over tre faser: 1. udvikling, 2. opsætning og 3. release. Alt undervisningsmateriale udarbejdes med kliniker involvering og opsættes som e-learning. Udvikling af det første kursus til miljøpersonalet starter i august 2024.


Psykiatriens digitale MidtEPJ assistent (A.D.A.M)

I dette projekt arbejdes der med at udvikle og implementere A.D.A.M., som er en softwarerobot, der skal lette arbejdsgange i MidtEPJ. Robotten kan assistere behandlere med forskellige opgaver som dokumentation, bestille blodprøver, finde instrukser i e-dok og give beslutningsstøtte gennem overblik over patientdata. A.D.A.M er rullet ud på det bipolare område og vil i den kommende tid udrulles på de øvrige afdelinger. Han vil bl.a. blive præsenteret ifbm. Undervisningen vedr. harmonisering af MidtEPJ på det ambulante område. Derudover vil der være et fortsat arbejde med at videreudvikle A.D.A.M.s funktioner i takt med en større harmonisering og ensretning af MidtEPJ på tværs af psykiatriske afdelinger.


Slides vedlagt som bilag.

Beslutning

Tina Ebler introducerede til punktet, som nu er et fast punkt på dagsordenen (når der er nyt) og har til formål at sikre en kontinuerlig orientering til HMU om igangværende projekter. Der blev bl.a. givet følgende status:


  • Lettilgængelige tilbud: Der arbejdes på en proces med kommuner og praktiserende læger om deltagelse i STIME. Det er lykkedes at etablere et STIME-tilbud i regi af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling (BUA).


  • Forløbsbeskrivelser for Børn, unge og voksne med psykoselidelser: Midler er anvendt til at oprette et OPUS-team i Gødstrup samt OPUS-tilbud i de øvrige afdelinger. Dette er blevet besluttet i regionsrådet. Afdeling for Psykoser (AFP) skal agere som kompetencecenter ift. OPUS med indragelse af andre afdelinger. Der vil ske en løbende evaluering.


  • Tryghedspakken: Midlerne er brugt til opgraderinger af alarmsystemerne i Skejby, Gødstrup og Midt, herunder installation af et nyt alarmsystem. To workshops om sikkerhed med høj deltagelse og god energi i processen er afholdt. Der afsættes tilsvarende beløb til handlinger i forbindelse med Task Forcens arbejde. Disse midler kommer fra overførsler fra tidligere år.


Midler, der ikke anvendes i indeværende år, kan overføres til næste. Det skyldes, at beskrivelserne af opgaverne først er modtaget efter sommerferien. Midler til konkrete opgaver er permanente og skal anvendes strategisk for at skabe varige forbedringer der, hvor behovet er størst. Det bemærkes, at der ikke er afsat midler til anlægsudgifter.


HMU besluttede

  • At tage orienteringen til efterretning
Sagnr.: 1-13-3-83-23

9. Orientering om FACT arbejdet (14.00-14.10)

Det indstilles, at HMU

  • tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

Der er stor politisk opmærksomhed på, at mange mennesker med psykiske lidelser oplever deres forløb som usammenhængende.


Flexible Assertive Community Treatment (FACT) er en samarbejdsmodel, der styrker sammenhæng og integration for de mest udsatte og psykisk syge borgere. FACT er en personcentreret, udgående og recoveryorienteret model, udviklet i Holland, designet til at koordinere og forbedre indsatser til mennesker med svær psykisk sygdom. Modellen:


  • Organiserer fagprofessionelle på tværs af sektorer.
  • Understøtter fleksibilitet med mulighed for at skalere indsatsen op og ned efter behov.
  • Fokuserer på borgerens mål.
  • Gør de 25-30 mest udsatte patienter til et fælles ansvar for teamet.
  • Fleksibiliteten i modellen gør en positiv forskel for borgerne, der ofte har brug for en intensiveret indsats på grund af sygdommens sværhedsgrad og sociale problemstillinger.


Psykiatrien i Region Midtjylland har etableret FACT teams i Afdeling for Psykoser og Regionspsykiatrien Midt.


I Afdeling for Psykoser er der tre FACT teams, bemandet med fagprofessionelle, som samarbejder tæt med et specifikt sengeafsnit og udvalgte bosteder for at skabe sammenhæng og forebygge uhensigtsmæssige forløb og indlæggelser.


Regionspsykiatrien Midt afprøver et tværsektorielt FACT set-up i Midtklyngen, hvor teamet består af fagprofessionelle fra både regionspsykiatrien og kommunens socialpsykiatri, rusmiddelcenter samt omsorg og myndighed. Dette setup sikrer, at målgruppen får nødvendige indsatser fra begge sektorer. Midtklyngens indsats er koblet til et forskningsprojekt ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.


Psykiatrien i Region Midtjylland arbejder aktuelt på en fælles strategi for udbredelse af tværsektorielle FACT teams.

Beslutning

Udsat til næste møde.

Sagnr.: 1-13-3-83-23

10. Aktuelle byggerier (14.10-14.15)

Det indstilles, at HMU

  • tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

Der gives en kort mundtlig status på aktuelle byggerier i Psykiatrien

Beslutning

Punktet blev ikke nået.

Sagnr.: 1-13-3-83-23

11. Pause (14.15-14.25)

Det indstilles, at HMU

Pause

Beslutning

.

Sagnr.: 1-13-3-83-23

12. Kommende MED valg/udpegning og fremmøde (14.25-14.35)

Det indstilles, at HMU

  • tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

Kommende MED valg/udpegning

I henhold til Region Midtjyllands MED- og Arbejdsmiljøaftale skal der afholdes valg til MED- og Arbejdsmiljøorganisationen i 1. kvartal i ulige år. Der er den 1. oktober 2024 udsendt information om igangsættelse af valg.


Tidsplan for dette i forhold til psykiatrien ser således ud:


06. januar 2025

  • Reminder om proces og tidsplan for valg/udpegningen sendes til HMU og LMU formandskaberne

17. januar 2025

  • Valg/udpegning til arbejdsmiljøgrupper skal være afsluttet.

3. februar 2025

  • Valg til Lokal-MEDudvalg skal være afsluttet, herunder valg af arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsmiljøledere.

4. februar 2025 kl. 09.00

  • Oplysninger om LMU formandskaber samt hvem der er valgt som arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsmiljøledere sendes til kim.centio@psykiatrien.rm.dk.

4. februar 2025

  • Arbejdsmiljøledere og Arbejdsmiljørepræsentanter i LMU områder spørges af HMU sekretariatet om kandidatur til HMU. Der skal vælges en arbejdsmiljørepræsentant og arbejdsmiljøleder til HMU blandt og af arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsmiljøledere i LMU områderne.

20. februar 2025 kl. 09.00

20.-27. februar 2025

  • Valg til HMU blandt arbejdsmiljøledere og arbejdsmiljørepræsentanter afholdes. Valg foregår på mail.

3. marts 2025 kl. 09.00

  • Frist for udpegning af HMU medlemmer udpeget af de faglige organisationer og psykiatriledelsen. Navne og kontaktoplysninger sendes til kim.centio@psykiatrien.rm.dk

3. marts 2025

  • Valg/udpegning til Hoved-MEDudvalget skal være afsluttet.



Fremmøde

Formandskabet har bemærket, at der på de seneste møder har været en del afbud. Formandskabet opfordrer til, at HMU møder prioriteres. Formandskabet vil fortsat holde øje med fremmødet og vil eventuelt foretage handlinger, som kan styrke fremmødet. Herunder eksempelvis at drøfte fremmøde med konkrete medlemmer osv.

Beslutning

Henrik Ørskov Larsen gennemgik processen for udpegning af MED medlemmer samt for valg af arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsmiljøledere.


HMU besluttede

  • at tage orienteringen til efterretning
Sagnr.: 1-13-3-83-23

13. Orientering om ny retningslinje for registrering af arbejdstid (14.35-14.45)

Det indstilles, at HMU

  • tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

I 2019 afsagde EU-domstolen en dom, der pålægger EU-medlemslandene at kræve, at arbejdsgiverne etablerer systemer, der kan registrere de ansattes faktiske arbejdstid. Formålet med denne lovgivning er at sikre overholdelsen af reglerne om daglig hviletid, et ugentligt fridøgn og maksimal ugentlig arbejdstid. Denne forpligtelse er nu implementeret i Danmark gennem arbejdstidsloven, der træder i kraft den 1. juli 2024.


