Om teamet

Team for ADHD i Psykiatrisk Klinik 2 i Skejby arbejder vi med patienter over 18 år med ADHD/ADD i kombination med en anden psykiatrisk lidelse. 

Oversygeplejerske Marianne Løvenskjold Lauridsen og ledende overlæge Charlotte Emborg Mafi er ledere af Psykiatrisk Klinik 2.  

Vi er et tværfagligt, professionelt team sammensat af:  

  • Læger 
  • Recovery-mentorer, som er medarbejdere, der selv har eller har haft en psykisk sygdom
  • Psykologer 
  • Sygeplejersker
  • Sekretærer. 

Vi har også tilknyttet socialrådgivere, farmaceuter, farmakologer og fysioterapeuter i klinikken. Vi er et uddannelsessted, så du vil også møde sygeplejerskestuderende og psykologistuderende. 

Fysiske rammer  

Psykiatrisk Klinik 2 har base på Aarhus Universitetshospital Psykiatrien i Skejby, hvor vi deler faciliteter med andre klinikker, hvilket giver gode muligheder for tværfagligt samarbejde. Som primærbehandler eller sekretær vil du have din egen faste arbejdsstation. 

Få indblik i Psykiatriens dagligdag

Du kan følge med på Psykiatriens Instagram profil Psykiatriens Ansigter, hvor vi giver et indblik i, hvad det vil sige at arbejde i Psykiatrien.

Profilen bliver ofte styret af vores medarbejdere, og du kan genbesøge deres takeovers under vores højdepunkter.

Arbejdsopgaver 

I Team for ADHD arbejder vi med en bred vifte af opgaver, der inkluderer:  

  • Indledende samtaler 
  • Behandlingssamtaler 
  • Diagnosticering 
  • Behandlingsplaner 
  • Psykoedukation 
  • Medicinsk behandling 
  • Samarbejde med kommunale instanser, pårørende og andre samarbejdspartnere, f.eks. som netværksmøder
  • Relationsarbejde. 

Du vil ofte inddrage pårørende, fordi de kan være en støtte for patienten. Ved udredning af ADHD går vi meget op i at inddrage de pårørende i forhold til anamnese. Vi anbefaler altid pårørendeinddragelse til samtaler. De kan f.eks. hjælpe os ved at fortælle om patientens opvækst, forløbet op til henvisningen og hvordan patienter normalt er.   

Trivsel og tryghed

Arbejdsmiljø 

I Team for ADHD prioriterer vi trivsel, åbenhed og et godt arbejdsmiljø med plads til både faglig udvikling og humor. Her er det nemt at dele udfordringer, få støtte fra kolleger og være en del af et engageret team. For at styrke samarbejde og trivsel afholder vi: 

  • Ugentlige konferencer med fokus på patientbehandling, tværfaglighed og sikkerhed 
  • Månedlige personalemøder om relevante temaer. 

Vi har dygtige arbejdsmiljørepræsentanter og tilbyder løbende træning i konflikthåndtering og deeskalering for alle medarbejdere. 

Dine kolleger 

I vores team får du engagerede kolleger med en let og positiv omgangstone. Fællesskabet er vigtigt for os, og vi har en åben dør-politik, hvor der altid er mulighed for sparring og støtte. Vi afholder også sociale arrangementer som f.eks. julefrokost og teamaktiviteter for at styrke vores fællesskab. 

Vi værdsætter åbenhed og ser ikke fejl som noget negativt – tværtimod hjælper og støtter vi hinanden, så vi hele tiden bliver bedre.  

Introduktionsforløb 

Det er vigtigt for os, at du får en god start ved os. Vi tilbyder derfor en tryg og effektiv opstart gennem vores introduktionsprogram, som inkluderer:  

  • Introduktion til arbejdsopgaver og sikkerhed 
  • Tilknytning til en mentor 
  • Praktisk sidemandsoplæring 
  • Løbende opfølgning med din leder. 

Work-life-balance

Arbejdstiderne er primært på hverdage mellem kl. 8.00-16.00, med forlængede arbejdstider til kl. 18.00 på tirsdage og onsdage.   

Der er mulighed for hjemmearbejdsdag efter aftale med din nærmeste leder, hvis behovet opstår, og dette er afstemt med teamet. Hjemmearbejdsdage kan ikke være faste. Vi forsøger at tage hensyn til medarbejdernes livsfaser og eventuelle skånebehov. 

For at skabe en balance i ens arbejds- og privatliv forsøger vi at holde antallet af sager og patienter nede. Det skal gerne være muligt at kunne se patienterne ugentligt. 

Løn  

Lønnen er efter overenskomsten for din personalegruppe og anciennitet.    

Muligheder for faglig udvikling

Hos os får du rig mulighed for faglig sparring med erfarne kolleger. Vi vil gerne udvikle os hele tiden i teamet, derfor afholder vi temadag med forskelligt fokus, f.eks. arbejdsmiljø. Vi underviser hinanden og henter gode undervisere ind udefra. 

Du har en årlig medarbejderudviklingssamtale (MUS), hvor du kan fremhæve dine egne ønsker til faglig udvikling. Derudover tilbyder vi også e-læringsprogrammer og kurser i relevante emner, så du kan dygtiggøre dig inden for dit fagområde. 

Find kurser og uddannelser

Psykiatriakademiet.rm.dk er vores digitale kursuskatalog og uddannelsesunivers. Her kan du også finde inspirationshistorier, hvor du kan møde medarbejdere og høre om deres karriereveje i Psykiatrien.

På Psykiatriakademiet kan du dykke ned i introduktionssporene for de forskellige faggrupper.

Er du sygeplejestuderende?

Som sygeplejestuderende kan du med fordel deltage i Psykiatrifaglig Sommersymposium og få viden om specialerne i Psykiatrien. Det er også en mulighed for at starte dit netværk i Psykiatrien. Og hvem ved, måske giver det dig interesse i et studiejob hos os?

Ledige jobs

Du kan se alle ledige jobs i Psykiatrien her: