Fakta om afdelingen

Afdeling for Psykoser (AFP) varetager udredning af voksne patienter inden for hele ICD-10 spektret. Afdelingen behandler særligt patienter inden for det skizofrene og psykotiske område samt patienter med demens, delir, mental retardering, ADHD, autisme og misbrugsudløste tilstande.

Afdelingen har forsknings- og undervisningsforpligtelser og varetager den kliniske undervisning og uddannelse af lægestuderende, læger, psykologstuderende, psykologer og andre faggrupper.

Vi varetager postgraduate uddannelsesforløb for læger indenfor specialet Psykiatri med både I-, H1- og H2-forløb og speciallægeuddannelsen i almen medicin. Se afdelingens generelle uddannelsesplaner for de enkelte uddannelsesforløb.

Vi har desuden fokuserede ophold for læger i specialuddannelse i andre specialer.

Vision for Afdeling for Psykoser 

  • Vi ser os selv som en sammenhængende organisation og som en del af Psykiatrien i Region Midtjylland.
  • Vi siger ja til opgaven og vi gør en forskel.
  • Vi arbejder videns- og evidensbaseret indenfor nationale og internationale standarder.
  • Vi yder den bedst mulige faglige, patientoplevede og organisatoriske kvalitet.
  • Vi er udviklingsorienterede og ser muligheder frem for begrænsninger.
  • Vi vil være kendt for at være en attraktiv arbejdsplads og et udviklende uddannelsessted.
  • Vi vil arbejde på at blive blandt de førende indenfor forskning i psykoser i Danmark.

Relevante hjemmesider

uddannelseslæge.dk får du overblik over din uddannelse. Her samler du dine dokumenter, og du anvender systemet til direkte ansøgning om autorisation hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

I værktøjskassen på adressen afp-toolbox.rm.dk finder du relevante links til blandt andet målbeskrivelser, uddannelsesprogrammer, kompetencekort med mere.

Organisering af den lægelige videreuddannelse i afdelingen

Uddannelsesansvarlig ledende overlæge

Kristian Ravlo

Mail: krravl@rm.dk

Uddannelsesansvarlig overlæge

Eva Sonja Schiöth

Telefon: 2399 2471

Mail: evaschio@rm.dk

Hjemmeside

Arbejdsopgaver og -tilrettelæggelse

KBU-læger

Som KBU-læge i Afdeling for Psykoser vil du være tilknyttet et af vores sengeafsnit. Udover stuegangsarbejde vil du efter grundig introduktion være en del af vagtholdet, hvor du som forvagt bl.a. vil tage imod akutte patienter i Akut Psykiatri og hjælpe sengeafdelingerne med akutte opgaver i vagttid.

Som en del af forvagtslaget vil du desuden varetage ECT-behandlinger sammen med erfarne ECT-sygeplejersker og anæstesien.

Vi tager os særligt godt af vore nye medarbejdere, og vi sørger så vidt muligt for individuel tilpasning inden for de rammer, uddannelseskravene tillader det.

Vagtarbejde for lægegruppen

Vagtarbejde for læger foregår både i Akutafdelingen og i Psykiatrien.

Vagtvejledning i voksenpsykiatrien, AUH Psykiatrien

Du bliver tilbudt følgevagter i forbindelse med din introduktion, hvis du skal være vagtbærende.

Introduktion

Forud for ansættelse i Afdeling for Psykoser sender vi din vagtplan til dig og tilmelder dig det obligatoriske introduktionsprogram for læger i AUH Psykiatrien. Vi udarbejder også et individuelt introduktionsprogram med oplysninger om den kliniske introduktion.

I introduktionsprogrammet kan du se, hvem der er din hovedvejleder og tidspunktet for din første vejledersamtale. Du planlægger sammen med vejleder, hvordan kompetence-tilegnelsen skal foregå.

Vi tilstræber, at du beholder den samme uddannelsesvejleder under hele forløbet. Du kan dog have vekslende kliniske vejledere afhængigt af, hvilken enhed du er tilknyttet.

Se en oversigt over obligatoriske introduktionselementer (via intra).

Undervisning, konferencer og kurser

Vi bestræber os på at tilrettelægge det daglige arbejde, så alle læger har mulighed for at deltage i de formaliserede undervisningstilbud.

