Om afsnittet
På Retspsykiatrisk Sengeafsnit 1 (R1) undersøger og behandler vi primært personer med mistanke om alvorlige psykiske lidelser, som samtidig er sigtet for en kriminel handling. Patienterne er ikke dømt endnu og har ofte brug for en mentalundersøgelse eller udredning for at afgøre deres tilstand.
Vi har 16 sengepladser og arbejder med patienter, der:
- Er varetægtssurrogatanbragt og modtager behandling i stedet for fængselsophold mens deres sag afgøres
- Skal mentalundersøges under indlæggelse
- Er overført fra arrest eller fængsel for kortvarig vurdering eller stabilisering
- Er komplekse patienter i stabiliseringsforløb.
Ledelse og personalegruppe
Retspsykiatrisk Sengeafsnit 1 ledes af:
- Ledende overlæge med funktionsledelse Rayna Petrova
- Oversygeplejerske Rasmus Sønderskov
- Oversygeplejerske Susanne Vissing.
Vores team består af:
- Overlæger
- Oversygeplejersker
- Lægesekretærer
- Socialrådgiver.
Af plejepersonale vil du møde både sygeplejersker, socialpædagoger og social og-sundhedsassistenter, ergoterapeut og plejere.
Normering
Vi sikrer altid en sikkerhedsnormering med mindst seks ansatte på dag- og aftenvagt og fire på nattevagt. Du kan dog sagtens opleve, at der er flere personaler i vagt, når der er behov for det. Vi dækker som oftest vagterne selv ved sygdom eller behov for opnormering og ellers bruger vi interne vikarer, som kender afdelingen og patienterne godt.
R1 er den perfekte kombination af struktur, fagligudvikling sammen med akutpsykiatrisk sygepleje. Det vægtes højt, at du får tid til dine opgaver, og vi hjælper hinanden. Jeg synes, det er tydeligt, vi er et højt specialiseret afsnit inden for retspsykiatri.
Arbejdsopgaver
Retspsykiatrien er et spændende subspeciale inden for psykiatrien, hvor du dagligt vil møde komplekse udfordringer. Arbejdets intensitet kan variere, ofte fra time til time.
Vores hovedopgave er at udrede og vurdere patienter som er sigtet for en forbrydelse for at afgøre, om de var sindssyge i gerningsøjeblikket. I vores arbejde som observationsafsnit vægter vi samvær med patienterne højt, og meget af vores arbejdsdag forgår i miljøet blandt patienterne. Dine opgaver inkluderer:
- Observation af patienternes adfærd
- Dokumentation i patientjournaler og observationsrapporter
- Tæt samarbejde i det tværfaglige team om patientens forløb
- Samvær med patienterne i hverdagen gennem samtaler, aktiviteter og terapi
- Tæt samarbejde med aktører som politi, kommuner og kriminalforsorgen, hvilket giver dig en unik indsigt i det juridiske system og det tværsektorielle arbejde.
Patientforløb og pårørende
Det bedste patientforløb hos os består oftest af både nonfarmakologisk/miljøterapeutisk og farmakologisk behandling. Hver patient får tildelt et tværfagligt team, som består af flere faggrupper. Vi følger faste rutiner, men tilpasser altid plejen til den enkelte patients behov og tilstand. Teamet sikrer, at patienten får et struktureret forløb under indlæggelsen, og vi mødes jævnligt for at vurdere deres udvikling.
Selvom vores patienter oftest er indlagt mod deres vilje, lægger vi stor vægt på at opbygge relationer til dem gennem aktiviteter som eksempelvis:
- grillaften om sommeren
- torsdagscafé hvor vi bager kage
- træning
- daglige gåture på vores boldbane eller i haven.
En del af vores patienter er underlagt brev- og besøgsrestriktioner, hvilket betyder, at politiet ofte skal overvåge besøg fra pårørende. Hvis dette ikke er tilfældet, tilbyder vi samtaler og besøg med patienternes nærmeste pårørende, hvor der også er mulighed for samtaler med læger og personale.


Få indblik i Psykiatriens dagligdag
Du kan følge med på Psykiatriens Instagram profil Psykiatriens Ansigter, hvor vi giver et indblik i, hvad det vil sige at arbejde i Psykiatrien.
Profilen bliver ofte styret af vores medarbejdere, og du kan genbesøge deres takeovers under vores højdepunkter.
Trivsel og tryghed
Arbejdsmiljø
Sikkerhed er et centralt fokus på R1. Vi sikrer, at minimumsnormeringen altid opretholdes, og vi opnormerer ved behov. Alle medarbejdere deltager regelmæssigt i deeskaleringskurser, og afdelingen har tre instruktører, der varetager træningen i håndtering af akutte situationer. Vi tror på, at sikkerhed skaber ro til faglig fordybelse.
Vi har stor opmærksomhed på medarbejdernes trivsel. Døren til vores oversygeplejersker står altid åben, og de er tilgængelige i dagtimerne. Ledelsen prioriterer at møde fysisk op ved behov, og dette gælder også ved akutte situationer, uanset tidspunkt på døgnet.
Afsnittet ledes af to oversygeplejersker og to overlæger, hvoraf den ene har ledelsesansvar. Plejepersonalet er inddelt i fire teams, som hver har ansvar for fire patienter. Der er en høj grad af tillid mellem ledelse og medarbejdere, og plejepersonalet har stor indflydelse på den daglige behandling.
