Fakta om afdelingen

Du kan læse om BUA's organisering, mission m.m. her.

Uddannelsesstillinger

Introduktionsstillinger

Der er I-stillinger både i Gødstrup (to årligt), Viborg (en årligt) og på AUH (mindst 15 årligt), her fordelt på de forskellige klinikker. Stillingerne slås løbende op på sundhedsjob.dk.

Hoveduddannelsesstillinger

I specialet slås der i alt 11 hoveduddannelsesforløb op årligt. Otte af de 11 forløb har hovedvægten i Region Midt, med tre år på AUH, samt et år i enten:

  • Gødstrup (et forløb årligt)
  • Viborg (et forløb årligt)
  • Aalborg (seks forløb årligt).

De resterende tre forløb har udgangspunkt i Aalborg - alle med et år på AUH. Der er opslag to gange årligt, typisk med start 1. marts og 1. september. Stillingerne i Gødstrup og Viborg slås begge op i foråret, typisk med start i september. Opslag findes på Videreuddannelsesregion Nords hjemmeside og sundhedsjob.dk.

Du kan læse mere om specialet på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskabs hjemmeside:

Ciya er i-læge i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling

Her kan du se en af vores uddannelseslæger fortælle om uddannelsen og specialet.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Undervisning, konferencer og kurser

I BUA vægter vi uddannelse højt, fordi det er med til at skabe et godt og spændende arbejdsmiljø og en høj kvalitet i behandlingen af vores patienter.

For at være børne- og ungdomspsykiater, er det vigtigt at have interesse for arbejdet med børn og unge og deres familier, og kunne arbejde for at forbedre det enkelte barns trivsel, men også kunne se det samfundsmæssige perspektiv i dette.

Det er vigtigt at have gode kommunikative evner, empati og indlevelsesevne, kombineret med professionalisme og et godt overblik. Man skal også være glad for tværfagligt samarbejde og for at arbejde i mindre teams. For at hjælpe dig på vej med dette er der både en tydelig struktur i din uddannelse, men også plads til refleksion og personlig udvikling af din faglige identitet. På den måde kan du stå med fødderne solidt plantet på jorden - også når der er svære dilemmaer eller beslutninger.

Derfor får du:

  • 45 minutters ugentlig vejledning med din hovedvejleder
  • 30 minutters supervision efter vagt.

Der er desuden supervisionsgruppe for henholdsvis alle I- og H-læger hver 14. dag. I supervisionsgrupperne arbejdes der bredt med f.eks. reflekterende team, Mind Map, eller andre former for gruppesamtaler. Særligt for H-lægerne bringes der ligeledes mere teoretisk viden ind i form af artikler/oplæg/videomateriale osv. Input og feedback fra uddannelseslægerne i grupperne bliver løbende taget ind i udvikling af grupperne.

Der er også fokus på ledelsesudvikling. Dette gælder for såvel supervisionsgrupperne som ved 360 graders feedback, der laves hvert år i uddannelsen, med tilpasset fokus til progression i uddannelsen.

Som uddannelseslæge skal du selv udvikle dig som underviser. Dette sker typisk ved morgenkonferencer, klinikker og ved undervisningsaktiviteter i de lokale afsnit.

Udvikling af kliniske kompetencer/medicinsk ekspert understøttes af kompetencekort. Vi bestræber os også på at have kliniske krydspunkter særligt med hovedvejleder, men også ved tværfagligt samarbejde, hvor du lærer om og af andre faggruppers, som f.eks. psykologers arbejde. Det styrker dine evner til at samarbejde.

Gennem grunduddannelse i psykoterapi, bliver du igennem alle 5 år uddannet i hovedretningerne i terapi, såvel teoretisk og praktisk, og styrkes i din kommunikatorrolle.

Da uddannelsesgruppen i BUA dækker de fleste år i hoveduddannelsen, har vi mulighed for at have et samlet overblik over den enkelte læges uddannelsesforløb. Vi sigter mod en fordeling, der tager hensyn til, hvad der er hensigtsmæssigt i den enkeltes uddannelse og mulighed for at skabe sammenhængende uddannelsesforløb.

Faste uddannelsesaktiviteter

Der er uddannelses-eftermiddage hver anden uge for alle uddannelseslæger.

Oftest starter lægerne med at spise frokost sammen, hvorefter der er obligatorisk supervision. Supervisionen er delt for henholdsvis I-læger og H-læger. Der er efterfølgende undervisningsklinikker hvor uddannelseslægerne skiftes til at undervise hinanden, hvilket giver et godt indblik i de forskellige afsnit. Der er fælles lægemøde ugentligt med skiftende indhold.

Derudover har vi disse uddannelsesaktiviteter:

  • I-læger deltager i legeobservationskursus
  • I-læger skal deltage i vejlederkursus (kurset er obligatorisk at gennemføre én gang i løbet af en I- stilling)
  • I-læger deltager på I-kurser og H-læger på H-kurser.
  • Du skal i starten af din uddannelse tilmeldes grunduddannelsen i psykoterapi, men det er en samlet uddannelse som man tager over alle 5 år med i alt 100 timers superviserede terapiforløb.
  • Du skal lave en forskningsopgave i løbet af hoveduddannelsen og tilmeldes både det generelle og det specifikke
  • Du skal på fokuseret ophold i pædiatri, voksenpsykiatri og spædbørnspsykiatri
  • I et unge år laves desuden en mentalerklæring.