  • Registreringen skal ske i et system, der er objektivt, pålideligt og tilgængeligt.
  • Den daglige arbejdstid skal fremgå af systemet.
  • Oplysningerne skal kunne tilgås af medarbejderne.
  • Oplysningerne skal gemmes i 5 år efter den periode, der udgør grundlaget for beregningen af medarbejderens gennemsnitlige ugentlige arbejdstid.


Implementering i Region Midtjylland:

I Region Midtjylland er der udarbejdet en retningslinje for registrering af arbejdstid, som har været behandlet og drøftet i RMU d. 19. juni 2024.


Retningslinjen beskriver, hvordan loven efterleves på regionens arbejdspladser.


Der kan læses mere om det her. Her findes også selve retningslinjen: Registrering af arbejdstid - Medarbejder.rm.dk

Beslutning

Udsat til næste møde.

Sagnr.: 1-13-3-83-23

14. Orientering om rygepolitik (14.45-14.50)

Det indstilles, at HMU

  • tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

I forbindelse med, at der er nedsat en arbejdsgruppe vedrørende rygning i arbejdstiden på hele AUH, er der blevet igangsat initiativer med henblik på at forebygge og oplyse om, at personalet ikke må ryge i arbejdstiden. Alle Region Midtjyllands arbejdspladser er røgfri. Psykiatriens gældende rygepolitik er godkendt af daværende psykiatri- og socialledelsen på et møde den 29. januar 2013 samt ved revideringen den 21. juni 2017. Af Psykiatriens rygepolitik (vedhæftet) gælder følgende for Psykiatriens ansatte:


  • Der må ikke ryges i arbejdstiden. Der må således hverken ryges i regionens bygninger, udendørsarealer eller køretøjer.
  • Ledelsen på den enkelte arbejdsplads har ansvaret for, at alle gældende regler overholdes.
  • En medarbejders overtrædelse af rygeforbuddet på en arbejdsplads behandles efter de regler, der gælder for den pågældendes ansættelsesforhold i øvrigt.
  • Gentagne overtrædelser kan indebære, at medarbejderen afskediges fra sin stilling.

Beslutning

Til skriftlig orientering.

Sagnr.: 1-13-3-83-23

15. Orientering fra seneste RMU møde (14.50-14.55)

Det indstilles, at HMU

  • tager orientering til efterretning

Sagsfremstilling

Referat af RMU´s døgnseminar 12. og 13. september 2024 er nu frigivet og tilgængelig via First Agenda.


De væsentligste informationer fra RMU-mødet til videreformidling til HMU’erne:

Der kommunikeres om følgende fra det ordinære RMU-møde:


Under den del af seminaret, hvor både RMU, HMU-formandskaber og arbejdsmiljørepræsentanter deltog var der dialog om:


  • Arbejdsmiljøredegørelsen og fokusområder vedrørende arbejdsmiljø i 2025. Der var opbakning til forslaget til arbejdsmiljøfokus 2025, som er:
    • Sammen vil vi forebygge arbejdsulykker og fysisk og psykisk nedslidning:

- Øget brug af data og risikovurdering

- Styrke læring af ulykker og nærved-ulykker

- Fremme trivsel og psykologisk tryghed


  • Status vedrørende sundhedsstrukturreformen. Regeringen forventes at komme med et udspil i løbet af 1-2 uger. Der planlægges ledelseskommunikation, videomøde i RMU og møde i Regionshuset Viborg i lighed med ”direktørtid”, som vil blive optaget, så alle ansatte har mulighed for at se det.


  • Arbejdet med OK24 initiativet ”Sammen om udvikling af de regionale arbejdspladser”. RMU og HMU-formandskaberne havde dialog og erfaringsudveksling om de mange indsatsområder. Dialogen er samlet op i referatet.


Dagsordener og referater kan ses i First Agenda og på hjemmesiden: https://hr.rm.dk/medhjemmeside/regions-medudvalget/dagsordner/

Beslutning

Til skriftlig orientering.

Sagnr.: 1-13-3-83-23

16. Eventuelt og Evaluering (14.55-15.00)

Det indstilles, at HMU

  • drøfter eventuelt
  • eventuelt beslutter hvad der skal deles fra HMU drøftelserne
  • evaluerer mødet


Beslutning

Intet til eventuelt.


Bordopsætning med hestesko var positivt for drøftelsen. Fremover tilstræbes dette.

Revideret 13-02-2025