Om afsnittet

Hjemmebehandlingsteamet og de ambulante døgnpladser i Psykiatriens Hus i Aarhus behandler voksne over 18 år med en psykiatrisk lidelse eller problemstilling, som er henvist fra AUH Psykiatrien. Henvisningen kan komme fra Akut Psykiatri, en ambulant klinik eller et sengeafsnit (fra både Afdeling for Depression og Angst og Afdeling for Psykoser). Patienterne skal have bopæl i Aarhus Kommune. 

Vi er et ambulant team, der kombinerer intensiv og brugerstyret behandling og arbejder tæt sammen på tværs af sektorer, fag og professioner. Vi arbejder med alle diagnosegrupper, hvilket giver dig en bred erfaring og en nuanceret indsigt i det psykiatriske speciale. 

Den regionale del af Psykiatriens Hus hører under Afdeling for Depression og Angst og ledes af oversygeplejerske Tanja Prlac Jessen. 

Psykiatriens Hus i Aarhus

Psykiatriens Hus i Aarhus er et samarbejde mellem Psykiatrien i Region Midtjylland og Aarhus Kommune, hvor omdrejningspunktet for husets mange forskellige indsatser er rehabilitering. Vi inddrager brugere og pårørende i udformning og drift. Vi udvikler løbende nye tværsektorielle samarbejder med fokus på patientinddragelse, bl.a. gennem brugerstyrede tilbud. 

Hjemmebehandling 

Hjemmebehandling er et afgrænset ambulant forløb på fire-seks uger. Samtaler finder sted i Psykiatriens Hus eller i patientens eget hjem. Behandlingen kan tilbydes ved udskrivelse, som et intensiveret forløb parallelt med behandling i anden klinik eller for at forebygge indlæggelse. Hjemmebehandlingsforløb igangsættes som udgangspunkt inden for en uge efter modtagelse af henvisning. 

Ambulante døgnpladser 

De ambulante døgnpladser er til patienter med brugerstyrede kontrakter og patienter i hjemmebehandlingsforløb. Patienterne kan opholde sig på døgnpladserne i ét til tre døgn ad gangen, hvor de modtager støttende samtaler, deltager i fællesskaber og aktivitetstilbud. Tilbuddet adskiller sig væsentligt fra indlæggelse og Psykiatriloven er ikke gældende. 

Faggrupper 

Det tværprofessionelle team i den regionale del af Psykiatriens Hus består af 38 medarbejdere, som er en blanding af: 

  • Sygeplejersker
  • Specialpsykologer (i delte stillinger)
  • Ergoterapeuter
  • Social- og sundhedsassistenter
  • Peermedarbejdere
  • Musikterapeut
  • Fysioterapeut (i delt stilling)
  • Socialrådgiver
  • Lægesekretær og sekretær. 

Teamets faglige koordinator er til stede alle hverdage og understøtter både faglige og praktiske udfordringer for teamet. Vi afholder ugentlige konferencer med en overlæge, hvor der er mulighed for tværprofessionel sparring og lægefaglige drøftelser. 

Få indblik i Psykiatriens dagligdag

Du kan følge med på Psykiatriens Instagram profil Psykiatriens Ansigter, hvor vi giver et indblik i, hvad det vil sige at arbejde i Psykiatrien.

Profilen bliver ofte styret af vores medarbejdere, og du kan genbesøge deres takeovers under vores højdepunkter.

Arbejdsopgaver 

Som medarbejder vil du være tilknyttet både hjemmebehandlingsteamet og de ambulante døgnpladser. Vi arbejder ud fra principperne i Åben Dialog, hvilket betyder, at vi har en personcentreret, netværksinddragende og tværfaglig tilgang til behandlingen. Åben Dialog er også en integreret del af vores mødeform. 

Vi håndterer komplekse problemstillinger med en holistisk og individuel tilgang. Dine opgaver kan blandt andet være: 

  • Vurdering af behandlingsbehov og igangsættelse af relevante tiltag
  • Vurdering, observation og dokumentation af symptomer samt diagnostiske overvejelser
  • Selvmordsrisikovurdering og forebyggelse
  • Evaluering af medicinsk behandling, herunder virkning og bivirkninger
  • Inddragelse af pårørende i behandlingen
  • Samarbejde med samarbejdspartnere som mestringsvejledere, øvrige behandlere, privatpraktiserende læger og psykologer
  • Psykoedukation
  • Opmærksomhed på forebyggelse af tilbagefald
  • Understøttelse den individuelle patients recovery-proces. 

Fysiske rammer

Både den kommunale og regionale del af Psykiatriens Hus holder til på MarselisborgCentret i Aarhus. Der er gratis parkeringsmuligheder og gode busforbindelser. Der er også adgang til kantinefaciliteter. 

Trivsel og tryghed

Arbejdsmiljø 

Vi prioriterer et sundt arbejdsmiljø og høj trivsel. Dette opnår vi gennem vores tætte tværsektorielle samarbejde, hvor vi har en kultur, der er præget af åbenhed, støtte og sparring. 

  • Vi afholder daglige visitationskonferencer 
  • Generel fokus på sikkerhed, bl.a. ved altid at være to behandlere til de første hjemmebesøg
  • Årlig undervisning i deeskalering
  • Månedlige personalemøder samt tavlemøder, hvor medarbejdere bidrager til udvikling af praksis
  • Vi har ekstern supervision hver 4. uge. 

