23.03.2023

Ifølge Hjerteforeningen bliver der hvert år født omkring 500 børn i Danmark med hjertefejl. Langt de fleste lever et helt normalt liv. Men gennem de senere år har det vist sig, at psykiske vanskeligheder optræder hyppigere hos de børn og unge, der er født med en hjertesygdom.

Forskningsprojektet Mind the Heart har fokus på at hjælpe børn og unge med medfødt hjertesygdom til et liv i psykisk trivsel. Tanken er, at vi i Danmark kan blive bedre til at opdage psykisk mistrivsel hos børn og unge med medfødt hjertesygdom. Jo før vi opdager, at et barn eller en ung ikke trives psykisk, jo hurtigere kan barnet eller den unge få hjælp.

Som en del af projektet er der nu oprettet en hjemmeside, hvor børn/unge og forældre kan søge hjælp og vejledning til, hvordan de kan håndtere eksempelvis tristhed, depression, bekymringer og angst. Fagpersoner kan også finde information om blandt andet symptomer, behandling og henvisningsmuligheder.

Går under radaren

Julie Løye Hejl er læge i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling og en del af projektteamet. Ifølge hende er det vigtigt at opdage psykisk mistrivsel så hurtigt som muligt. Ellers kan det udvikle sig til psykisk sygdom, og det kan have store konsekvenser for barnets udvikling og livskvalitet. Der er dog en udfordring, når det handler om børn og unge med medfødt hjertesygdom.

- Psykiske vanskeligheder hos børn og unge med medfødt hjertesygdom kan gå under radaren. Det betyder, at børnene måske ikke får den hjælp, de har brug for. Det kan skyldes tabuisering og manglende viden omkring psykiske vanskeligheder hos både de unge selv, deres forældre og hos de fagfolk, der ser børnene for de hjerterelaterede symptomer, fortæller Julie.

Projektet udføres i et samarbejde mellem Børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger og afdelinger for Medfødte hjertesygdomme på Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital og på Rigshospitalet.