01.06.2023

- Hvordan føles det egentlig at være i en psykose, og hvordan opleves det, når andre vil give en medicin? Det er personale i Psykiatrien i Aarhus blevet en hel del klogere på.

Sådan indleder TV2 deres indslag om besøget, og nyuddannet læge Ida Hansen er enig i, at VR-billederne kan give hende en større forståelse af patienterne.

- Patienterne kan nogle gange se ting, som er enormt uhyggelige. Og det kan være rigtig svært at sætte os ind i, hvor uhyggeligt det rent faktisk er, siger hun og fortsætter:

- Jeg fik faktisk gåsehud, fordi man både ser ting, men man hører også hele tiden nogen, der siger: "du skal dø, du skal dø".

Sygeplejerske Ali Kaiss tilføjer, at træning med VR-briller kan styrke samarbejdet mellem plejepersonale og læger. Han har selv stået i mange alarmsituationer, hvor der ikke har været særlig stor forståelse for, at de læger der er med i situationerne kan være helt nye. Med VR-brillerne kan plejepersonalet opleve situationerne set ud fra lægens perspektiv.

Målet er bedre psykiatriundervisning

Nogle ting kan være svære at sætte sig ind i, hvis man ikke har prøvet dem på egen krop. Tanken er derfor, at VR-træningen skal supplere de psykiatriske lærebøger med en visuel og sanselig form for læring, der kan give undervisningen nogle andre perspektiver.

- Jeg håber, der kan komme en opmærksomhed på værdien i at lave at bedre psykiatriundervisning for sundhedspersonale generelt, netop fordi det gavner patientbehandling, siger medicinsk uddannelsesforsker Kamilla Pedersen.

Hun har udviklet konceptet i samarbejde med en række behandlere i Psykiatrien.

Se TV2-indslaget og læs deres artikel