Der er en aktiv arbejdsmiljøgruppe, som indgår i den samlede arbejdsmiljøgruppe under Afdeling for Depression og Angst. Gruppen mødes regelmæssigt for at drøfte trivselsrelaterede emner. Der er desuden et tæt samarbejde med arbejdsmiljøgruppen for den kommunale del af Psykiatriens Hus. Trivsel er også et fast punkt til personalemøderne. 

Vi er et hus i kontinuerlig udvikling, hvor vi ikke er bange for at afprøve nye ideer og tiltag. Vi mener, at indflydelse og medbestemmelse er med til at øge arbejdsglæden. 

Dine kolleger 

Teamet består af medarbejdere med forskellige erfaringsniveauer, fra nyuddannede til erfarne med mere end 20 år i psykiatrien. Det giver mulighed for både at spejle dig i andre nyuddannede og at lære fra de mere erfarne kollegaer. 

Vi er meget indstillede på at hjælpe hinanden, og sparrer således hyppigt om de konkrete patientforløb og problemstillinger, man som behandler kan stå overfor. Vi arbejder samtidigt ret selvstændigt, hvor der er en høj grad af tillid til, at den enkelte medarbejder kan løse sine opgaver på bedste vis. 

Der arrangeres regelmæssigt sociale arrangementer, hvor vi også mødes uden for arbejdet. Der er f.eks. et festudvalg, der står for julefrokost og sommerfest ligesom deltagelse i DHL også er en tilbagevendende begivenhed. 

Introduktionsforløb 

Som ny medarbejder får du en grundig introduktion til dine arbejdsopgaver i Psykiatriens Hus, som er tilpasset din erfaring. Sammen afstemmer vi, hvordan du gradvist får mere selvstændighed i løsningen af dine opgaver.  

Vi sender dig et velkomstbrev og andre skriftlige informationer. Dit introduktionsprogram indeholder: 

  • Mentorordning med faste statussamtaler og ad hoc-vejledning 
  • Hands-on kurser og e-læring 
  • Supervision. 

Work-life-balance

De fleste medarbejdere arbejder over 30 timer om ugen, men der er også mulighed for ansættelse på 10-25 timer. Nogle medarbejdere er ansat i delte stillinger, f.eks. både i hjemmebehandlingsteamet og forskning. 

Vi forstår vigtigheden af at skabe en god balance mellem arbejde og privatliv og tror på, at det ikke kun gavner den enkelte medarbejder, men også vores arbejdsplads som helhed. Derfor har du mulighed for at flexe i arbejdstiderne og din kalender tilrettelægges til dels af dig selv, så den spiller sammen med dit privatliv. Mange af vores ansatte med små børn udnytter muligheden for at have tidlige eller sene arbejdsdage, så de også kan få familielivet til at fungere. 

Det meste af tiden vil du skulle være til stede i det kliniske arbejde, men der er også mulighed for at dokumentere og lave andet administrativt arbejde hjemmefra. 

De fleste har en weekendvagt hver fjerde  weekend. De forskellige vagttyper i weekend er: kl. 8-16, kl. 10-18 eller rådighedsvagt kl. 16-08. Du bestemmer selv om du vil have dine tillæg udbetalt eller optjene ekstra afspadsering. 

Løn og anciennitet  

Lønnen er overenskomstbestemt og justeres efter gældende aftaler. 

Mulighed for faglig udvikling

Som medarbejder i den regionale del af Psykiatriens Hus er der gode muligheder for faglig udvikling uanset om du har meget erfaring eller er mere ny i psykiatrien.

Følgende fora/områder er eksempler på muligheder for faglig udvikling:  

  • Interaktiv undervisning - både med interne og eksterne undervisere
  • Søvn: forskning, undervisning og eventuelt oplæring i søvnforløb
  • Løbende undervisning i behandlings- og vurderingsværktøjer som f.eks. Hamilton, selvmordsrisikovurdering og -forebyggelse mm.
  • Åben Dialog sparring
  • Tvær- og monosektorielle temadage
  • Kursus i kognitiv adfærdsterapi.

Forskning 

Psykiatriens Hus er en del af Aarhus Universitetshospital Psykiatrien og vi har flere forskningsaktive medarbejdere, som brænder for at kombinere forskning og klinisk praksis for at forbedre patientbehandlingen.  

Se forskerne fra Afdeling for Depression og Angst her

Find kurser og uddannelser

Psykiatriakademiet.rm.dk er vores digitale kursuskatalog og uddannelsesunivers. Her kan du også finde inspirationshistorier, hvor du kan møde medarbejdere og høre om deres karriereveje i Psykiatrien.

På Psykiatriakademiet kan du dykke ned i introduktionssporene for de forskellige faggrupper.

Er du sygeplejestuderende?

Som sygeplejestuderende kan du med fordel deltage i Psykiatrifaglig Sommersymposium og få viden om specialerne i Psykiatrien. Det er også en mulighed for at starte dit netværk i Psykiatrien. Og hvem ved, måske giver det dig interesse i et studiejob hos os?

Ledige jobs

Du kan se alle ledige jobs i Psykiatrien her: