Forskning skal hjælpe børn som Malthe
Malthe er født med en hjertesygdom og har på grund af de mange hospitalsbesøg udviklet separationsangst. Forskningsprojekt skal hjælpe børn som Malthe.
26.09.2023
Med forældrene i hælene
De første mange måneder af Malthes liv var præget af utallige ture på hospitalet og et hav af undersøgelser. Han var nemlig født med en sjælden hjertefejl.
I dag er Malthe 10 år. Ud over sin hjertesygdom lider Malthe også af separationsangst. Det gør det svært for ham at leve et normalt liv, for han er nødt til at have sine forældre med til alt, hvad han laver.
Forskningsprojektet Mind the Heart forsøger at hjælpe børn som Malthe.
Projektets udgangspunkt er, at vi i Danmark kan blive bedre til at opdage psykisk mistrivsel hos børn og unge med medfødt hjertesygdom. Jo før vi opdager, at et barn eller en ung ikke trives, jo hurtigere kan de få hjælp.
Skjulte psykiske vanskeligheder
Julie Løye Hejl er læge i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling og en del af projektteamet. Ifølge hende er det vigtigt at opdage psykisk mistrivsel så hurtigt som muligt. Ellers kan det udvikle sig til psykisk sygdom, og det kan have store konsekvenser for barnets udvikling og livskvalitet.
"Psykiske vanskeligheder hos børn og unge med medfødt hjertesygdom kan gå under radaren. Det betyder, at børnene måske ikke får den hjælp, de har brug for. Det kan skyldes tabuisering og manglende viden omkring psykiske vanskeligheder hos både de unge selv, deres forældre og hos de fagfolk, der ser børnene for de hjerterelaterede symptomer".
Projektet udføres i et samarbejde mellem Børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger og afdelinger for Medfødte hjertesygdomme på Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital og på Rigshospitalet.
Som en del af projektet er der nu oprettet en hjemmeside, hvor børn/unge og forældre kan søge hjælp og vejledning til, hvordan de kan håndtere eksempelvis tristhed, depression, bekymringer og angst. Fagpersoner kan også finde information om blandt andet symptomer, behandling og henvisningsmuligheder.
Se TV-indslaget med Malthe
Historien om Malthe blev fortalt af TV2 Syd, der også interviewede Julie Løye Hejl om Mind the Heart projektet. Indslaget bliver bragt 07:10 minutter inde i udsendelsen.