Praktik i Psykiatrien
Psykiatrien i Region Midtjylland er uddannelsessted for mange forskellige uddannelsessøgende, og du kommer derfor til at arbejde sammen med forskellige faggrupper i et inspirerende læringsmiljø. Det giver gode muligheder for både faglig og personlig udvikling.
Til bachelorprojekter tilbyder vi at hjælpe de studerende med inspiration og afgrænsning af emne, hjælp til litteratursøgning og vejledning omkring det faglige indhold.
Praktik som ergoterapeut
Praktik i Psykiatrien giver ergoterapeutstuderende en unik mulighed for at forstå, hvordan mental sundhed påvirker menneskers liv, og hvordan ergoterapi kan støtte deres recovery-proces og forbedre deres livskvalitet gennem meningsfulde aktiviteter.
Arbejdsopgaver
Når du er i praktik som ergoterapeut i Psykiatrien, får du mulighed for at arbejde med:
- Tværfaglig udredning, behandling og rehabilitering sammen med ergoterapeuter og fagprofessionelle.
- Anvendelse af ergoterapeutiske undersøgelsesredskaber.
- Interventioner baseret på aktiviteters terapeutiske potentiale til at styrke selvværd og mestre dagligdagen. Fx egenomsorg og daglige gøremål eller sociale interaktioner og fritidsaktiviteter.
- Funktionsvurderinger og tilrettelæggelse af aktiviteter til at genvinde eller vedligeholde færdigheder. Fx aktiviteter, der fremmer koncentration, struktur, planlægningsevner, eller reducerer angst.
- Anvendelse af sanseintegration/modulation.
Der vil være stort fokus på at udvikle din terapeutrolle og professionelle kompetencer i relation og kommunikation til psykisk sårbare personer.
Du får mulighed for at reflektere over dine erfaringer både individuelt og med medstuderende, at forbinde teori med praksis og at få indsigt i hvordan ergoterapeutiske metoder kan tilpasses en psykiatrisk kontekst.
Arbejdstider
I gennemsnit er mødetiden 30 timer ugentligt. Der kan være skiftende arbejdstider, men praktikken ligger hovedsageligt i dagtimerne.
En typisk dag
Ergoterapeutstuderende følger strukturen i deres tilknyttede afsnit. Der vil typisk være en overlevering om morgenen, morgenmøde med patienter og derefter aftaler/aktiviteter med patienter samt dokumentation. Det vil også være muligt at deltage i tavlemøder, konferencer og evt. undervisning.
Du vil få medindflydelse på dine løbende opgaver, afhængig af dine ønsker og læringsmål.
Dine kollegaer
Din kliniske underviser har ansvar for at tilrettelægge praktikforløb, herunder introduktion, fælles studieaktiviteter med andre ergoterapeutstuderende samt ugentlig individuel vejledning. Det sidste foregår sammen med den kontaktergoterapeut, som du er tilknyttet i det daglige.
Du vil møde og have samarbejde med studerende fra andre professioner, og du opfordres til at være opsøgende og nysgerrig i forhold til deres faglige baggrund. I nogle afsnit er der formaliserede tværfaglige studieaktiviteter.
Desuden vil du indgå i samarbejdet med det faste personale på dit praktiksted.
Patienter du møder
Afhængig af hvilket sengeafsnit eller klinik, du bliver tilknyttet, vil du møde voksne eller børn med forskellige psykiske sygdomme.
Du får kendskab til diagnose og symptombilledet hos den enkelte patient og til hvordan sygdommen påvirker dennes selvbillede, funktionsniveau og dagligdag. Relationen og samarbejdet med patienten er afgørende. Du tilpasser din tilgang til den enkelte og dennes ressourcerer, men der kan opstå situationer, hvor patienten har brug for, at du tager styringen og giver konkrete vejledninger.
Nøgleord i relationen er respekt, anerkendelse, empati og rummelighed i forhold til patienternes følelser, tankemønstre og adfærd.
I denne sammenhæng har vi stor opmærksomhed på, at du er i praktik for at lære, og du vil blive støttet i at håndtere egne reaktioner og udfordringer i din læreproces.
Praktik som fysioterapeut
Fysioterapeutstuderende modtages i psykiatrien på 4. og 6. semester, primært i AUH Psykiatrien og i Regionspsykiatrien Gødstrup.
Arbejdsopgaver
Som fysioterapeutstuderende vil du bl.a. arbejde med:
- undersøgelse og behandling af såvel indlagte som ambulante patienter.
- dokumentation ifb med patientkontakt.
- have mulighed for at deltage i konferencer og relevant undervisning på stedet
- gå med som føl hos fysioterapeuter.
Arbejdstider
Praktikken består af 30 timer ugentligt på praktikstedet. Mødetider ligger typisk mellem kl. 8-16. I introprogrammet vil der indgå diverse undervisning i psykiatrisk fysioterapi.
Dine kolleger
Samarbejdspartnere er typisk fysioterapeuter, psykologer, ergoterapeuter, læger, sygeplejersker samt social- og sundhedsassistenter.
Patienter du møder
I Afdeling for Depression og Angst møder du typisk patienter med affektive lidelser som f.eks.:
Lykke er ergoterapeut og Tina er fysioterapeut i Psykiatrien
Hør ergoterapeut Lykke og fysioterapeut Tina fortælle om deres arbejde i Psykiatrien.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.


Få indblik i Psykiatriens dagligdag
Du kan følge med på Psykiatriens Instagram profil Psykiatriens Ansigter, hvor vi giver et indblik i, hvad det vil sige at arbejde i Psykiatrien.
Profilen bliver ofte styret af vores medarbejdere, der viser deres arbejdsdag. Du kan genbesøge deres takeovers under vores højdepunkter.
Se et psykiatrisk sengeafsnit
Her kan du se en video af, hvordan et psykiatrisk sengeafsnit ser ud. Videoen er optaget en tidlig morgen, inden personalet møder ind til dagvagten kl. 07.00 på Sengeafsnit for Psykotiske Lidelser i Viborg.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.