Om afsnittet

Vi arbejder med retspsykiatriske patienter, der enten har fået en anbringelsesdom, behandlingsdom eller er varetægtsfængslet i surrogat.

Vi har 12 sengepladser på afsnittet.

Oversygeplejerske Flemming Østerby Kristensen er leder af sengeafsnittet.

Vores tværfaglige personale i teamet spænder bredt i både alder og erfaring og består af:

  • Sygeplejersker
  • Social- og sundhedsassistenter
  • Ergoterapeuter
  • Fysioterapeut
  • Socialrådgiver
  • Specialpsykolog
  • Overlæge
  • Kok.

Normering

Vi er fem medarbejdere i dag- og aftenvagter. I nattevagter er der to medarbejdere.

Ved behov kan vi sætte vikarer ind i en vagt. Vi bruger interne og faste vikarer, for at skabe tryghed og genkendelighed for patienterne.  

Vi er gode til at medinddrage patienterne i egen behandling og så at have humor som en stor del af vores arbejdsplads.

Arbejdsopgaver

Patienterne kommer med forskellige psykiatriske diagnoser, og vi tilrettelægger altid behandlingen individuelt. Formålet med en indlæggelse på afsnittet er at forebygge ny kriminalitet gennem psykiatrisk pleje og behandling. Det er derfor et meget alsidigt arbejde, og opgaverne er aldrig ens.

Vores kerneopgaver er:

  • Relationsarbejde og miljøterapi med langsigtede behandlingsforløb
  • Tilrettelæggelse af individuelt tilpassede behandlingsplaner
  • Løbende samarbejde med patientvalgte teams for bedre relationsdannelse
  • Tæt samarbejde med pårørende, bistandsværger, statsadvokaten, kommunen, retspsykiatrisk klinik, økonomisk værge m.fl.

Der er i dagligdagen små opgaver som journalføring, men derudover fylder det administrative arbejde for plejepersonale ikke så meget, medmindre man har en anden særlig funktion i sin ansættelse, såsom klinisk ansvarlig.

Vi vil meget gerne have et samarbejde med de pårørende. De har en vigtig og central rolle for et godt behandlingsforløb, og i høj grad efter udskrivelse. Patienterne har mulighed for besøg under indlæggelse, evt. udgang med pårørende. Vi afholder pårørende arrangementer, hvor patienter og deres pårørende har mulighed for at være sammen f.eks. op til jul.

Få indblik i Psykiatriens dagligdag

Du kan følge med på Psykiatriens Instagram profil Psykiatriens Ansigter, hvor vi giver et indblik i, hvad det vil sige at arbejde i Psykiatrien.

Profilen bliver ofte styret af vores medarbejdere, og du kan genbesøge deres takeovers under vores højdepunkter.

Trivsel og tryghed

Arbejdsmiljø

Vi arbejder for et arbejdsmiljø, hvor alle føler sig trygge, respekterede og værdsatte. Hver dag afsætter vi en halv time til refleksion både i dag- og aftenvagter, hvor vi samles for at gennemgå dagens hændelser og udveksle tanker og erfaringer.

Afsnittet lægger stor vægt på inddragelse af patienter, som ofte har lange indlæggelsesforløb. Patienterne bidrager aktivt til arbejdsmiljøet ved at give udtryk for ønsker og idéer i den månedlige patientcafé, der ledes af oversygeplejersken. Denne dialog giver mulighed for, at patienterne kan være med til at forme en positiv og tryg hverdag på afsnittet.

For at fremme et sundt arbejdsmiljø følger vi den såkaldte "3-meter regel" hele året. I ugerne 13, 23, 33 og 43 sætter vi fokus på forskellige aspekter af både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø. Dette initiativ støtter medarbejderne i at tage ansvar for egne og kollegers arbejdsområder og sætter fokus på en positiv omgangstone og orden i fælles miljøer.

Sikkerhed

Som en del af vores fokus på sikkerhed gennemfører vi årligt en sikkerhedsrunde sammen med en ekstern afdeling. Formålet er at identificere og vurdere potentielle risici og sikre, at arbejdspladsen lever op til gældende sikkerhedsstandarder. Derudover foretager vi løbende vurderinger af sikkerhedsforholdene for den enkelte patient, da vi anerkender, at alle patienter har individuelle behov og sikkerhedskrav.

Vi har patienter med lange indlæggelser, så vi har god tid til at lære dem at kende og opbygge en relation. Dette har også en stor fordel, når det kommer til sikkerhed i afsnittet. Vi oplever ikke så mange alarmer, da vi kender dem så godt, at vi ofte kan nå at hjælpe dem i opløbet.

Dine kolleger

Det kollegiale sammenhold rækker ofte ud over arbejdstiden, hvor der tages initiativer til små sociale aktiviteter. Disse kan være så enkle som en fyraftensøl eller en gåtur ned til søen. Fællesskabet bygger på en uformel omgangstone og spontane initiativer, der styrker båndene og arbejdsglæden i afsnittet.

Introduktionsforløb

Som nyuddannet medarbejder får du:

  • Op til 4 ugers introduktion udenfor plejen
  • Sidemandsoplæring og følgevagter
  • Jævnlige samtaler med oversygeplejersken om din faglige og personlige udvikling
  • En mentor, der støtter dig gennem introforløbet
  • Du vil også deltage i obligatoriske kurser, herunder deeskalering, og blive inviteret til sociale arrangementer i afdelingen.

Ingen forløb er ens; vi tager udgangspunkt i personen og dennes behov. Vi sørger for, at alle nye ansatte bliver inviteret med i alle sociale tiltag f.eks. gavekasse, grupper og andre sociale begivenheder.

Work-life-balance

På vores arbejdsplads prioriterer vi en stærk work-life-balance, hvor fleksibilitet og hensyn til den enkeltes behov er i centrum. Vi forstår, at medarbejdernes trivsel og arbejdsglæde hænger tæt sammen med muligheden for at balancere arbejdsliv og privatliv.

Ved ansættelse kan man vælge mellem to forskellige vagtlag, og arbejdstiden er organiseret i tre-holds skifte:

  • Dagvagt: 7.00-15.00
  • Aftenvagt: 15.00-23.00
  • Nattevagt: 23.00-7.00

Som udgangspunkt arbejder man hver anden weekend i 8-eller 12-timers vagter. Der er også mulighed for fleksible skæve vagter efter aftale. Vi bestræber os på, at fastansatte får deres vagtplan 6-8 uger forud, da dette giver overblik og forudsigelighed for arbejdstiden. Skulle en medarbejder have særlige ønsker til ændringer, er vagtplanen dog ikke mere fast, end at justeringer kan lade sig gøre – alt sammen med hensyntagen til kollegerne.

Muligheder for faglig udvikling

Vores arbejdsplads lægger stor vægt på kontinuerlig faglig udvikling og tilbyder en række muligheder for både at styrke fagligheden i hverdagen og for videreuddannelse. Her bliver der skabt rum for refleksion, supervision, og en løbende opdatering af ny viden, så medarbejderne både individuelt og i fællesskab kan udvikle deres kompetencer.

  • Daglig refleksion:
    Hver dag afholdes en refleksionsrunde på en halv time for personalet i både dag- og aftenvagt. Her har medarbejderne mulighed for at bringe faglige emner op, som de ønsker at diskutere med kollegerne.
  • Kompetenceudvikling gennem personalemøder:
    Der afholdes regelmæssigt personalemøder, hvor både supervision og genopfriskning af deeskaleringsteknikker er en fast del af programmet. Dette sikrer, at alle har adgang til løbende opkvalificering og fælles refleksion.
  • Månedlig supervision:
    En gang om måneden tilbydes supervision med en ekstern psykolog, hvor personalet er opdelt i to supervisionsgrupper. I disse sessioner tages aktuelle patientforløb op, som fylder for de enkelte grupper. Supervisionen afsluttes med et personalemøde, hvor der deles ny viden, og medarbejderne kan også selv bringe emner op til diskussion.
  • Patientcafé:
    Der afholdes jævnligt patientcafé med oversygeplejersken i spidsen. Her deltager både patienter og personale i en demokratisk runde, hvor vigtige punkter, ønsker og informationer deles. Dette forum bidrager til at skabe forståelse og dialog mellem patienter og personale.

Kurser og videreuddannelse

Ønsker man videreuddannelse eller specialkurser, kan der ansøges om dette. Ansøgninger vurderes individuelt for at sikre, at medarbejderen får det bedste udbytte.

Hvert år arrangeres en specialiseret uddannelse i retspsykiatri i Odder, som strækker sig over flere dage. Oversygeplejersken vælger løbende nye deltagere til dette kursus for at styrke teamets samlede viden.

Forskning

Vi bliver af og til kontaktet vedrørende at deltage i forskningsprojekter, f.eks. har vi været med i studier i pårørenderelationer og ludomani.

Find kurser og uddannelser

Psykiatriakademiet.rm.dk er vores digitale kursuskatalog og uddannelsesunivers. Her kan du også finde inspirationshistorier, hvor du kan møde medarbejdere og høre om deres karriereveje i Psykiatrien.

På Psykiatriakademiet kan du dykke ned i introduktionssporene for de forskellige faggrupper.

Er du sygeplejestuderende?

Som sygeplejestuderende kan du med fordel deltage i Psykiatrifaglig Sommersymposium og få viden om specialerne i Psykiatrien. Det er også en mulighed for at starte dit netværk i Psykiatrien. Og hvem ved, måske giver det dig interesse i et studiejob hos os?

Ledige jobs

Du kan se alle ledige jobs i Psykiatrien her: