Formålet med hoveduddannelsesforløbet er at uddanne den uddannelsessøgende læge til at opnå specialistviden indenfor diagnostik og behandling af almindeligt og sjældnere forekomne børne- og ungdomspsykiatriske sygdomme og forstyrrelse samt opnå viden om differentialdiagnostiske problemstillinger.

Herudover skal den uddannelsessøgende kunne varetage forebyggelse, formidling, undervisning og administration vedrørende børne- og ungdomspsykiatriske sygdomme og forstyr­relser på speciallægeniveau.

Den uddannelsessøgende skal under supervision planlægge og forestå diagnostik, undersøgelse og behandling af børne- og ungdomspsykiatriske patienter og deres familier. Indgå i samarbejde med andre instanser. Deltage i teoretisk undervisning og projektarbejde samt udføre vejlednings- og undervisningsopgaver under supervision.

 
Herudover skal den uddannelsessøgende på fokuseret klinisk ophold på voksenpsy­kiatrisk afdeling af en varighed på 4 uger. Formålet hermed er at kunne vurdere og behandle patienter med de mest almindeli­ge psykiatriske lidelser, da disse lidelser ofte debuterer i barne- og ungdomsårene, og en del børne- og ungdomspsykiatriske patienter har forældre med disse lidelser.

Under supervision skal den uddannelsessøgende kunne behandle akutte psykiatri­ske tilstande og agere ifølge Lov om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien. Den uddannelsessøgende skal under supervision modtage akutte og elektive patienter samt planlægge uddannelses- og behandlingsforløb for patienter med de mest almindelige psykiatriske lidelser.

Den uddannelsessøgende skal endvidere på fokuseret klinisk ophold på pædiatrisk afdeling af en varighed på i alt fire uger. Formålet hermed er at opnå rutine i at foretage somatisk og neurologisk undersøgel­se af børn/unge og at opnå rutine i at undersøge det akut medtagede barn og dets familie.

Den uddannelsessøgende skal kunne identificere neuropædiatriske og psykosomatiske tilstande, der ofte indgår i differentialdiag­nostikken, eller som befinder sig i grænsezonen mellem pædiatri og børne- og ungdomspsykiatri. Den uddannelsessøgende skal optage anamnese og foretage objektiv undersøgelse af akutte og elektive pædiatriske patienter, især patienter henvist til neuro- eller socialpædiatrisk afdeling/ambulatorium, deltage i behandlingskonferencer o.l. 

Den uddannelsessøgende skal i uddannelsesforløbet indgå i vagtfunktion i minimum 24 mdr. heraf skal min. 6 mdr finde sted indenfor de sidste 2 års uddannelsesforløb. På afsnittene i Skejby indgår hoveduddannelseslæger som forvagt i døgnvagt på tjenestestedet med en bagvagt i rådighedsvagt fra hjemmet efter kl. 16. I den sidste del af hoveduddannelsen i Skejby kan hoveduddannelseslæger også varetage bagvagtsfunktion med en overlæge i beredskabsvagt. I Herning indgår hoveduddannelseslægen i dagvagt. 

Læs hele uddannelsesprogrammet for hoveduddannelsen her. 

I uddannelsesprogrammet kan du på side 10 se en oversigt over, hvordan de 8 hoveduddannelsesforløb i Uddannelsesregion Nord er sammensat.