Foto: Anne Kring

19.09.2023

Samme gode effekt på trods af komorbiditet

Næsten 25 % af patienter med kroniske sygdomme som kræft, Parkinsons, hjertekarsygdomme og sukkersyge kæmper også med depression. Når vi lider af flere sygdomme samtidigt, er det velkendt, at effekten af medicin bliver mindre, sammenlignet med hvis vi kun er under behandling for én enkelt sygdom. Derfor er det positivt nyt for de kronisk syge patienter.

Studiet er et samarbejde mellem forskere fra Aarhus Universitet og Charité Universitetshospital i Berlin og omfattede en gennemgang af data fra 176 undersøgelser, der dækkede 43 forskellige fysiske sygdomme, hvor effekten af antidepressiv medicin blev undersøgt.

"Konklusionen er, at den effekt, som vi finder for antidepressiv medicin, når patienten samtidig har kroniske fysiske sygdomme, er lige så stor som effekten for antidepressiv medicin hos 'ren' depression."
Ole Köhler-Forsberg, lektor ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og forsker ved Afdeling for Psykoser

Forbedrer livskvaliteten for kronisk syge patienter

Patienter med kroniske sygdomme, såsom kræft, hjertekarsygdomme, Parkinsons og sukkersyge, har ofte en betydelig risiko for at udvikle depression. Dette kan forværre både deres mentale og fysiske helbred. Resultaterne fra studiet antyder, at behandling med antidepressiv medicin kan have en afgørende positiv indvirkning på livskvaliteten hos disse patienter.

Professor Christian Otte, direktør for Institut for Psykiatri og Neurovidenskab på Charité Universitetshospital, forklarer: "Det er gode nyheder for mennesker med både depression og fysiske helbredsproblemer. Vi ved også, at et forløb med en fysisk sygdom forværres hos patienter, der samtidig har depression. Det vi kan se er, at behandling af disse patienter med antidepressiv medicin kan gøre en stor forskel."

Forskerteamet planlægger at fortsætte med yderligere forskning for at afdække andre potentielle fordele ved antidepressiv medicin i denne patientgruppe.

Studiet forventes også at blive inkluderet i de tyske nationale sundhedsretningslinjer for behandling af depression, hvilket kan have en bred indvirkning på behandlingen af patienter med både kroniske fysiske sygdomme og depression i Tyskland.

Læs hele artiklen om studiet på AU Health.