Formaliseret undervisning

Undervisningsprogrammet for formaliseret undervisning kan findes her på afp-toolbox.rm.dk

I Afdeling for Psykoser er der:

  • Teoretisk uddannelse hver onsdag
  • Morgenrating (psykometri) om morgenen
  • Om eftermiddagen er der klinisk konference og teoretisk undervisning, herunder journal clubs osv.
  • Fællesrating
  • Klinisk konference med patientdeltagelse.

En yngre læge står for patientfremlæggelsen og interview ved rating og klinisk konference efterfulgt af struktureret kollegial bedømmelse. Anvend gerne kompetencekort med henblik på feedback.

Vi laver løbende en plan, hvor emner og oplægsholdere fremgår. I uddannelsen deltager alle læger, der er tilknyttet afdelingen. Det gælder også de læger, der har deres funktion i ambulante enheder. Husk at orientere dig i skemaet, da den læge, der er skrevet på, er ansvarlig for gennemførelsen af undervisningen.

Som uddannelseslæge har du også mulighed for at deltage i Balintgruppen i AUH Psykiatrien, som er en speciel gruppedynamisk supervisionsgruppe.

Du kan læse om datoer og tilmelding til Balintgruppen i 1. halvår 2025 her.

Beskrivelse af den kliniske konference

Efter morgenkonferencen tirsdag og torsdag (casebaseret patientfremlæggelse) er der et kort læringsindslag. Ansvaret for oplægget går på skift mellem afsnittene. Den fremlæggende yngre læge modtager ligeledes direkte feedback på sin fremlæggelse ved den kliniske vejleder.

Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl omkring undervisning, kan du altid spørge din uddannelsesvejleder, uddannelseskoordinerende yngre læge, uddannelsesansvarlig overlæge eller kolleger.

Gruppebaseret struktureret kompetencevurdering

Fire gange om året laves gruppebaseret struktureret kompetencevurdering for H-lægerne i afdelingen. De relevante læger får en særskilt invitation hertil. Her er fokus på de kompetencer, som tilhører afdelingen i henhold til målbeskrivelsen for speciallægeuddannelsen.

Herudover afholder vi temadage for læger en til to gange om året med skiftende temaer.

H-læger tilbydes deltagelse på SCAN-kursus.

Psykoterapeutisk uddannelse

På Dansk Psykiatrisk Selskabs hjemmeside kan du finde vejledningen til uddannelse i psykoterapi.

Her finder du også en liste over godkendte supervisorer og kompetencekortene i psykoterapi.

Den psykoterapeutiske uddannelse er organiseret, så uddannelseslægerne i psykiatri har mulighed for tilmelding til et teoretisk kursus i psykoterapi. Kurset er af et års varighed.

En overlæge i afdelingen har ansvar for den psykoterapeutiske uddannelse. I- og H-lægerne kan lave aftaler med overlægen om psykoterapi-assesment og psykoterapivejleder/supervision.

Vi tilbyder I- og H-læger introduktionssamtale med uddannelsesansvarlig psykoterapeutisk overlæge om tilrettelæggelse af den psykoterapeutiske uddannelse. I afdelingen er der desuden en psykoterapeutisk yngre læge (PYL).

Kurser

Skal du på et obligatorisk kursus, er det vigtigt, at du giver besked til vagtplanlægger i god tid, så det indgår i dit arbejdsskema.

Du skal også ansøge om tjenestefrihed, overnatningsbetaling mm.

Se kursusansøgning (via intra).

Der forventes ikke yderligere kursusaktivitet i løbet af dit uddannelsesophold i afdelingen. Hvis du har ønske om yderligere kurser, skal du tale med din uddannelsesvejleder og daglige leder om det.

Konferencer

Alle enheder har behandlingskonferencer, hvor der bliver taget stilling til patienternes behandlingsplaner. Samtlige personalegrupper deltager i disse behandlingskonferencer. Den behandlingsansvarlige læge vil her kunne fremlægge sine patienter til drøftelse i et bredere forum og vil desuden kunne indhente nogle af samarbejds-, kommunikations- og ledelseskompetencerne.

For sengeafsnittene er der en daglig morgenkonference hvor afdelingsledelsen, afdelingssygeplejerskerne og lægegrupperne ved sengeafsnittene deltager. Formålet med morgenkonferencerne er rapportering om nye patienter og eventuelle begivenheder, vagtholdet har været involveret i. Vi aftaler også eventuelle patientflytninger og omfordeling af lægeressourcer til dagens arbejdsopgaver.

