2.1.2025

Formålet med task forcen er at tale ind i den nationale partnerskabsaftale mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening fra foråret 2024. Den har som mål at nedbringe brugen af tvang med 30 % inden 2030 – en målsætning vi har stor fokus på.

Partnerskabsaftalen understreger, at vi så vidt muligt skal undgå tvang, men at det i nogle situationer kan være nødvendigt for at drage omsorg for patienten. Det kan være tilfældet, hvis patienten er til fare for sig selv eller andre. Et eksempel på tvang kan være akut beroligende medicin med eller fastholdelse af patienten.

Mange tiltag i støbeskeen

Når task forcen mødes, som den gjorde for nyligt, flyver fagudtryk som Early Warning, deeskalering, eftersamtaler, APG og Second opinion hen over bordet. Det er begreber, der indgår i arbejdet med at sikre, at anvendelse af tvang er allersidste mulighed for at hjælpe patienterne.

Anvendelse af tvang kan opleves som et stort overgreb for den enkelte og kan give eller genoplive traumer fra tidligere oplevelser både hos patienten, men også hos det personale, som må anvende tvang.
Derfor ser vi ind i mange forskellige værktøjer og strategier til både at blive bedre til at forudse de situationer, som kan udløse brugen af tvang, og til at undgå selve tvangen.

I Task Forcen samarbejder sygeplejersker, læger, udviklingsspecialister og nøglepersoner inden for forebyggelse af tvang. De repræsenterer alle Psykiatriens afdelinger, så vi sikrer et bredt vidensgrundlag. Arbejdet skal munde ud i en fælles handleplan for forebyggelse af tvang.

Her kan du læse partnerskabsaftalen mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening.