Opstartet 2013 - forventet afsluttes 2029

Ny viden om tidlige tegn

Studiet er et landsdækkende studie. Det er det største af sin slags i verden og kombinerer omfattende undersøgelser af bl.a. kognition, motorik, psykopatologi, genetik, og hjerneskanninger.

Skizofreni og bipolar lidelse er sjældne sygdomme. Derfor kan undersøgelser af familier med høj risiko for udvikling af disse sygdomme give os en unik forståelse af tidlige tegn på disse svære psykiske sygdomme og viden om, hvordan sygdommene udvikler sig. Den viden kan guide os til at støtte børn og deres familier bedre og måske gribe ind tidligere for at forebygge eller mindske risikoen for senere udvikling af psykisk sygdom.

Undersøgelserne kaster lys over det komplekse samspil mellem opvækstforhold og arvelige faktorer i forhold til psykisk sygdom. Vi vil gerne blive klogere på, hvad de første tegn på psykisk sygdom er, hvor tidligt vi kan se det, og hvilken hjælp der er den bedste til disse familier.

Fulgt siden 7-årsalderen

Siden børnene var 7 år gamle, har vi fulgt dem og deres familier. Børnene har gennemgået mange forskellige undersøgelser og interviews. For eksempel undersøgelse af børnenes motoriske færdigheder, interviews om psykisk trivsel, søvn, skole og venner.

Derudover er børnene blevet testet med et stort kognitivt testbatteri, ligesom vi har været på hjemmebesøg og lavet et interview om familiens hjemmemiljø. Vi sender også (med familiens tilladelse) spørgeskemaer til barnets klasselærer. Det tager cirka tre dage pr familie at deltage i VIA.

Da børnene fyldte 11 år, blev de undersøgt igen med mange af de samme undersøgelser fra første møde. Derudover fik de også lavet skanning af deres hjerne og taget blodprøver.

Alle disse undersøgelser har ind til videre givet et stort og uvurderligt indblik i trivsel, udvikling, psykisk og fysisk sundhed i familier med svær psykisk sygdom.

Udforskning af ungdomslivet

VIA 15 er den seneste undersøgelse i VIA-studiet, hvor teenageårene afdækkes. Her undersøges de nu 15 årige unge og deres familier for tredje gang. VIA 15 undersøgelsen startede i 2021, og dataindsamlingen er færdig i foråret 2024.

VIA-studiet har modtaget en stor bevilling fra Lundbeckfonden til at udføre VIA 19. Dataindsamlingen til VIA 19 studiet starter omkring sommeren 2024. Det bliver fjerde bølge i den landsdækkende undersøgelse.

Vi håber, at resultaterne fra vores studie både nu og i fremtiden kan bruges til at designe de bedst mulige interventioner til netop de familier, der har aller mest brug for det.

Fakta

  • VIA-studiet bliver i videnskabelige artikler omtalt som: The Danish High Risk and Resilience Study
  • Studiet er et samarbejde mellem Afdeling for Psykoser på Aarhus Universitetshospital Psykiatrien og både voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden
  • VIA studiet inkluderer familier fra hele landet men holder til på Børglumvej i Risskov, hvor vi har undersøgelseslokaler og kontorfaciliteter samt på Gentofte Hospital
  • Familierne er fundet ved hjælp af de danske registre. Vi har anvendt data fra registre til slå fast, at VIA studiet er repræsentativt for familier, hvor forældrene har skizofreni og bipolar sygdom med et barn på samme alder, dvs. at vores resultater er generaliserbare
  • Selvom det tager tre hele dage for familierne at deltage i VIA, er de fleste familier meget glade for at deltage. 90% af de familier, der deltog i VIA 7, sagde ja til at deltage igen i VIA 11.
  • Læs mere på projektets officielle hjemmeside

Aja N. Greve

Psykolog 

ajagre@rm.dk

Pure: Aja Greve

Ole Mors 

Professor 

niemor@rm.dk

Pure: Ole Mors