I klinikkerne er der mulighed for daglig supervision, og der holdes regelmæssigt behandlingskonferencer. 

Supervision efter vagtfunktion foretages af bagvagter. Her er fokus på refleksion over forskellige aspekter fra vagten.

Forskning

I Afdeling for Psykoser prioriterer vi forskning meget højt. Vi ønsker at styrke klinisk forskning og skabe en højere grad af interaktion og synergi mellem klinik, klinisk forskning og grundforskning. Det betyder, at flest muligt ansatte, der ønsker det, skal forske og flest mulige patienter skal indgå i forskningsprojekter.

Vi har et forskningsudvalg, hvis formål er at realisere afdelingens forskningsstrategi. Dette udvalg har bl.a. til opgave at stimulere forskningen i afdelingen blandt alle personalegrupper: læger, psykologer, plejepersonale og andre faggrupper.

Læs mere om forskning i Afdeling for Psykoser

I-læger med særlig forskningsmæssig interesse kan få en samtale med professoren i Afdeling for Psykoser. For H-læger er der planlagt en samtale med professoren.

Samtalen orienterer dig om mulighederne indenfor afdelingens forskningsfelt og eventuelt tilknytning til forskningsprojekter i afdelingen.

Uddannelsesmiljø

Vi prioriterer uddannelses-, forsknings- og læringsmiljøet højt. Det betyder, at vi ser uddannelse og læring som en integreret del af den kliniske dagligdag.

Klinisk vejledning

Du får daglig klinisk vejledning ved sengeafsnittets overlæge eller dennes stedfortræder, som vil være en overlæge på et andet sengeafsnit.

Derudover får du klinisk vejledning:

  • i forbindelse med struktureret klinisk observation
  • ved audit
  • ved det fælles kliniske arbejde
  • ved behov i øvrigt.

I vagten kan du få klinisk vejledning af det øvrige vagthold. Derudover kan du bringe vagtarbejde til klinisk vejledning i den lægegruppe, du er tilknyttet.

Husk at medbringe relevante kompetencekort i den kliniske hverdag, i vagten og ved audit.

De enkelte enheder har desuden psykoterapeutisk supervision.

Uddannelsesvejleder

Du og din uddannelsesvejleder afsætter tid til uddannelsesvejledning af ca. en times varighed mindst en gang hver måned. Det kan ofte betale sig at lave en fast aftale hver 14. dag, da nogle aftaler aflyses på grund af fravær mm. Vi afsætter tid i den kliniske hverdag til at kunne gennemføre disse samtaler.

Indholdet af samtalerne vil være skiftende i løbet af uddannelsesforløbet men grundlæggende med fokus på:

  • de kompetencer, vi forventer du gennemfører
  • den individuelle uddannelsesplan, herunder de 7 lægeroller.

Indholdet i vejledersamtalerne vil være planlægning af fokuspunkter/den individuelle uddannelsesplan indtil næste samtale, opfølgning på trivsel m.m.

Uddannelsesplaner udarbejdes i RMUK, hvor både uddannelsesvejlederen og den uddannelsesansvarlige overlæge godkender planerne.

Uddannelsessamtaler

Ved første samtale skaber vi overblik over, hvordan du kan opnå kompetencemålene under din ansættelse, og vi gennemgår logbogen. Det vil være naturligt, at du under vejledning bliver lægelig behandler for de patienter i afsnittet, som du har indlagt eller gennemgået.

Ved efterfølgende samtaler følger vi op på uddannelsesplanen ved at:

  • vurdere kompetenceopnåelse
  • sætte nye mål
  • italesætte trivsel
  • lave audit på skriftligt materiale
  • give karrierevejledning m.m.

Ved problemer med at opnå kompetencerne, eller ved over ti procents fravær, bliver den uddannelsesansvarlige overlæge inddraget, da vi midtvejs i forløbet skal konkludere, hvordan du kan gennemføre dit uddannelsesforløb.

Ved slutevalueringssamtalen drøfter vi det samlede uddannelsesforløb. Når slutevalueringssamtalen er godkendt i RMUK, attesterer den uddannelsesansvarlige overlæge eller ledende overlæge for tid og læringsmål på logbog.net.