Foto: May-Britt Vestergaard Knudsen

17.04.2024

Prisen der bærer Silas Dams navn

Prisen er opkaldt efter Silas Dam, en autistisk rettighedsforkæmper, som mistede livet til traumer i 2023, og hvis eftermæle lever videre gennem prisen.  

Sanne Lemcke blev den første modtager af prisen, fordi hun sammen med en gruppe forskere er i gang med et projekt om forebyggelse af tvang i børne- og ungdomspsykiatrien.  

Projektet vil ved hjælp fra de danske registre undersøge, hvilke børn og unge der udsættes for tvangsforanstaltninger, og hvordan det går børnene og de unge i årene efter indlæggelse.   

 – Det har ikke før været undersøgt systematisk i et landsdækkende projekt, og forhåbentlig vil den nye viden hjælpe os i arbejdet med at forebygge tvangsepisoder, fortæller Sanne Lemcke. Hun er klinisk sygeplejespecialist ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling.  

Silas Dam Prisen anerkender og opmuntrer igangværende indsatser, der gør en forskel for autismesagen. Prisen omfatter både finansiel støtte og en kunstnerisk skulptur, designet som en hyldest til diversiteten og skrøbeligheden i autismespektret. Det er symboliseret ved en sommerfugl, der hviler på en farverig blomstereng. 

–  Silas' indsats gjorde et stort indtryk på mig og har også været til inspiration i det her projekt. Jeg håber, at vi kan være med til at videreføre noget af det arbejde, som han begyndte, fortæller Sanne. 

Sanne Lemcke fik overrakt prisen på scenen foran de 350 konferencedeltagere af Susanne Dam, mor til Silas Dam, Jakob Holten, formand for Fonden Samrådet og Nina Catalina Michaelsen, landsformand for Autisme- og Aspergerforeningen.