Om klinikken
Retspsykiatrisk Klinik er en del af Retspsykiatrisk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital Psykiatrien. Klinikkens opgaver omfatter:
- Behandling af patienter med dom til behandling
- Behandling af personer med uønsket seksuel adfærd
- Undersøgelse af personer, der er sigtet for kriminalitet og skal have foretaget en mentalobservation.
Overlæge Kirsten Nitschke og oversygeplejerske Rasmus Sleimann er ledere af klinikken.
Medarbejdergruppen fordeler sig på flere faggrupper:
- Læger
- Sygeplejersker
- Socialrådgivere
- Psykologer
- Specialpsykologer
- Fysioterapeut
- Sekretærer.
De fleste kliniske medarbejdere har en del erfaring. Klinikken deltager i høj grad i uddannelsesforløb inden for flere faggrupper og har derfor en del studerende og praktikanter i kortere eller længerevarende ophold. Der er et højt fagligt niveau.
Fysiske rammer
Klinikken har til huse i moderne faciliteter i Retspsykiatrisk Afdeling, der udgøres af en separat bygning ved AUH Psykiatrien. I klinikken har alle medarbejdere egen kontorplads i delte kontormiljøer. Der er adgang til to mindre køkkener, men frokost kan i øvrigt indtages i kantinen Café Vest, indgang K, AUH.
Arbejdsopgaver
Retspsykiatrisk Klinik er organiseret i tre teams. Det centrale mål i behandlingsarbejdet med de retslige patienter er at forebygge ny kriminalitet ved mangeartede indsatser med udgangspunkt i høj faglighed og professionalisme. I arbejdet med mentalobservationer er målet at rådgive domstolene med sanktionsanbefalinger, der tager udgangspunkt i patienternes psykiske tilstand og i hensynet til samfundet.
Hovedfunktion
Ud over de tre teams har klinikken ansvar for den lægelige behandling samt vejledning og supervision af behandlere af retspsykiatriske patienter på hovedfunktionsniveau i regionspsykiatrierne i Randers, Horsens og Gødstrup, samt på Udrejsecenter Kærshovedgaard.
Patientbehandlingen
Behandlings- og udredningsarbejdet i klinikken er i høj grad præget af en opsøgende tilgang, hvor der er fleksibilitet og rummelighed til at opbygge en behandlingsalliance. Dermed kan vi opnå målene med udredning og behandling og reducere risikoen for fremtidig kriminalitet.
Den enkelte medarbejder har en relativ lav caseload for at kunne yde den nødvendige fleksibilitet og indgå i løsningen af akutte opgaver omkring patienten. Der er en tæt og hyppig kontakt til de patienter, der er indskrevet i klinikkens behandlerteams.
Pårørendearbejde
Klinikken prioriterer samarbejde med pårørende højt, når patienten ønsker og tillader det. Vi tilbyder individuel kontakt til pårørende eller sammen med patienten. Der er ikke pårørendegrupper i klinikken, men vores behandlere hjælper dog pårørende med henvisning til allerede eksisterende grupper i almenpsykiatrien i regionen.


Få indblik i Psykiatriens dagligdag
Du kan følge med på Psykiatriens Instagram profil Psykiatriens Ansigter, hvor vi giver et indblik i, hvad det vil sige at arbejde i Psykiatrien.
Profilen bliver ofte styret af vores medarbejdere, og du kan genbesøge deres takeovers under vores højdepunkter.
Trivsel og tryghed
Arbejdsmiljø
Der er stort fokus på arbejdsmiljøet og sikkerheden i klinikken, bl.a. ved at:
- afholde obligatoriske sikkerhedsmøder hver morgen med gennemgang af dagens patientlister med særligt fokus på potentielle risikosituationer og forebyggende tiltag.
- arbejde systematisk med risikovurderinger.
- alle bærer alarm for at øge sikkerheden for både patienter, kollegaer og en selv.
- afholde regelmæssige tværsektorielle møder med kommuner og Kriminalforsorgen om de patienter, der vurderes at udgøre en særlig sikkerhedsrisiko for at lægge fælles planer, der forebygger ny kriminalitet.
- afholde et ugentligt møde med sengeafsnit i almenpsykiatrien for at styrke samarbejdet om patienter, der er indlagte i henhold til behandlingsdommen.
Vi afholder desuden regelmæssigt TRIO-møder (med deltagelse af arbejdsmiljørepræsentant, leder, tillidsrepræsentanter) med fokus på medarbejdernes arbejdsmiljø og trivsel.
