09.10.2023

Kommunikation i alarmsituationer

Før sommer afholdt vi fælles arbejdsdag for deeskaleringsinstruktører. Her var et af dagens emner 'kommunikation i alarmsituationer'.

Vi har en fælles opgave i alarmsituationer, hvor vi hjælper hinanden på tværs. Når vi kommer fra forskellige afdelinger med varierende rammer og kultur, bliver god og tydelig kommunikation endnu vigtigere. Det er en af nøglerne til at skabe ro og orden i svære situationer, der let kan fremstå kaotiske.

Lasse Holm-Eilert, socialpædagog og specialinstruktør

Derfor arbejdede deltagerne – deeskaleringsinstruktører, arbejdsmiljøkoordinatorer og flere oversygeplejersker fra Afdeling for Depression og Angst, Afdeling for Psykoser og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling – med den gode kommunikation ved nabohjælp og i alarmsituationer.

Hvad er god kommunikation?

Til at starte med fik de til opgave at svare på: "Hvad er god kommunikation for dig?". Her var der flere forskellige perspektiver, men alligevel mange fælles tråde. Blandt andet var ord som samarbejde, ærlighed, anerkendelse og tydelighed nævnt mange gange.

Hvis vi ikke følger os trygge ved hinanden, og vi har dårlig kommunikation, fører det nemt til eskalerende konflikter og forvirring ved alarm. Derfor er det vigtigt, at vi sammen arbejder ud fra nogle fælles principper – så vi stoler mere på hinanden.

Lasse Holm-Eilert, socialpædagog og specialinstruktør

Gennem oplæg og fælles drøftelser endte dagen ud med fire retningslinjer:

  1. Mød altid frem med respekt
  2. Spørg nysgerrig ind og tænk, før du taler
  3. Giv støtte og vær nysgerrig, ikke dømmende
  4. Hav respekt for dine kollegaers patientgrupper – og forskellige tilgange

Sætningerne kommer i fremtiden til at indgå i vores vedligeholdelsestræning i deeskalering. Alle instruktører fik derudover til opgave at gennemgå sætningerne i eget afsnit og integrere principperne i praksis.

Det er et vigtigt skridt mod en respektfuld og tryg arbejdskultur, hvor vi stoler endnu mere på hinanden i de svære situationer – til fælles gavn for vores patienter og personales sikkerhed.