Henvisning fra læge
Henvisning fra kommune
Brug ny henvisningsblanket allerede nu
Den 1. maj 2025 kommer der en ny henvisningsblanket. Du kan allerede nu benytte den nye henvisningsblanket her.
Se en vejledning til at bruge den nye blanket her.
Sådan gør du
- Log ind med MitID (Privat eller Erhverv)
- Udfyld skemaet
- Tryk "Send" – blanket sendes automatisk til Psykiatriens Centrale Visitation (PCV)
- Hvis udfylder har logget ind med MitID Erhverv, bliver der sendt en kvittering til dén mailboks, hvortil CVR-nummeret er knyttet. Der sendes ikke en kvittering, hvis udfylder har valgt at logge på med sit private MitID.
Visitationspraksis
Hvis Psykiatriens Centrale Visitation vurderer, at henvisningen er fagligt velbegrundet og sandsynliggør, at patienten har behov for udredning og/eller behandling i regionspsykiatrien, visiteres patienten videre.
Hvis henvisningen ikke sandsynliggør behovet for udredning og/eller behandling i regionspsykiatrien, returnerer Psykiatriens Centrale Visitation henvisningen med henblik på uddybning eller yderligere oplysninger, hvorefter henvisningen kan fremsendes igen. Ved returnering sendes brev til både henviser og patient. Returneringer sker altid efter vurdering ved en speciallæge i psykiatri.
Med indførelsen af ret til hurtig udredning og behandling udgår begrebet subakut. Patienter med et akut opstået behov for behandling på et sygehus har ret til udredning og behandling med det samme.
Henvisning af akutte patienter sker direkte til de enkelte afdelinger/modtagelser.
Henvisningskriterier og samtykke
Forud for henvisning til udredning og behandling i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling skal henviser søge henvisningssamtykke hos alle forældremyndighedsindehavere og hos barnet selv, hvis barnet er 15 år og derover.
Samtykket er en forudsætning for, at henvisningen kan visiteres i Psykiatriens Centrale Visitation.
Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling søger i indkaldelsesbrevet forud for første samtale et samtykke til indhentning og deling af information hos forældremyndighedsindehavere og hos barnet selv, når barnet er over 15 år.
Sundhedsprofessionelle i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling sørger i forbindelse med første samtale for grundig og alderstilpasset information om sygdom og behandlingsmuligheder, samt konsekvenser heraf. Det kaldes for det informerede samtykke, og er en forudsætning for at kunne igangsætte behandlingen.
Patientrettigheder
På Psykiatriens hjemmeside kan du finde en lang række nyttige links om patientens rettigheder, f.eks. om:
- Retten til hurtig udredning
- Frit sygehusvalg
- Viden om retten til selvbestemmelse
- Samtykke
- Tavshedspligt.
Rettighederne gælder for alle elektive patienter, der har behov for udredning eller behandling i psykiatrien. Du kan se rettighederne her:
Ventetider
På mitsygehusvalg.dk fremgår ventetiden på de offentlige hospitaler.
Huskeliste til private aktører, ved overgang til BUA
Ved børn, der under det udvidede frie sygehusvalg er omvisiteret fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling (BUA) til privat behandling, og som igen skal overgå til behandling i BUA:
- Henvisningsårsag, hvad er patienten henvist for og af hvem
- Diagnoser
- Resume af udrednings- og behandlingsforløb (inkl. evt. medicinsk behandling, diverse tests, skoleobservation eller andet), max én side
- Særlige forhold, f.eks. socialt, compliance, tolkebehov mv.
- Information om indhentet samtykke fra begge forældremyndighedsindehavere (eller patienten selv, hvis denne er fyldt 15 år).
Obs: mail med ovenstående sendes direkte til BUA. Der skal ikke sendes henvisning til PCV.
Specialisering børnepsykiatri
Formålet med specialeplanlægning er at sikre høj faglig kvalitet og sammenhæng i behandlingen for patienter i hele landet.
Specialeplanlægning sker ved en konkret vurdering af kvalitet og nærhed i løsningen af de enkelte specialiserede sundhedsfunktioner.
Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning sætter rammerne for den specialiserede behandling på sygehusene i Danmark.
Det sker ved, at styrelsen definerer og afgør, hvilke offentlige og private hospitaler, der må varetage de særligt komplekse sygehusfunktioner i Danmark.