Vi har personalemøde fire gange om året, hvor klinikkens arbejdsmiljørepræsentant altid er på dagsordenen.
Ledelsen
Ledelsen prioriterer at være synlig og tilgængelig. Der er en “åben dør”-politik, som giver let adgang for kontakt, støtte og vejledning. Ledelsen udsender regelmæssigt nyhedsbreve med relevante oplysninger til medarbejderne.
Dine kolleger
Klinikken består af en meget stabil personalegruppe, hvor alle er meget dedikerede og ønsker at bidrage til et positivt arbejdsmiljø, der værdsætter samarbejde, fællesskab og tryghed højt.
Der er en åben og hjælpsom kultur, hvor det altid er muligt at gå til en kollega for støtte eller sparring, uanset situationen. Selvom vi i høj grad arbejder selvstændigt, er der meget fokus på at dele erfaringer og idéer i dagligdagen.
Introduktionsforløb
Alle nyansatte gennemgår et struktureret og omfattende introduktionsforløb, der sikrer en god start. Forløbet inkluderer:
- Fast onboarding-program, herunder samtaler efter 1, 3 og 6 måneder med klinikkens leder
- Mentorordning i et år
- Deltagelse i obligatoriske kurser, herunder deeskaleringskursus mv.
- Muligheder for supplerende uddannelse med udgangspunkt i egne arbejdsopgaver
Work-life-balance
Klinikken har åbent mandag til fredag. Receptionen er placeret ved indgangen til klinikken og de retspsykiatriske sengeafsnit. Den er bemandet fra kl. 8-15 alle hverdage, dog til 14.30 på fredage.
Ledelsen forventer, at du har høj grad af selvstændighed i udførelsen af dit arbejde, da en del patientkontakter foregår udenfor klinikken. Ved alle ude- og hjemmebesøg er der dog lavet en sikkerheds-/risikovurdering - evt. med inddragelse af team og ledelse.
De fleste medarbejdere arbejder på fuld tid (37 timer), men der er åbenhed og mulighed for individuelle hensyn, herunder til livsfaser og -situationer.
Vi værdsætter fællesskab og sociale aktiviteter, da vi mener, de bidrager til et stærkt sammenhold og en positiv arbejdskultur. Der er selvfølgelig valgfrihed mht. deltagelse i disse, som omfatter sommerfest, julefrokost, fredagsbar og andet.
Hver fredag morgen er der mulighed for at deltage i fælles morgenbrød.
Vi har hold tilmeldt DHL-stafetten hvert år.
Løn
Vi tilbyder løn efter overenskomst og kompetencer.
Muligheder for faglig udvikling
Vi prioriterer faglig udvikling ved uddannelse, kurser, supervision og sparring højt, og anser det som nødvendigt for varetagelse af klinikkens opgaver.
Ved de årlige MUS-samtaler (medarbejderudviklingssamtaler) er der fokus på den enkelte medarbejders arbejdsopgaver, trivsel og behov for kompetenceudvikling, som du lægger en plan for det kommende år for sammen med ledelsen.
Klinikkens medarbejdere bidrager til fælles faglig undervisning i Retspsykiatrisk Afdeling og også uden for afdelingen, herunder ved morgenundervisning to gange om ugen, undervisning af personale i sengeafdelinger og klinikken, mv.
Forskning
Der er løbende forskningsaktiviteter i Retspsykiatrisk Afdeling ved Forskningsenheden CerF (Centre for Forensic Psychiatric Research and Development), hvor du også kan engagere dig, hvis du har interessen og energien til det.


Find kurser og uddannelser
Psykiatriakademiet.rm.dk er vores digitale kursuskatalog og uddannelsesunivers. Her kan du også finde inspirationshistorier, hvor du kan møde medarbejdere og høre om deres karriereveje i Psykiatrien.
På Psykiatriakademiet kan du dykke ned i introduktionssporene for de forskellige faggrupper.
Er du sygeplejestuderende?
Som sygeplejestuderende kan du med fordel deltage i Psykiatrifaglig Sommersymposium og få viden om specialerne i Psykiatrien. Det er også en mulighed for at starte dit netværk i Psykiatrien. Og hvem ved, måske giver det dig interesse i et studiejob hos os?
Ledige jobs
Du kan se alle ledige jobs i Psykiatrien her: