Om afsnittet
På Retspsykiatrisk Sengeafsnit 3 (R3) i Skejby kombinerer vi retspsykiatri med grønlandsk kultur.
Patienterne er alle over 15 år, som normalt har bopæl i Grønland, og har enten en psykiatrisk diagnose eller er under mistanke herfor. Typiske diagnoser inkluderer skizofreni og andre psykoselidelser. Patienterne kan være:
- Sigtet for noget strafbart
- Dømt for noget strafbart
- Eller have behov for behandling i et nyt miljø uden at være sigtet eller dømt.
Ledelse og personalegruppe
Afsnittet ledes af:
- Karen Aalling, ledende overlæge
- Anne Henriksen, ledende specialpsykolog
- Søren Kvist, oversygeplejerske
Vores personalegruppe er tværfagligt sammensat, og vi arbejder tæt sammen om at skabe det bedste behandlingsmiljø for patienterne. Gruppen består af:
- Sygeplejersker
- Social- og sundhedsassistenter
- Ergoterapeuter
- Pædagoger
- Fysioterapeut
- Socialrådgiver
- Lægesekretær
- Souschef
- Oversygeplejerske
- Ledende specialpsykolog
- Ledende overlæge
- Tolk
- Specialpsykologer under uddannelse
- Læger under uddannelse.
Normering
Vi tilstræber at have grønlandsktalende personale i både dag- og aftenvagter for at støtte den kulturelle tilknytning til Grønland. Generelt er sammensætningen af et vagtlag tværfagligt og med bredt spænd af alder og erfaring.
Vagtplanen ser således ud:
- Minimum fem medarbejdere i dagvagt
- Minimum fem medarbejdere i aftenvagt
- Tre i nattevagt, hvoraf mindst én skal være sundhedsfaglig.
Antallet af vikarer overstiger aldrig antallet af fastansatte i vagtlaget, og vi anvender primært faste interne vikarer.
Fysiske rammer
Retspsykiatrisk Sengeafsnit 3 har plads til 16 patienter, fordelt på akutte og rehabiliterende forløb, der kan strække sig over få måneder og op til mange år.
Rundtur på R3

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Arbejdsopgaver
Vores mål er at skabe et miljø, hvor patienterne kan bevare og styrke deres tilknytning til Grønland under deres behandling. Dette er en central del af vores arbejde, og vi har et tæt samarbejde med både det grønlandske selvstyre og sundhedsvæsen.
Som medarbejder på R3 vil du opleve en alsidig hverdag, hvor arbejdsopgaverne både omfatter faglige, sundhedsmæssige og kulturelle aspekter. De daglige opgaver kan inkludere:
- Deltagelse i stuegang
- Støtte patienter i aktivitetsdeltagelse, både individuelt og i grupper
- Tilrettelæggelse og udførelse af pædagogiske aktiviteter i og uden for afsnittet som kortspilsturneringer, sportsarrangementer, filmaftener og bankospil
- Sundhedsfaglige opgaver som medicindosering og -udlevering, monitorering af bivirkninger, EKG-måling, bestilling af blodprøver, somatiske problemstillinger og lignende
- Dokumentation og risikovurdering i hvert vagtlag i henhold til gældende dokumentationskrav
- Ledsagelse af patienter på udgang eller andre aktiviteter ud af huset som eksempelvis tandlæge og somatiske behandlinger.
Samarbejde med Grønland – en vigtig del af din arbejdsdag
På Retspsykiatrisk Sengeafsnit 3 vil du arbejde tæt sammen med grønlandske patienter og deres pårørende. En væsentlig del af vores arbejde går ud på at bevare patienternes tilknytning til deres hjemland. Dette samarbejde indebærer ofte:
- Ledsagelse af patienter til retssager i Grønland
- Deltagelse i resocialiseringsrejser til Grønland
- Grønlandsk madlavning sammen med patienterne
- Afholdelse af grønlandske mærkedage i afsnittet
- Afholdelse af pårørendesamtaler.
Patientforløb og pårørende
Hvert patientforløb tilpasser vi med udgangspunkt i patientens behov, ressourcer og retslige status. Patienterne får et fast team af 6-8 medarbejdere, som sikrer kontinuitet og stabilitet i behandlingen.
Strukturen på afsnittet inkluderer faste måltider, morgenmøder, morgengåture og terapeutiske aktiviteter såsom fodbold, hockey, svømning, kunstterapi, madlavning, Bedreliv-gruppe og vandregruppe.
Få patienter har pårørende i Danmark, men vi oplever nogle gange, at en patient får besøg på afsnittet. Det er muligt at arrangere video-samtaler med familie og venner i Grønland, hvis patientens retslige status tillader det. Vi tilbyder online informationsmateriale til pårørende både på dansk og grønlandsk.


Få indblik i Psykiatriens dagligdag
Du kan følge med på Psykiatriens Instagram profil Psykiatriens Ansigter, hvor vi giver et indblik i, hvad det vil sige at arbejde i Psykiatrien.
Profilen bliver ofte styret af vores medarbejdere, og du kan genbesøge deres takeovers under vores højdepunkter.
Trivsel og tryghed
På Retspsykiatrisk Sengeafsnit 3 har vi et stærkt fokus på trivsel og sikkerhed for vores personale. Ledelse og medarbejdere arbejder tæt sammen for at sikre et godt arbejdsmiljø. Vi prioriterer løbende at vurdere og forbedre vores arbejdsvilkår, så alle kan føle sig trygge og værdsatte i deres daglige arbejde.
Arbejdsmiljø
For at opretholde et sikkert og udviklende arbejdsmiljø har vi en række initiativer:
- Årlige kompetencedage med fokus på emner, der påvirker og forbedrer arbejdsmiljøet samt de faglige kompetencer
- Månedlige personalemøder med fast punkt om arbejdsmiljø
- Vedligeholdstræning
- Supervision to gange om måneden
- Ugentlige teamdage til risikovurderinger og planlægning af det behandlingsmæssige og terapeutiske arbejde med patienterne.
Dine kolleger
Vi arbejder målrettet på at bruge hinandens kompetencer og ressourcer, hvor det giver bedst mening. Personalet på R3 er en mangfoldig gruppe, både hvad angår alder, køn, uddannelse og erfaring, og vi ser dette som en styrke. Vi har respekt og åbenhed for de forskellige perspektiver, som dette bringer til vores arbejde.
Dagligt afholder vi faglige refleksioner i hvert vagtlag, hvor vi drøfter både patientforløb og faglige emner. Hver anden uge tilbyder vi supervision, som sikrer løbende faglig sparring og udvikling for alle medarbejdere.
Vi anerkender, at fejl er en naturlig del af at lære, og vores ledelsesstil er baseret på psykologisk tryghed. Det betyder, at vi har skabt et miljø, hvor vi ikke straffer fejl, men ser dem som en mulighed for læring og udvikling. Feedback giver vi på en konstruktiv måde, og både ledelsen og medarbejderne er med i beslutningsprocesser, der vedrører dagligdagen på afsnittet.
Introduktionsforløb
Når du starter på R3, vil du gennemgå et grundigt introduktionsforløb. Vores introduktionssygeplejerske har udarbejdet et standardiseret program, som vi tilpasser individuelt baseret på din erfaring og dine kompetencer. Dette program inkluderer:
- 8-10 introvagter: Uden for normering, hvor du følges med en erfaren medarbejder, hvilket giver dig mulighed for at blive fortrolig med afsnittets rutiner og patienter.
- Obligatoriske kurser: Alle nyansatte tilmeldes en række kurser, der sikrer et solidt fagligt fundament.
- Mentorordning: Du tildeles to mentorer, som vil støtte dig i det første år.
- Fast team: Du vil blive tilknyttet et fast team på 6-8 medarbejdere, som sammen varetager behandlingen af 4 patienter. Dette sikrer stabilitet og mulighed for dybe relationer med både kollegaer og patienter.
Dette introduktionsforløb hjælper med at sikre, at du hurtigt bliver en integreret del af medarbejdergruppen og føler dig tryg i din nye rolle.
Work-life-balance
På R3 arbejder du i treholdsskift og har vagt hver anden weekend.
Vi lægger stor vægt på gensidig fleksibilitet i forhold til vagtønsker, og fordi vores vagtplanlægger befinder sig fysisk i afsnittet, er dialog og planlægning nemmere og mere smidig.
Et af de særlige personalegoder er muligheden for rejser til Grønland i forbindelse med patientledsagelse.
Løn
Vi tilbyder løn i henhold til overenskomst samt lokale individuelle aftaler.
Muligheder for faglig udvikling
Hos R3 får du faglig sparring og fordybelse i din hverdag. Vi har:
- Daglig fælles refleksion for hele vagtholdet
- Fælles undervisning hver anden tirsdag for hele Retspsykiatrisk Afdeling
- Vedligeholdstræning med interne instruktører, hvor vi fokuserer på deeskalering og håndtering af udadreagerende patienter.
Kurser og videreuddannelse
Vi tilbyder mange muligheder for videreuddannelse, for eksempel Specialuddannelse i Psykiatrisk Sygepleje og Tværfaglig Retspsykiatrisk Efteruddannelse. Vi tilbyder også psykopatologi og andre fagrelevante kurser.
Ledelsen prioriterer medarbejdernes udvikling gennem årlige medarbejderudviklingssamtaler (MUS) og at have åbne kontordøre, når de er fysisk til stede, for dialog og sparring.
Forskning
Afsnittet har et tæt samarbejde med forskningsenheden i retspsykiatrien, som har kontor i huset. Vi udfører både fælles forskning og projekter specifikt for Retspsykiatrisk Sengeafsnit 3.


Find kurser og uddannelser
Psykiatriakademiet.rm.dk er vores digitale kursuskatalog og uddannelsesunivers. Her kan du også finde inspirationshistorier, hvor du kan møde medarbejdere og høre om deres karriereveje i Psykiatrien.
På Psykiatriakademiet kan du dykke ned i introduktionssporene for de forskellige faggrupper.
Er du sygeplejestuderende?
Som sygeplejestuderende kan du med fordel deltage i Psykiatrifaglig Sommersymposium og få viden om specialerne i Psykiatrien. Det er også en mulighed for at starte dit netværk i Psykiatrien. Og hvem ved, måske giver det dig interesse i et studiejob hos os?
Ledige jobs
Du kan se alle ledige jobs i Psykiatrien her: