Mød vores speciallæge Mads

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Undervisning, konferencer og kurser

I Retspsykiatrisk Afdeling tilbyder vi en række uddannelsesaktiviteter:

  • Morgenundervisning: Kort oplæg om et frit valgt emne
  • Onsdagsundervisning: Længere undervisningssession én gang om måneden
  • Fællesundervisning/Klinisk konference: Længere undervisningssession én gang om måneden for alle ansatte i retspsykiatrien
  • Journal Club: Gennemgang og diskussion af nyligt publicerede artikler og implikationer for klinisk praksis
  • O-konference: Gennemgang af igangværende sager til mentalobservation
  • Temadag: Halvårlige arrangement inden for et centralt emne i retspsykiatrien
  • Lægemøde
  • Middagssupervision: Supervision af yngre læger og psykologer ved overlæge 

Det forventes, at alle læger deltager i disse uddannelsessessioner.

Undervisningsprogrammet opdateres månedligt, og kan tilgås gennem Retspsykiatrisk Afdelings værktøjskasse.

Som uddannelseslæge har du også mulighed for at deltage i Balintgruppen i AUH Psykiatrien, som er en speciel gruppedynamisk supervisionsgruppe.

Du kan læse om datoer og tilmelding til Balintgruppen i 1. halvår 2025 her.

Organisering

Uddannelsesansvarlig ledende overlæge

Mads Leth

Mail: madfra@rm.dk

Cheflæge

Trine Arngrim

Telefon: 2116 6596

Mail: trinarng@rm.dk

Hjemmeside

Arbejdsopgaver og -tilrettelæggelse

Arbejdsdagen i afdelingen indebærer en høj grad af selvstændighed under supervision, der tilpasses efter uddannelsesniveau. De særlige arbejdsopgaver i retspsykiatrisk regi er:

  • Udfærdigelse af mentalobservationserklæringer og udtalelser til anklagemyndigheden
  • Tværfagligt samarbejde med retslige og kommunale instanser
  • Varetagelse af behandlingsansvaret for patienter, hvor især risikovurdering og rehabilitering prioriteres.

Læger indgår i det fælles vagtlag for AUH Psykiatrien, og vil i vagten varetage opgaver i både retspsykiatrien og i almenpsykiatrien.

Denne tilrettelæggelse af arbejdsopgaver sikrer en bred og dybdegående faglig udvikling inden for retspsykiatri, og understøtter afdelingens mål om at levere specialiseret og individuelt tilpasset patientpleje på regionsfunktionsniveau. 

Din introduktion

Du kan læse om arbejdsopgaverne i Retspsykiatrisk Afdeling i dit uddannelsesprogram, som du kan tilgå via videreuddannelsen-nord.dk

Inden du begynder i Retspsykiatrisk Afdeling, vil du modtage din vagtplan og blive tilmeldt afdelingens generelle introduktionsprogram. Derudover laver vi et individuelt introduktionsprogram specifikt for dig, som du vil følge i de første uger. 

Dit introduktionsprogram indeholder oplysninger om din uddannelsesvejleder og tidspunktet for din første vejledersamtale. Sammen med din vejleder planlægger du din kompetenceudvikling. Under det første møde med din vejleder vil I sammen udforme en individuel uddannelsesplan. De øvrige møder booker du efter aftale med din hovedvejleder. Udover hovedvejlederen tilstræber vi, at du får tilknyttet en mentor, som du kan bruge ved behov. 

Vi bestræber os på, at du beholder den samme hovedvejleder gennem hele forløbet. Dine kliniske vejledere kan til gengæld variere, afhængigt af hvilken enhed du er tilknyttet. Dette sikrer kontinuitet i din uddannelse, mens du får erfaring fra forskellige specialister inden for retspsykiatrien. 

Forskning

Afdelingen har et forskningscenter, CeRF (Centre for Forensic Psychiatric Research and Development), som fokuserer på at styrke de faglige rammer og praksis inden for retspsykiatrien.

Forskningsindsatsen inkluderer også en omfattende undersøgelse af retspsykiatriens organisering og praksis. Målet er at udvikle og implementere en fælles national retspsykiatrisk Model of Care.

Hvis du er interesseret i at deltage i forskningsprojekter, kan du kontakte forskningslederne i afdelingen for at diskutere mulige forskningsemner og projekter​). De kan vejlede og støtte dig i din forskningskarriere inden for retspsykiatrien og sikre, at din forskning bidrager både til den akademiske verden og den praktiske anvendelse i behandling og omgang med retspsykiatriske patienter.

Hvis du ønsker at skrive din forskningsopgave om et retspsykiatrisk emne vil forskningsafdelingen gerne være behjælpelig med vejledning. 

Læs mere om forskning i Retspsykiatrisk Afdeling

Uddannelsesmiljø

Vi har et velstruktureret uddannelsesmiljø, som understøtter din faglige udvikling. Du kan få vejledning fra overlægen på dit afsnit eller dennes stedfortræder. Desuden har du mulighed for klinisk vejledning i flere kontekster: 

  • Under struktureret kollegial supervision, der faciliterer dybdegående faglige diskussioner og feedback.
  • I forbindelse med audits, hvor vi gennemgår og vurderer kliniske praksisser.
  • Gennem dagligt fælles klinisk arbejde, hvor du vil arbejde tæt sammen med andre faggrupper og vejledere.
  • Efter behov, så du altid har støtte tilgængelig når særlige udfordringer opstår.
  • Ved struktureret undervisning.

Under vagter vil du også kunne få klinisk vejledning af det øvrige vagthold eller af de læger, der er tilknyttet akut psykiatrisk modtagelse. Derudover er der mulighed for at bringe erfaringer fra vagtarbejdet til klinisk vejledning inden for den lægegruppe, du er en del af.

Fast supervision er en integreret del af programmet, inklusiv supervision af den afgående forvagt efter morgenkonferencer og månedlig bagvagtssupervision i gruppe. Det fremmer en kontinuerlig læring og udvikling​.

Uddannelsesmiljøet sikrer, at du som del af Retspsykiatrisk Afdeling får en omfattende, struktureret og støttende vejledning, der er designet til at udvikle dine kompetencer i et multidisciplinært og udfordrende arbejdsmiljø. 

For at du får den optimale læring ud af dit ophold, forventer vi, at du har sat dig ind i uddannelsesprogrammet for afdelingen, inden du starter. Vi forventer også, at du bidrager til undervisningen.