19.12.2022

For godt et år siden kom Sónia og Vânia til Danmark. Der var den gang ikke mange danske gloser i deres ordforråd. Men med intensiv eneundervisning og holdundervisning på sprogskole har de i dag lært både at forstå, bruge og tale dansk.

Sónia Pimenta er speciallæge. Vânia Moreira Costa er psykolog. Begge er fra Portugal – og arbejder nu i Regionspsykiatrien Randers.

Inden de kom til Danmark, havde de kun fået online danskundervisning i nogle måneder. I tirsdags var de så til den mundtlige eksamen 'Danskprøve 3'.

Det var med en vis spænding, at de begge gik ind i eksamenslokalet – men de var to meget glade mennesker, da de kom ud med en bestået danskeksamen.

- Et år senere vil vi gerne sige, at det er muligt at lære dansk, og at det er virkelig givende at se, at alt vores hårde arbejde og indsats har båret frugt, fortæller Sónia og Vânia og fortsætter.

- Sproget var og er stadig et af de vigtigste aspekter i hele integrationsprocessen. Det var en stor udfordring, fordi det var så langt væk fra vores modersmål. Evnen til at udtrykke os mundtligt har altid været det vigtigste aspekt for os – men også det sværeste og det sidste, der blev opnået. Vanskelighederne var som forventet især tydelige i de første måneder. Det var i den periode, at vores kollegaer og lærere viste sig at spille en helt afgørende rolle.

Kollega- og patientkontakten har været afgørende

Efter et halvt år med intensiv danskundervisning begyndte de sideløbende at få opgaver i afdelingen. Kollega- og patientkontakten har gjort, at de begge har bevæget sig meget hurtigt fremad med det danske sprog.

- Sónia og Vânia er vores superdygtige og dedikerede kollegaer. Jeg ved, hvor hårdt de har arbejdet – både mens de har været her i Danmark, og inden de kom sidste sommer. Det er derfor en kæmpe ære og fornøjelse, at vi nu kan arbejde videre med deres integration her, fortæller Runa Sturlason, der er cheflæge i Regionspsykiatrien Randers.

Det er afgørende, at vores udenlandske kollegaer kan kommunikere på dansk med patienterne. Det er derudover også et krav for læger som Sónia, at hvis de skal fastansættes i Psykiatrien, skal de gennemføre Danskprøve 3 med en karakter på minimum 10 i den mundtlige eksamen.

Og ja, det er nu lykkedes – og med seks års erfaring som psykiater fra Portugal underviser hun nu sine Randers-kollegaer i TMS-behandling. Hendes partner, Vânia, der er psykolog, arbejder ligeledes i Randers - som psykologkonsulent.