Formålet med et fokuseret klinisk ophold er at give muligheder for korterevarende ophold på afdelinger, klinikker mv. der dækker arbejdsområder, som den uddannelsessøgende læge ellers ikke opnår erfaring med gennem ansættelse i introduktions- eller hoveduddannelse.
H-lægen skal som led i speciallægeuddannelsen have fokuseret ophold i Retspsykiatrisk Afdeling, hvis ikke ansættelse i afdelingen (½ år) indgår i H1-forløbet.

Opholdet fordeler sig på 8 dage fordelt over ca. 6 uger, hvor der skal laves en mentalundersøgelse og udfærdiges en mentalobservationserklæring. Der vil også være mulighed for at planlægge/påbegynde ambulant behandlingsforløb af ambulant retspsykiatrisk patient under supervision af overlæge (kompetence 12).

Det tilstræbes, at hovedparten af dagene lægges på tirsdage, hvor H-lægen kan deltage i konferencer (12.30 - 13.15) og undervisning (13.15 - 15) vedrørende observationsarbejdet. H-lægen har mulighed for at deltage i speciallægeundersøgelse og psykologisk undersøgelse af mentalobservand og skal selv afholde klinisk konference vedrørende egen undersøgelse. Der skal endvidere afsættes tid til den administrative del (forberedelse, skrivning, koordination med teamet, mm).

H-lægen kommer før det fokuserede ophold til 1½ times samtale med uddannelsesansvarlig overlæge, hvor der introduceres til observationsarbejdet og - så vidt det er muligt - den konkrete sag.
Der udleveres endvidere relevant materiale, herunder vejledning i skrivning af mentalerklæringer og lovstof (eller links).

H-lægen møder første gang en tirsdag, hvor observanden indkaldes til kl. 10.00. Overlægen deltager i den første del af samtalen, hvor der orienteres om de særlige formelle forhold ved mentalundersøgelsen. Herefter laver H-lægen selv aftaler med observanden (og sekretærerne i afdelingen/ambulatoriet).

Mentalobservationserklæringen superviseres af uddannelsesansvarlig overlæge undervejs i det fokuserede ophold.

Vedrørende retspsykiatri specielt

Om mentalundersøgelser

Rigsadvokatens meddelelse nr. 5/2007 (rettet oktober 2011):
Behandlingen af straffesager vedrørende psykisk afvigende kriminelle og personer omfattet af straffeloven § 70
Anklagemyndigheden

Om behandlingsansvar ved behandlingsdømte

Sundhedsstyrelsens vejledning om behandlingsansvarlige og ledende overlægers ansvar for patienter, der er idømt en behandlingsdom eller en dom til ambulant psykiatrisk behandling.
Retsinformation