November 2023 - december 2024

Samarbejde om bedring

Retspsykiatrien er et komplekst område, der involverer behandling og rehabilitering af patienter med alvorlige psykiske lidelser, der er sigtet eller dømt for noget strafbart. Patienterne er ofte indlagt længe og i høj grad skærmet fra omverdenen.

Pårørende spiller en væsentlig rolle i patienternes liv, men deres involvering i behandlingsprocessen kan være svær. Dette forskningsprojekt har til formål at styrke pårørendeinvolvering i retspsykiatrien, med fokus på patienternes og deres pårørendes ønsker og behov.

Dybere indsigt i relationers betydning

Projektet bygger på en kortlægning og kvalitative interviews med målgruppen, dvs. patienter i retspsykiatrien og deres pårørende. Kortlægningen vil fokusere på at identificere de betydningsfulde relationer i patienternes liv ud fra deres egen forståelse. Formålet er at opnå en dybere indsigt i, hvilke typer relationelle netværk patienterne anser som særligt betydningsfulde, og hvad der karakteriserer disse netværk.

Resultaterne af kortlægningen vil danne grundlag for de kvalitative interviews. Disse interviews vil give os mulighed for at udforske, hvordan vi bedst kan facilitere et mere inddragende samarbejde med de pårørendenetværk, der er vigtige for patienterne.

Vi vil også undersøge, hvilke erfaringer de involverede pårørende har med at være en del af patientens netværk.

Imødekomme behov bedre

Vi forventer at finde en bred vifte af relationelle netværk, herunder familie, venner, sundhedspersonale og støttegrupper. Ved at forstå, hvad der karakteriserer disse netværk, kan vi tilpasse behandlings- og rehabiliteringsprogrammerne for at imødekomme patienternes behov bedre.

Vi vil også undersøge, hvordan barrierer for pårørendeinvolvering kan nedbrydes, og hvordan samarbejdet mellem sundhedspersonale og pårørende kan forbedres.

Dette projekt har potentiale til at forbedre behandlingsresultaterne og livskvaliteten for patienterne i retspsykiatrien ved at styrke forbindelsen til deres pårørende og netværk.

Fakta

  • Patienter, der er indlagt i retspsykiatrien i Viborg og ved Aarhus Universitetshospital, vil blive inviteret til at deltage.
  • Der gennemføres interviews med 15-20 pårørende.
  • Projektet er et samarbejde mellem DEFACTUM, Retspsykiatrisk Afdeling, AUHP og Kompetence Center for Retspsykiatri, Region Hovedstaden.

Morten D. Terkildsen

Seniorforsker, antropolog 

morter@rm.dk

Pure: Morten Terkildsen

Lisbeth Uhrskov

Ledende overlæge med funktionsledelse

libser@rm.dk 

Pure: Lisbeth Uhrskov