Du kan desuden finde mere om uddannelsen og de forskellige kurser på bupnet.dk samt videreuddannelsen-nord.dk

Organisering

Uddannelsesansvarlig ledende overlæge

Christine Ebbesen

Telefon: 2029 1550

Mail: chrebb@rm.dk

Uddannelsesansvarlig overlæge

Anne Sørensen

Mail: anvsoe@rm.dk

Hjemmeside

 

Arbejdsopgaver og -tilrettelæggelse

Dine arbejdsopgaver består bl.a. af følgende:

Udredning

Du varetager/medvirker til udredningen af henviste børn og unge ved at lave:

  • Afklarende samtaler
  • Anamneseoptagelse
  • Psykopatologiske vurderinger
  • Diagnostiske interviews
  • Somatisk undersøgelse

Du får sagsansvar i udredningsforløb og fungerer dermed som tovholder.

Du deltager i tværfaglige konferencer, hvor der under ledelse af speciallæge stilles diagnoser og laves behandlingsplan. Udredningsforløbene afsluttes med tilbagemeldingssamtale og evt. netværksmøde, og der udarbejdes oftest en udtalelse til henviser og samarbejdspartnere.

Behandling

Du får behandlingsansvar for medicinske behandlingsforløb under løbende sparring med klinisk vejleder. Du har psykoterapeutiske forløb med supervision enten individuelt eller i gruppe.

Senere i din uddannelse bliver du trænet i konferenceledelse, f.eks. diagnostiske konferencer og behandlingskonferencer.

Du indgår i et forvagtslag, som dækker vagten i henholdsvis Gødstrup og AUH. På AUH er der døgnvagt med mulighed for opdeling i dag- og aften/nattevagt. I Gødstrup dækkes vagten fra 8.00- 16.00 på hverdage.

Opgaver i forvagtslaget:

  • Du ser og visiterer akutte patienter
  • Du laver gennemgang på unge indlagt i psykiatrisk modtagelse
  • Du går tilsyn på somatisk sygehus, herunder bistå ved somatisk tvangsbehandling, og besvare opkald fra praktiserende læger.

Forvagten kan desuden tilkaldes til forefaldende arbejde på sengeafdelingerne. Som H4-læge overgår du til bagvagtfunktionen, som er en tilkaldevagt uden for normal arbejdstid.

Din introduktion

Vi udarbejder et særskilt introduktionsprogram for de første 14 dage af din ansættelse. De enkelte afsnit udvikler programmerne.

Derudover er der en del tværgående introduktionsaktiviteter specifikt for læger bl.a.:

  • Fælles introduktionsdag for nye læger
  • Fælleskabsdag for nye læger
  • Deeskalering som forberedelse til vagt
  • Den fælles introduktion som alle ansatte modtager.

Forskning

Forskningsafsnittet i BUA igangsætter og understøtter forskellige forskningsprojekter og aktiviteter.

Det overordnede formål er, at forskningsafsnittet bidrager til at forbedre behandlingstilbuddene til børn, unge og familier med psykiatriske problemstillinger. Vi vil gerne udvikle mere effektiv tidlig opsporing af psykisk sygdom, diagnostik, behandling samt forebyggelse.

Forskningsafsnittet laver klinisk forskning inden for områderne:

  • OCD
  • Autisme
  • Angst
  • ADHD
  • Tourettessyndrom
  • Spiseforstyrrelser 
  • Funktionelle lidelser

Forskningen er både behandlingsstudier og anden klinisk forskning.

Klinikken og forskningsafsnittet arbejder på at styrke sammenhængen mellem forskning og evidensbaseret undersøgelse og behandling i vores klinikker og sengeafsnit. Børn og unge og deres familier får således moderne og effektiv behandling og kan medvirke i forskningsprojekter, som skaber ny viden.

Der er mulighed for at deltage i allerede etablerede forskningsprojekter eller starte eget forskningsprojekt ved henvendelse til forskningsenheden.

Der er tilknyttet to professorer og afsnittet består derudover af:

  • Ph.d.-studerende
  • Forskningsårsstuderende og – assistenter
  • Postdocs
  • Fastansatte forskere

Forskningsenheden er tværfagligt sammensat af læger, psykologer, sygeplejersker og sekretærer.

Læs om forskningstræningskursus på BUP's hjemmeside her.

Uddannelsesmiljø

Vi stræber efter at have et psykologisk trygt uddannelsesmiljø med åbenhed i forhold til gensidig feedback og evaluering. Det gælder også invers feedback og evaluering af os som uddannelsessted.

Derudover er det vigtigt for os, at uddannelse er noget, der skabes i fællesskab, dvs. at der er forventninger om et gensidigt engagement både fra dig og fra os som uddannelsessted. Det gælder både i forhold til det enkelte forløb, men også i forhold til det fælles uddannelsesmiljø i BUA. På den måde skaber vi gode uddannelser her og nu og er med til at sikre et godt uddannelsesmiljø og fagligt miljø på sigt.