Den nationale strategi mod ensomhed

115 organisationer på tværs af brancher og fag, med deltagelse af bl.a. SIND, Røde Kors og Ældre Sagen, har deltaget i arbejdet med strategien mod ensomhed. Det er blandt andet mundet ud i en konkret handlingsplan med 75 initiativer, hvor fokus især er på at styrke og udvikle lokale tilbud samt forbedre opsporingen af ensomme.

Ensomhed er udbredt i psykiatrien

Forskning slår fast, at psykiatriske patienter oplever ensomhed i højere grad end resten af befolkningen. Især personer med skizofreni, angst og depression kan opleve at føle sig meget ensomme.

 

Sygeplejefaglig direktør i Psykiatrien i Region Midtjylland, Claus Graversen, ser derfor stor værdi i den nye nationale strategi:

Det er vigtigt at sætte fokus på ensomhed. Vi har vidst i mange år, at fællesskab og netværk er gunstigt for især psykiatriske patienter, der oplever ensomhed. Derfor er en videreudvikling af det område til stor gavn. 

Claus Graversen, sygeplejefaglig direktør

Ensomhed er et tabu

Når ensomheden bliver en fast følgesvend, kan det være rigtig svært at sige det højt. Derfor vil en vigtig af den nationale strategi være en landsdækkende indsats til at løfte samtalen og gøre emnet mindre tabubelagt:

At få talt om ensomhed er det første step. Både for dem, der oplever ensomhed, men også i forhold til at få flere til at tage kontakt, hvis man oplever personer, der isolerer sig.

Claus Graversen, sygeplejefaglig direktør

Den nationale strategi mod ensomhed har som mål at halvere antallet af ensomme frem mod 2040.