Vi skaber rum for at drøfte svære og komplekse patientforløb på afdelingen og derudover:
- Dagligt afsat 30 minutter til overlap og refleksion
- Teammøder med tilbud om supervision
- Kompetencedage fire gange årligt med faglige drøftelser
- Korte personalemøder to gange om måneden med ledelsen
- Defusing, hvis der har været en opkørt situation på afdelingen
- Debriefing efter behov.
Dine kolleger
Mange af vores kollegaer har været på afsnittet i mange år, hvilket skaber en familiær følelse i gruppen, hvor vi altid hjælper hinanden. Vi har en god blanding af både erfarne medarbejdere og nye kolleger. R1 har i mange år haft en stabil personalegruppe.
R1 er en arbejdsplads, hvor vi vægter socialt samvær højt. Stemningen på afdelingen er præget af godt humør blandt både patienter og personale. Vi afholder hvert år både sommerfest og julefrokost for hele personalegruppen. Derudover har vi fire årlige temadage, som ofte afsluttes med hyggeligt socialt samvær.
Introduktionsforløb
Som nyansat på R1 bliver du taget godt imod. På din første dag bliver du mødt af både oversygeplejerskerne og din mentor. Forløbet starter med et tredages introprogram, hvor du lærer afdelingen at kende. Herefter vil du blive en del af plejen og få rollen som kontaktperson for 1-2 patienter.
Under din oplæring:
- Har du en mentor til hele forløbet
- Modtager du sidemandsoplæring og sparring fra erfarne kollegaer
- Får du undervisning fra forskellige faggrupper på afdelingen
- Har du løbende samtaler med din mentor og oversygeplejerskerne for at sikre, at du føler dig tryg i din rolle.
Der vil som udgangspunkt altid blive taget hensyn til ens ønsker og behov. Har du brug for at bytte en vagt væk, så er det sjældent, at dette er umuligt. Vi hjælper hinanden.
Work-life-balance
Vi arbejder alle som udgangspunkt 37 timer om ugen, fordelt på blandede vagter. Ledelsen bestræber sig på, at medarbejderne kun arbejder i to-holdsskift, enten dag/nat eller dag/aften. Vi arbejder hver anden weekend.
Selvom der ikke er mulighed for hjemmearbejde som plejepersonale, har vi medindflydelse på vagtplanlægningen, og ønsker forsøges altid imødekommet. Det er også muligt at arbejde deltid, hvis der er behov for dette. Ledelsen går langt for at understøtte et godt work-life balance.
Personalegoder
Vi har flere sociale arrangementer, som styrker fællesskabet:
- Fire årlige kompetencedage, som ofte afsluttes med hyggelige personalearrangementer
- Sommerfest og julefrokost for hele personalegruppen.
Løn
Lønnen følger overenskomst samt lokale individuelle aftaler.
Muligheder for faglig udvikling
På Retspsykiatrisk Sengeafsnit 1 er der gode muligheder for at styrke fagligheden i hverdagen. Vi prioriterer tid til refleksion og faglig sparring, hvilket understøttes af:
- Daglige refleksionsmøder med deltagelse af både overlæge og læger
- Fælles undervisning hver anden tirsdag for hele Retspsykiatrisk Afdeling, hvor vi afholder faglige foredrag
- Løbende undervisning på vores kompetencedage, hvor du altid kan få faglig sparring fra erfarne kollegaer.
Afsnittet er kendetegnet ved et højt fagligt niveau. Mange af os har stor passion for det retspsykiatriske speciale, og vi arbejder målrettet med deeskalering og konflikthåndtering.
Kurser og videreuddannelse
Alle faggrupper på R1 har mulighed for at komme på efteruddannelse inden for retspsykiatri. Som sygeplejerske kan du også tage specialuddannelsen i psykiatri. Ledelsen er åben for faglig udvikling og lytter gerne til ønsker om deltagelse i relevante kurser og videreuddannelse.
Ledelsen arbejder aktivt med at udfordre og udvikle medarbejderne. Vi har faste strukturer for:
- Medarbejder- og trivselssamtaler (MUS) én gang om året
- Fire årlige kompetencedage
- Ugentlige behandlingskonferencer.
Karriere
Der er mange veje til faglig udvikling på afsnittet. Du kan f.eks. specialisere dig som:
- Klinisk vejleder
- Praktikvejleder
- Nøgleperson inden for misbrug
- Instruktør i konflikthåndtering
- Kvalitetsnøgleperson m.m.
Forskning
Selvom afsnittet ikke arbejder med forskning direkte, er vi en del af Retspsykiatrisk Afdeling, som deltager i forskningsprojekter.
Læs mere om forskningsenheden i Retspsykiatrisk Afdeling her.


Find kurser og uddannelser
Psykiatriakademiet.rm.dk er vores digitale kursuskatalog og uddannelsesunivers. Her kan du også finde inspirationshistorier, hvor du kan møde medarbejdere og høre om deres karriereveje i Psykiatrien.
På Psykiatriakademiet kan du dykke ned i introduktionssporene for de forskellige faggrupper.
Er du sygeplejestuderende?
Som sygeplejestuderende kan du med fordel deltage i Psykiatrifaglig Sommersymposium og få viden om specialerne i Psykiatrien. Det er også en mulighed for at starte dit netværk i Psykiatrien. Og hvem ved, måske giver det dig interesse i et studiejob hos os?
Ledige jobs
Du kan se alle ledige jobs i Psykiatrien her: