Forskningsenheden ved Afdeling for Psykoser forsker primært i psykotiske sygdomme som skizofreni.

Vores mål er at skabe en bedre forståelse af, hvorfor nogle mennesker udvikler psykotiske sygdomme. Vi ønsker samtidig at forbedre behandlingen af mennesker med psykotiske sygdomme.

Forskningsområder

Vi gennemfører talrige studier inden for følgende områder, hvor vi stort set altid arbejder tværfagligt.

  • Genetiske studier: Vi er en del af et verdensomspændende forskningssamarbejde med det formål at forstå de genetiske mekanismer, der gør, at nogle mennesker udvikler sygdomme som skizofreni.
  • Epidemiologiske studier: I befolkningsbaserede studier anvender vi forskellige danske registre til at undersøge risikoen for at udvikle psykotiske sygdomme. De kan også hjælpe os til bedre at forstå effekt og bivirkninger af medicin - som fx antipsykotisk medicin.
  • Kliniske forsøg: 
    • VIA: Stort nationalt studie af børn, hvor mindst en af forældrene har skizofreni eller bipolar lidelse. Vi undersøger forskellige symptomer og udfører hjerneskanninger med det formål at finde tidlige tegn på udvikling af svær psykisk sygdom senere i livet.   
    • Connex-3: Sammen med lægemiddelfirmaet Böhringer-Ingelheim afprøver vi, om et nyt medikament kan forbedre kognition hos mennesker med skizofreni.
    • SemaPsychiatry: Sammen med Region Hovedstaden undersøger vi om det nye lægemiddel Semaglutid kan bruges til at behandle sukkersyge hos mennesker med skizofreni, der er i antipsykotisk behandling.
    • Vi gennemfører flere andre projekter på non-farmakologiske behandlinger (fx VEGA), bivirkninger til antipsykotisk medicin (fx MAPP) og selvskade.

Mød forskningsenhedens professor

Professor Ole Mors er en af de førende forskere inden for genetikkens betydning for psykiske sygdomme. Èt er at knække den genetiske kode, noget ganske andet er at omsætte det til bedre behandling. Det er målet med den forskning, som Ole laver.

Læs mere om professoren.