24.05.2023

Siden 1. december 2021 har vi ansat 21 nye socialrådgivere i Psykiatrien i Region Midtjylland. De aflaster andre faggrupper, understøtter kontakten til kommunen og hjælper patienterne effektivt med socialfaglige problemstillinger.

Hvis du lever med en psykisk sygdom og er indlagt, får du ofte brug for socialfaglig hjælp ­– f.eks. til at betale din husleje eller sygemelde dig på dit arbejde. Det er et arbejde, som resten af sundhedspersonalet hidtil har været nødt til at bruge en stor del af deres arbejdstid på.

I Psykiatrien i Region Midtjylland har vi nu ansat 21 nye socialrådgivere, der i høj grad sparer med de andre faggrupper for arbejdet med de socialfaglige problemstillinger og sikrer sammenhæng i patienternes forløb.

En ressource for det kommunale

Med en socialrådgiver i Psykiatrien bliver det nemmere for kommunen at have et godt samarbejde og en god, kontinuerlig kontakt med de psykiatriske patienter, der ellers har svært ved at overholde og overskue aftaler med kommunen. Det fortæller en medarbejder fra Aarhus Kommune. 

Socialrådgiverne hjælper med konkrete ting. De får hverdagen til at hænge sammen for patienter, der ellers kan have svært ved at løse opgaver på egen hånd. Den rette socialfaglige hjælp kan f.eks. reducere de økonomiske konsekvenser, der kan være ved ikke at få betalt husleje og andre regninger i tide.

Socialrådgiverne hjælper også med at søge den rette støtte til de enkelte patienter efter udskrivelse, hvilket medvirker til at gøre fremtiden mere overskuelig for patienterne.

En positiv forskel for flere faggrupper

Det har haft en positiv effekt at ansætte flere socialrådgivere i Psykiatrien. Det viser resultaterne af et fokusgruppeinterview.

Interviewet er lavet med en ledende overlæge, en oversygeplejerske og to socialrådgivere fra to forskellige sengeafsnit i Afdeling for Depression og Angst (ADA). Den ene socialrådgiver var tidligere ansat som den eneste socialrådgiver, mens den anden er blevet ansat i forbindelse med indsatsen.

Ifølge den socialrådgiver, som før var den eneste socialrådgiver i ADA, betyder ansættelsen af flere socialrådgivere, at de ikke længere blot skal slukke brande. Nu er der tid til at tale med patienterne, lære deres individuelle behov at kende og være opsøgende over for de patienter, som har brug for det.

Ansættelsen af flere socialrådgivere har været en succes i den forstand, at de socialfaglige opgaver førhen ofte har måtte varetages af andre faggrupper. Nu varetages sådanne opgaver af socialrådgivere, som har den rette socialfaglige viden og baggrund til at løse opgaverne på bedste vis, hvilket sikrer øget kvalitet samt bedre brug af resten af sundhedspersonalets ressourcer.

- Ledende overlæge i Afdeling for Depression og Angst..

Oversygeplejersken fortæller, at sygeplejerskerne har kunnet mærke, at de nu bruger mindre tid på socialfaglige opgaver og mere tid på de sygeplejefaglige. Hun har derudover observeret, at flere patienter nu er i kontakt med en socialrådgiver sammenlignet med før indsatsen.

Også patienter kan mærke forskellen

Der har også været positive tilbagemeldinger fra patienterne på de to sengeafsnit i ADA. De føler, at der nu er endnu bedre mulighed for at få hjælp til socialfaglige problemstillinger, hvilket ofte fylder meget under indlæggelse og kan fjerne deres fokus fra behandlingen.

Det skaber på samme tid en tryghed hos patienterne, at det er de samme socialrådgivere, som er tilknyttet afsnittene. Det gør det nemmere for dem at bede om hjælp, når de har brug for det.

Pr. 30. april 2023 var der i alt ansat 61 socialrådgivere på tværs af sengeafsnit og klinikker i Psykiatrien i Region Midtjylland. Der er dog et ukendt antal af socialrådgiverne, der arbejder som behandlere og ikke socialrådgivere. Det fungerende antal af socialrådgivere er derfor mindre end 61.